跳至

首頁
34567...48

尾頁

大宅

jj,

我見bb佢埋身食好似好咗好多, 食得大力咗同埋3幾個字就自動比返個nipple我, 呢兩日都係大約2.5-3hrs食一餐(之前佢咬住當奶咀c都唔放), 係咪我都可以試吓全人奶呢? 同埋最重要係bb呢3日都無大大去, 佢好似谷住好辛苦咁... (因為bb之前早產, 姑娘出院時叫我一定要補奶粉,因為怕佢細粒食唔倒or食唔夠返而輕磅, then直到移家都有每日2-3餐補奶粉)

呀, 仲有你個8安士d奶奶係咩時間泵出來的? 我九月尾要返工啦, 遲個星期都要開始儲冰奶比bb, 如果全人奶咪無咩 多出來做冰奶囉?

原帖由 jjtseung 於 09-8-17 09:32 發表

我仔都係... 我上奶快+佢大力食... 所以, 佢都係食3個字收工~~~ 日頭2.5~3個鐘一餐, 夜晚4個鐘一餐!
我全埋身! 每日有盈餘8安+, 比大女食!

伯爵府

原帖由 venus0622 於 09-8-17 15:29 發表
其實我都唔知佢夠唔夠...總之佢一想喊我就餵佢囉~佢又肯啜...不過隔個幾鐘又肚餓...我又要餵過...我見佢啜完都有少少奶o係個口到既...我手擠又擠到奶出黎...我諗佢食到掛...有時泵出黎唔洗食得咁密我有覺好訓嘛...可 ...

全人奶B頭頭好多係咁... 慢慢來, 呢個過程係可以刺激你越來越多奶的... 等你上奶快佐, BB又更加識&更加大力食, 胃仔又大佐, 咁就唔會成日喊要食!

過佐滿月, 大人BB都適應佐, 會好好多架啦!

至於泵奶, 真係個個唔同... 我每日3次度, 係好谷, BB又食唔晒, 又有排先下一餐先會泵!

伯爵府

原帖由 ying2 於 09-8-17 15:20 發表

第1次上埋呢個topic,原來已有咁多媽咪.
唔谷奶唔代表唔夠喎,你bb食完夠唔夠? 佢食清你咪冇奶泵出.

我都好happy,尋日已經冇補奶粉,不過我仍然係窮媽媽.
我1日泵3次咋,日頭bb食完
唔再泵,晏週泵1次,臨瞓和半夜1次. ...

好yeah! 順利全人奶!

伯爵府

原帖由 sakana902 於 09-8-17 21:02 發表
今日去健康院磅重,阿b有増磅,好開心,不過唔知會唔會太少
另外我想問泵奶,我泵過但只係得10ml,令到我唔敢泵,有無方法泵得多d?

你可以問姑娘, 增磅是否理想...

我上次問過, 姑娘話要最小每日增磅0.02kg (20g)... 我仔計落每日增磅0.06kg, 全人奶中都屬於理想, keep住落去, 到滿月就起碼重到1.5kg, 同大女差唔多!

你幾耐泵一次? 埋身後再泵?

伯爵府

原帖由 muibe-ma 於 09-8-17 23:10 發表
你仔仔好乖呀! 好羡慕呀!
我隻嗅豬即使埋身食足50分鐘
食完都係唔夠. 明明仲有奶
加上佢都食到好眼睏
所以有時要補30ml奶粉.... :;pppp:

你試下每次最多比8個字佢食... 儘量唔補奶粉... 由得佢肚餓就埋身, 你先上奶越來越快, 佢就會食得快佐, 奶量又會多佐...

如果真係要補奶粉, 咁你最好就泵...

伯爵府

原帖由 6669 於 09-8-18 00:04 發表
jj,

我見bb佢埋身食好似好咗好多, 食得大力咗同埋3幾個字就自動比返個nipple我, 呢兩日都係大約2.5-3hrs食一餐(之前佢咬住當奶咀c都唔放), 係咪我都可以試吓全人奶呢? 同埋最重要係bb呢3日都無大大去, 佢好似谷住 ...

Goodㄚ! 你BB而加幾重, 佢而加食得幾好wor... 你逐d多d埋身+人奶, 逐少減奶粉啦!

3日無大大... 你而加一日幾多餐奶粉/人奶/水? 如果奶粉偏多, 咁BB夠唔夠水飲?
你有無食好多熱氣野?(會影響BB的)

我的8安, 係BB果餐食唔晒, or有排先下一餐, 而我已經谷奶, 咁我就會泵出來鬆一鬆... 多數係夜晚, 因為BB成4個鐘一餐, 我兩邊已經都谷晒, 所以會食一邊, 泵另一邊... 每日泵3次度...

