跳至

首頁
34567...11

尾頁

大宅

畀面勳章

原帖由 Elefant老婆 於 09-11-11 15:55 發表
Semall, 點解check in 要等咁耐,要我等兩個鐘我真係會發巔!你住嘅係Deluxe 唔係 deluxe view?(deluxe view 話有kettle喎)不過你都係住兩日,唔方便都唔係好大問題,出面有熱水攞都好過無。俾我book唔到deluxe view我會帶埋個 ...

因為唔係我book房.. 所以我都係入到房先知無熱水壺.. 好彩熱水機就係我間房隔離.. 所以都ok囉..

最cheap個種房係stardard.. 百無o既.. 再高一級就係我個種deluxe.. 跟住之後就係deluxe view

要等2個鐘係normal o架.. 我之前上agoda .. d 人都comment 真係要等2個鐘先可以拎key.. 真係人都顛.. 好彩個女訓左.. 無人搞住哂

男爵府

咁我叫62幫我book deluxe view先, 我係hk agent問過, 佢哋只代訂standard & deluxe。冇熱水會比較麻煩!!

原帖由 Elefant老婆 於 09-11-11 15:55 發表
Semall, 點解check in 要等咁耐,要我等兩個鐘我真係會發巔!你住嘅係Deluxe 唔係 deluxe view?(deluxe view 話有kettle喎)不過你都係住兩日,唔方便都唔係好大問題,出面有熱水攞都好過無。俾我book唔到deluxe view我會帶埋個 ...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我有嘢呻:

1)前幾日去Gurney,點知俾我發現原來新開咗間Birkenstock!
2)睇到Herbalife不過無時間入去。
3)唔好去Manila Place度食野,我地近排成日去佢度食Mango Crepe,因老公鐘意同貪方便,但有晚食佢地嘅Set Dinner,寫嘅係Lamb Chop但原來只係Lamb Shoulder(兩者差好遠)Ikan Kurau係果種食完會排油嘅雪藏魚,再加上服務唔好(未食已經叫我揀飲咖啡或茶,到我仲有一塊Lamb Shoulder都仲要催我究竟要飲咖啡或茶,到茶嚟咗原來唔係俾milk嘅,係俾coffeemate,有無攪錯!)食完俾完錢佢都唔會講句多謝,真係隔離Dome都好過佢,埋單RM100++兩大人同個小朋友,果晚食完返屋企仲肚痛添呀!我地唔會再返去,我請願食Chilli或Dome(呢間服務唔錯,個肥仔經理好醒目!)今晚我地都係食Chilli,個salad又好味我地都覺得物有所值。

呻完。

大宅

畀面勳章

Hi Enfant老婆,

1) 係呀..Birkenstock 係新開o架.. 開左幾個月咋... 不過我懷疑檳城人知唔知呢個牌子??

2) 間野叫herbaline 呀.. 唔係herbalife..
haha... 我見greenlane都有間.. 係SMK學校對面.. 個招牌超大個

3) Manila Place 呢間野. 講真.. 我真係一次都無食過.. 睇佢入面黑掹掹.... 我估都唔係好啱帶埋我個女去.. 費時有人發神經啦..
聽完你咁講.. 更加唔駛去喇.... 反而我幾鐘意去winter warmer. chilli / dome 都有去過.. dome o既酥皮湯好好飲.. chilli d portion 好大.. 食完之後超飽.. 有排都唔想再去..

珍珠宮

1)如果鍾意shopping應該會識囉我諗,佢晌香港同新加坡咁流行,呢邊天氣又咁熱。
2)係呀,一時打錯咗。Astxx Spxxxx都有一間超大响果頭,不過我無轉去果度做,反而覺得响Mall入面方便好多,因AS佢地有兩間舖頭打對面,我通常去HSBC斜對面果間。
3)我地初初係想食甜品crepe,唔想再去crepe cottagx見到佢地有咪試下。啱啱果次係貪方便,又見到佢地果日都好多客,諗住應該唔差卦,點知就瀨嘢。Chilli我都食唔晒㗎但係我老公幫我食D salad就啱啱好。佢個salad真係好鬼大,同一班人去食就真係好好,同埋水準好穩定,有小朋友呢D地方即使整到亂晒都無咁尷尬嘛。Dome我咁耐都無試過佢D酥皮湯(係咪好失敗呢?應該幾出名)我次次叫親都係佢地嘅salad+main dish,但我見週圍好多女仔都叫,睇落都幾飽肚,真係食lunch都唔錯喎。

