單親天地

跳至

首頁

尾頁

別墅

Angel^v^

做雪糕,有D唔明 。
材料:
1.咖啡二茶匙
2.鮮奶 100 ml
3.Cream 25 ml
4.糖二茶匙
5.蛋黃一隻
6.玉桂粉少許
作法
1.先將鮮奶加熱煮到收乾水份,加1.和6.
2.另方面將蛋黃用打蛋器攪打,分次加糖。
3.把1.三份一與2.混合,再倒回1.處煮。
4.把3.加入Cream打混,放入冰格雪30分鐘取出攪打,如是7次。

唔明:
1.鮮奶煮到收乾水, 点解?
鮮奶煮到乾水咪变黑超
2.把鮮奶煮到乾先?還是做第3点程序先?
唔係好明?

請点明多一次 唔該哂

大宅

美瑩:1.做雪糕最主要係控制水份問題,多水結果會變成刨冰+(我都鍾意食^^),只要用慢細細細火煲一陣,見水份慢慢收乾了就可以。最好第一次做睇住火,就唔會燶+La!
2.我係邊煮鮮奶邊攪蛋,攪得來又煲好奶。你第一次做完1步驟先做2步驟吧!(慢慢試下,熟能生巧,多勞多得!)下次想加生果要選水份小的。

別墅

原帖由 Angel^v^ 於 09-11-9 22:14 發表
美瑩:1.做雪糕最主要係控制水份問題,多水結果會變成刨冰+(我都鍾意食^^),只要用慢細細細火煲一陣,見水份慢慢收乾了就可以。最好第一次做睇住火,就唔會燶+La!
2.我係邊煮鮮奶邊攪蛋,攪得來又煲好奶。你第一次做完1步驟先做2 ...

唔該哂,我會準備做,因囡囡好喜歡吃雪糕,希望OK

大宅

原帖由 美瑩 於 09-11-9 23:14 發表

唔該哂,我會準備做,因囡囡好喜歡吃雪糕,希望OK

有興趣學做下麵包西餅,成本低,又多到食到滯,我喜做饅頭當午餐。最近買$6一包麥皮做午餐食足半個月,一餐三碗,飽到想c,又慳$又可減肥。^^

別墅

原帖由 Angel^v^ 於 09-11-10 10:12 發表

有興趣學做下麵包西餅,成本低,又多到食到滯,我喜做饅頭當午餐。最近買$6一包麥皮做午餐食足半個月,一餐三碗,飽到想c,又慳$又可減肥。^^

$6麥皮食半个月
响邊處買咁平
麵包西餅你都會
你咁似這个爹D, 好多興趣都會

大宅

原帖由 美瑩 於 09-11-10 11:03 發表

$6麥皮食半个月
响邊處買咁平
麵包西餅你都會
你咁似這个爹D, 好多興趣都會

我食要煮熟O個種麥皮,會平D,記得在惠X特價時買下,係首選雜牌,我一人在家時為了身體好+減肥先這樣食,有時會唔食午餐+,到晚餐仔女陪我時會食得豐富+開心,平時將慳來嘅$比仔女讀書用/節日同仔女出街食個痛快,唔知我是否有問題,總是喜苦盡甘來
你咁似這位爹D,好多興趣都會 我唔明多興趣要似男人WHY,你放心,我係在休養中嘅女性。 唔好意思樓主借位講多咗

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

噚日晚宴

蛟豬肉...$5
炒粉絲 ...$4 (兩包)
大魚... 15蚊... 分兩餐滾紅蔔白... $9.5

今朝早餐... 食公司, 飲公司
中午... 帶白飯

平日去街... 齌睇唔買
yo.... 唔係想呻, 好感恩, 仲有份工. 感謝主.

禁止訪問

好媽媽勳章 大廚勳章

大宅

原帖由 dada~0w0~ 於 09-11-12 12:18 發表

美瑩 意思係話你識得多野...

我尋晚响 車厘哥fu...buy左 $30/半lb cookies 一路行花園街一路食(冇食dinner).....食到今朝分左4快比仔仔下午茶, 2快一路行路食...

陣間lunch 有人請飲茶.....跟老闆一 ...

我還以為我講錯說話添~學識我只是初中程度,可能成日要一人面對風浪,變成迫自己找免費資源來進修,培訓班,圖書館、上網等,再加上接觸太多高學識人仕指導,現比人感覺識得多嘢,其實我只係一個無用鬼來的! 我覺得最慳到$地方係圖書館,因D書有好多好貴,我就唔捨得買,借閱後我得到嘅知識真係用$都買唔到,我有時真係睇書都睇到飽忘記食嘢+

首頁

尾頁

跳至