我的返工朋友係咁安排的, 早晚埋身, 係公司泵1~2次(比BB第二日日頭食), 放工一返到去即刻埋身餵... 有無多餘奶, 就好睇係富媽媽or窮媽媽lor... 不過, BB戒佐夜奶就多數有的多餘儲... 當年, 我大女滿月戒奶, 我淨係臨訓前+半夜起身泵, 2餐奶已經有17安+... 齋儲!

捱到BB6個月, 開始食固體, 就可以輕鬆些, 因為BB開始食少佐奶啦!

男爵府

好媽媽勳章

venus,
其實隔3個鐘我個胸都唔谷架.

尋晚b女11:30pm食110ml人奶樽,疴大,換片醒咗唔再瞓,我泵完奶佢仲眼碌碌少少嘈,1am我頂唔順開20ml奶粉(因為唔知佢食唔食,唔想佢嘥我d人奶!),點知未食完已Zzzz咗! 瞓到今朝6am ,嘩,日日咁就超正... 尋晚叫戒咗夜奶!
我今朝6am先泵奶咋,對胸就硬嘞,不過都只得6oz咋.
Anyway,夠佢食就算囉,之前泵到3oz咋,依家叻咗.

JJ, 你記唔記得:
如果雪櫃有奶,幾個鐘後我再泵2oz,可否倒入那凍奶一齊雪?

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 jjtseung 於 09-8-18 09:16 發表

你試下每次最多比8個字佢食... 儘量唔補奶粉... 由得佢肚餓就埋身, 你先上奶越來越快, 佢就會食得快佐, 奶量又會多佐...

如果真係要補奶粉, 咁你最好就泵... ...

我就係咁...所以亞媽話我做乜成日餵奶架...b女食45mins (有>20mins係瞓,我叫醒佢),隔一陣唔夠又食!
所以臨瞓嗰餐用樽 ,唔得閒玩!

伯爵府

原帖由 ying2 於 09-8-18 11:17 發表
JJ, 你記唔記得:
如果雪櫃有奶,幾個鐘後我再泵2oz,可否倒入那凍奶一齊雪? ...

如果新鮮奶(暖的), 我唔會即刻倒落去凍奶度...
我會單獨擺佢係雪櫃... 等到幾支奶都係同一溫度, 先倒埋一齊!

男爵府

好媽媽勳章

原帖由 jjtseung 於 09-8-18 11:28 發表

如果新鮮奶(暖的), 我唔會即刻倒落去凍奶度...
我會單獨擺佢係雪櫃... 等到幾支奶都係同一溫度, 先倒埋一齊!

thanks!

大宅

回覆 9# jjtseung 的文章

我已經好密餵佢食幫助上奶了...有時前後都唔夠一粒鐘...佢食15分鐘到訓左鬆哂口...過多15分鐘又喊過又要餵過...我真係投哂降 唔知點解全人奶餵bb之後佢d大便好多好水咁既...
佢會唔會係肚呵呢...

大宅

me 2....我都係佢一嗌我就餵, 但係擺抵佢唔夠 30 mins 又喊過.....我真係嗌晒救命......

我而家每日 reduce 埋身 to only 6 次, 只 pump 到夠兩餐人奶比佢食, 其餘都要補奶粉....係咪好衰? 但係真係頂唔順......

原帖由 venus0622 於 09-8-18 16:06 發表
我已經好密餵佢食幫助上奶了...有時前後都唔夠一粒鐘...佢食15分鐘到訓左鬆哂口...過多15分鐘又喊過又要餵過...我真係投哂降 唔知點解全人奶餵bb之後佢d大便好多好水咁既...
佢會唔會係肚呵呢... ...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

過去4曰重左120g,你好厲害可以重60g,真係羨慕死我!
我泵係埋身後,所以少d?
你係用邊隻泵,通常泵幾耐?
原帖由 jjtseung 於 09-8-18 09:14 發表

你可以問姑娘, 增磅是否理想...

我上次問過, 姑娘話要最小每日增磅0.02kg (20g)... 我仔計落每日增磅0.06kg, 全人奶中都屬於理想, keep住落去, 到滿月就起碼重到1.5kg, 同大女差唔多!

你幾耐泵一次? 埋身後再泵? ...

伯爵府

原帖由 venus0622 於 09-8-18 16:06 發表
佢會唔會係肚呵呢... ...

唔係肚疴... 係好似糊狀/水水地, 又有d渣, 金黃色...