其實大家交流下飲食心得,因我同老公食嚟食去都係果D,希望試下新野呀。

原帖由 Semall 於 09-11-13 10:45 發表
Hi Enfant老婆,

1) 係呀..Birkenstock 係新開o架.. 開左幾個月咋... 不過我懷疑檳城人知唔知呢個牌子??

2) 間野叫herbaline 呀.. 唔係herbalife..
haha... 我見greenlane都有間.. 係SMK學校對面.. 個招牌超大 ...

大宅

畀面勳章

原帖由 Elefant老婆 於 09-11-13 11:24 發表
1)如果鍾意shopping應該會識囉我諗,佢晌香港同新加坡咁流行,呢邊天氣又咁熱。
2)係呀,一時打錯咗。Astxx Spxxxx都有一間超大响果頭,不過我無轉去果度做,反而覺得响Mall入面方便好多,因AS佢地有兩間舖頭打對面,我通常去HSBC斜對 ...

我以為你會去KFC隔離個間添.. 之前我都諗.. 呢間野都唔平. 但係又開咁多間.. 真係咁好生意..

其實檳城有好多OL都好有消費力O架.. 我老公間office.. 已經有幾個女仔拎LV袋.. 我仲以為呢到D人唔鐘意洗錢

至於食方面.. 我同我老公都成日食黎食去都係一樣O既野.. 遠O既地方又唔係好想去.. 除非一大班朋友一齊就例外..

如果講食點心(飲茶).. 我試過幾間.. 都係ONE STOP o既 中華小廚最好食..

另外one stop 入面有間midland court (美蘭閣).. 佢地o既魚火鍋都好食.. 同埋starview o既魚火鍋都好出名 (starviewo既我就未食過)

仲有tanjung tokong 有間炫升.. 係打邊爐o既.. 佢地有粥底火鍋.. 都好好食o架..

珍珠宮

我都唔明firefox打親中文,耐唔耐就crash,等我差唔多打完先黎crash,激死我!

珍珠宮

初初Qb開嘅時候我係去果個branch,但之後因為方便所以先轉去對面,原因:
1)KFC果間無厠所,要去嘅話要走出去用mall入面嘅,做緊facial急起上嚟係好唔方便。
2)HSBC斜對面同果間一樣,D staff有時走嚟走去,佢地唔夠地方用先再租果邊,因我有時唔可以預約就drop in,佢果邊有位我就走去果邊,之後直頭留响果邊做,做完行過對面shopping,佢地有厠所乾淨d同埋一定有位。

佢地閂咗bukit jambx果間嚟開greenlanx㗎,其實檳城嘅人都幾有錢,你諗諗D名店又諗諗D樓價。好似呢間AS,我隱約記得佢地有個membership係要每年至少用RM20,000。同埋我知道FTZ有好多女工程師會放工嚟做facial,佢地都係洗慣咗嘅一群。

LV我怕買咗真嘅都俾人以為係假野,因為呢邊咁近泰國。
原帖由 Semall 於 09-11-13 11:56 發表

我以為你會去KFC隔離個間添.. 之前我都諗.. 呢間野都唔平. 但係又開咁多間.. 真係咁好生意..

其實檳城有好多OL都好有消費力O架.. 我老公間office.. 已經有幾個女仔拎LV袋.. 我仲以為呢到D人唔鐘意洗錢

至於食方 ...

珍珠宮

我地比較少食中式餐廳,可能得我同老公又唔識點叫嘢食(除飲茶之外)中華小廚雖然佢無咩裝修同埋成日做50%promo,但點心係okay食得過㗎(你唔記得咗係我推薦俾你)大家係香港人D口味應該差唔多啦我諗。但係美蘭閣同starview真係無食過,不過見好多人食都想試試(你有無菜式介紹呀?)。另外我想試大排檔食海鮮煮炒,我老公見到阿賢介紹近機場一間叫「公巴好友」之後好想走去試。

tanjung tokong 間炫升,個店名好熟,係咪mall有分店?
原帖由 Semall 於 09-11-13 11:56 發表

至於食方 ...