我大女同細佬都係, 食親餐餐都疴, 就算一日10次都係正常的... 如果無渣, 得水, BB又扭計, 咁就最好睇下醫生!

不過, 小心d抹patpat, 好易抹損...

禁止訪問

好媽媽勳章

伯爵府

原帖由 sakana902 於 09-8-18 17:34 發表
過去4曰重左120g,你好厲害可以重60g,真係羨慕死我!
我泵係埋身後,所以少d?
你係用邊隻泵,通常泵幾耐?

咁每日有40g, 都好好啦!

我用avent手泵, 因為我係全職媽媽, 所以9成都會埋身, 所以每日泵3次度... 同埋我呢2個泵都係湊大女時淨落來的, 今次仲用到, 所以唔想浪費, 繼續用!

chunyama介紹avent電泵都幾好用!

埋身後泵自然少好多... 不過刺激到奶量大佐, 就會越來越快出奶啦!

我通常泵3個字度...

別墅

ying2,

咁你人會唔會順便同b女戒夜奶?

我囡囡由出院開始都未試過半夜喊食奶, 不過我會叫醒佢食, 由最初3hrs叫醒佢, 都而家6hrs先叫醒佢食(即係如果上一餐11:30pm食, 下一餐就5:30am食), 如果我唔叫佢, 佢仲可以繼續瞓, 所以而家諗緊好唔好俾佢再瞓耐d(咁我又可以瞓耐d!!), 但係而家佢只係17日人仔, 咁快戒夜奶會唔會唔好呢?

日頭我就每3hrs餵一次, 所以如果俾佢再瞓耐d, 咁一日就只得6餐, 會唔會太少?

今日去健康院, 一星期重左0.1kg(上星期重3.45kg), 醫生話ok喎, 呢個growth rate戒夜奶有冇問題呢?

原帖由 ying2 於 09-8-18 11:17 發表
venus,
其實隔3個鐘我個胸都唔谷架.

尋晚b女11:30pm食110ml人奶樽,疴大,換片醒咗唔再瞓,我泵完奶佢仲眼碌碌少少嘈,1am我頂唔順開20ml奶粉(因為唔知佢食唔食,唔想佢嘥我d人奶!),點知未食完已Zzzz咗! 瞓到今朝6am:ex ...

伯爵府

原帖由 alsan 於 09-8-18 18:50 發表
JJ
你真係好勁!! 我都係因為nipple唔夠突, 都係全泵, 今日係我第3 日泵, 1oz左右, 但係因為我泵得唔夠密, 所以唸住今日起,要2-3個鐘泵一次. 我都買左ying講個隻nipple shield, 我會先俾bb埋身食15mins, 但係佢都係 ...

全泵真係要睇人... 我有朋友全泵佐3年! 超勁!

我自己就對泵無mud feel, 唔容易上奶... 但BB埋身就唔同, 而加佢仲未含好, 我已經開始噴奶... 差好遠!

以下係我朋友的分享:
http://forum.baby-kingdom.com/thread-1878625-7-4.html

泵密些都係個好方法! 2個鐘密佐d... 可以試下3個鐘, 自己多飲湯水, 休息多些, 放鬆心情!

伯爵府

原帖由 superbreadkaka 於 09-8-18 19:18 發表
ying2,

咁你人會唔會順便同b女戒夜奶?

我囡囡由出院開始都未試過半夜喊食奶, 不過我會叫醒佢食, 由最初3hrs叫醒佢, 都而家6hrs先叫醒佢食(即係如果上一餐11:30pm食, 下一餐就5:30am食), 如果我唔叫佢, 佢仲可以繼 ...

我大女就係3星期大的時候, 夜晚開始晚晚訓到6個鐘或以上... 不過, 佢每星期重0.4kg, 所以醫生話可以唔使叫醒佢, 由得佢戒夜奶! 我女就係日頭密密食返...

我呢邊健康院姑娘就話, 每日增重0.02kg為之合格, 咁1周應該有0.14kg... 你女女本身size夠唔夠大只? 我會覺得一日6餐對3星期的BB來講, 少佐dd...

伯爵府

原帖由 princessash 於 09-8-18 17:00 發表
me 2....我都係佢一嗌我就餵, 但係擺抵佢唔夠 30 mins 又喊過.....我真係嗌晒救命......

我而家每日 reduce 埋身 to only 6 次, 只 pump 到夠兩餐人奶比佢食, 其餘都要補奶粉....係咪好衰? 但係真係頂唔順......

...

我大女果陣都係個個鐘都要餵... 不過都係過度期! 奶媽最辛苦就係呢樣野...

take it easy... 你已經比緊最好的野比BB啦!

首頁
34567...48

尾頁

跳至