大宅

畀面勳章

係咩.. 原來"中華小廚"係你介紹比我o架.. 我真係唔記得喎.. hehe.. 我又介紹番比你喇..

點心.. 我食過island plaza 間福臨門.. 同bali hai.. 不過2間都無中華咁好食.. bali hai 仲要無冷氣.. 熱到我個女d頭髮濕哂.. 食完好似沖完涼一樣

嘩.. 去到機場個邊食.. 好遠呀.. 所以我地無去過.. 不過tanjung tokong個邊有間"pang seafood"都ok.. 又唔係好貴.. 可以一試.

"炫升"係gurney plaza 有一間.. 不過係食小炒o既. Tanjung tokong 個間係專食火鍋o既...

珍珠宮

bali hai我去過一次係夜晚,唔覺得佢有咩咁好食 (但係勁多人,唔知係咪遊客區)早市飲茶我無試過因為我飲茶要歎冷氣,所以响檳城無冷氣飲茶嘅地方,人地帶我去過嘅,我試一次就唔會再去啦,因為學你話齋,茶係熱嘅點心要襯熱食,食完真係好似洗完頭咁。corner clux我覺得麻麻地,印象中好多烏蠅,福臨門唔錯不過貴過中華樓,而後者都唔差咁梗係揀後者,況且又近我地多D呢。

Teluk kumbax如果由你果邊去機場就真係好遠呀,但我老公好想試咁我就成全佢啦 佢話聽日去食,我地仲會約多個friend。我上網搵下資料見到人地網誌介紹,佢地嘅價錢都幾抵下。其實Qb附近(gold coasx condo隔離)有個地方叫hammer bax都有海鮮煮炒,都唔錯喎,佢地嘅炸尤魚圈幾好,唔tough又唔算油。

你講嘅pang seafood我去開果頭會留意下,有時夜晚去開唔同地方都會想試下食唔同野。

今日Jusco開始為期7日,有5%同15%嘅會員減價。
原帖由 Semall 於 09-11-13 14:34 發表
係咩.. 原來"中華小廚"係你介紹比我o架.. 我真係唔記得喎.. hehe.. 我又介紹番比你喇..

點心.. 我食過island plaza 間福臨門.. 同bali hai.. 不過2間都無中華咁好食.. bali hai 仲要無冷氣.. 熱到我個女d頭髮濕哂 ...

大宅

畀面勳章

原帖由 Elefant老婆 於 09-11-13 22:02 發表
bali hai我去過一次係夜晚,唔覺得佢有咩咁好食 (但係勁多人,唔知係咪遊客區)早市飲茶我無試過因為我飲茶要歎冷氣,所以响檳城無冷氣飲茶嘅地方,人地帶我去過嘅,我試一次就唔會再去啦,因為學你話齋,茶熱嘅點心要襯 ...

BALI HAI 係每一晚都勁多人... 真係因為遊客區... 我食過一次.. 唔知點解總係覺得海鮮都係香港好食.. 可能煮o既方法唔同.. 佢地煮得無咁有鮮味

如果QB mall 有好食o既煮炒..真係要去試下先.. 因為我一星期起碼2次係QB mall.. 我同我老公都係個邊番工.. 所以放工去食晚飯就啱啱好.

jusco 有sales.. 去買鞋...去買鞋...去買鞋.....
唔知點解去jusco 買鞋.. 睇中左個款永遠無哂size..
去十次.. 十次都係咁.. 激c

之前聽你講要搬屋.. 宜家你住係邊樹??

珍珠宮

Jusco衫同鞋有15%discount呀!我都買咗一對,你講得無錯,有時款啱但size又無晒,呢個情況今日都發生响我身上,所以我揀咗另一個顏色。廚房用品都有15%,電器同超市就得5%。

大馬呢邊大部份野食嘅味都好濃,不過我都見到有簡單嘅煮法(如乾焗同蒸)Qb果度其實係响gold coasx condo同果D一棟棟嘅屋中間,有馬拉人有中國人開㗎果幾檔,但係好多中國人都會去食,主要食海鮮煮炒沙爹呢D。

我仲未搬因為間屋仲裝修緊,我都唔知佢地攪咩攪咁耐,又唔係大裝修:只係打爛半幅牆,提高個廚房地板,拉線整過插蘇頭,整天花(只係客、飯廳同廚房嘅天花)再加燈,廚房櫃,主人房都係整個床同櫃,總之好慢(天花之後嘅都未整由九月到依家喇!)我好怕到新年都未攪掂,因為我有朋友新年黎探我仲會住兩日,人地連機票都買咗(一家四口)我老公仲以為一個月攪得掂,我話可能依家好境咗,佢地一次過接幾單工程所以走嚟走去,好似今日佢地又無黎開工啦。

所以我依家仍然住緊青草lane。但係呢度明年二月租約到期我都唔想再續,希望到時可以搬得啦,我等搬等咗三年喇!真係頸都長!(由買屋第一日,一路睇住佢起屋)
原帖由 Semall 於 09-11-14 00:57 發表
BALI HAI 係每一晚都勁多人... 真係因為遊客區... 我食過一次.. 唔知點解總係覺得海鮮都係香港好食.. 可能煮o既方法唔同.. 佢地煮得無咁有鮮味

如果QB mall 有好食o既煮炒..真係要去試下先.. 因為我一星期起碼2次 ...

大宅

畀面勳章

上黎報下料先..

啱啱同C6去左做MASSAGE... 係THE HERITAGE CLUB入面..叫DE VILLA 試左AROMA THERAPY MASSAGE 2粒鐘.. 我覺得C服過我係香港o既PHYSICAL 做

首先入去前比幾種油你聞(好似有7-8種).. 揀好左就跟按摩師入去.. 男同女係分開o既..

跟住就要除衫.. 淨係帶shower cap同埋著紙底底.... 一個鐘做下半身.. 一個鐘做上半身.. 仲有head massage

以前係physical做.. 做完出黎好似打完交咁.. 唔知係力度唔啱定d 穴位唔啱.. 成日都要同佢鬥力咁..

呢度我覺得佢地禁d位好準.. 2粒鐘一d都唔覺得辛苦..

按摩帥我估係印尼人.. 我比左佢COMMENT 係EXCELLENT
價錢係RM60/1HR , RM90/2HR

比錢O既時候亦都無人HARDSELL你JOIN PACKAGE.. 當然佢地都有PACKAGE OFFER.. 比單次做平D

唔錯..唔錯.. 下次應該會再去

珍珠宮

多謝推介!呢個好去處,有親戚朋友探訪嘅時候可以帶埋佢地去。
原帖由 Semall 於 09-11-15 15:32 發表
上黎報下料先..

啱啱同C6去左做MASSAGE... 係THE HERITAGE CLUB入面..叫DE VILLA 試左AROMA THERAPY MASSAGE 2粒鐘.. 我覺得C服過我係香港o既PHYSICAL 做

首先入去前比幾種油你聞(好似有7-8種).. 揀好左就跟按摩 ...

大宅

畀面勳章

呢排香港凍左好多.. 有d學校都未宣佈轉季就已經10幾度.... 不過宜家打邊爐就最正

珍珠宮

自由講場果邊好多人話好似無咗個秋季咁。
原帖由 Semall 於 09-11-17 10:10 發表
呢排香港凍左好多.. 有d學校都未宣佈轉季就已經10幾度.... 不過宜家打邊爐就最正

大宅

畀面勳章

不過成日都要執衣櫃.. 我就怕怕..

珍珠宮

雖然呢度唔洗換季,但係櫃桶後面/入面要吸塵,其實點都係要執,唔知點解我覺得呢邊多清理功夫要做)阿仔嘅衫就一定要執,有衫唔啱著要執出嚟,再買過大一個size唔係櫃桶無位放架。

我其實最怕潮濕。

原帖由 Semall 於 09-11-17 11:25 發表
不過成日都要執衣櫃.. 我就怕怕..

珍珠宮

首頁
34567...11

尾頁

跳至