自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

其實點之為之中產?

我昨日睇無線夜間新聞, 受訪的家庭1家6口住何文田, 家庭收入20萬, 有4幢物業.......我覺得佢地唔止中產, 屬有錢人先對.

水晶宮

睇過報紙話人均收入8萬一個月就屬於富裕家庭
就是四口之家24萬月入就算富人一族啦
少奶奶的身份,丫頭的命...

別墅

好媽媽勳章

唔好意思~唔啱聽既,請勿評論~
我地係低收入家庭,就黎都要攞綜援~
仔仔出世之後比阿媽湊,我地兩公婆都有出去做野,生活都可以,叫做應付到開支,但因為阿媽湊得仔仔唔係咁好(縱到仔仔好曳,脾氣又差),再加上囡囡出世,自己亦都儲落少少錢,所以決定唔做野,自己湊返兩個b,希望可以教好佢地,唔洗佢地做野蠻仔,野蠻女~
原本諗住老公一個搵錢,有陣時就算唔夠開支都仲有d積蓄頂住,捱幾年,等對仔女返學讀書我就返出黎做野,到時d錢又可以鬆動返d,但係點知經濟唔好,老公搵少左,我d積蓄亦都已經用得8899,仔仔又準備返幼稚園,雖然依家有學劵,但唔多唔少都要洗d,開支一定大過以前~
因為咁本來我都諗住遲下攞綜援,我唔係諗住扼綜援,亦唔係嗰d新移民走落黎等政府養,我只不過係想渡過呢個難關,等d仔女讀書我就會返出黎做野~
我都明白你地辛辛苦苦做野,到頭來咩回報都無係好激氣,比著我係你地,我都會係咁~
但係聽到你不停講,攞綜援既係大食懶,攞綜援既就好似有罪咁,雖然你地指既可能係某部份真係扼綜援既人,但作為一個諗住攞綜援既我,聽到你地咁講,唔多唔少都有d唔係咁好受,講真其實如果真係攞綜援我自己都已經覺得好羞,但我又可以點...

唔好意思,只係個人感受,唔啱聽者,勿插~

禁止訪問

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

家庭收入3萬又係中產, 但噚日TV訪問嗰個月入20萬嘅家庭又係中產...
佢有得退稅, 但賺3萬嘅分分鐘稅都唔使交, 有幾好

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 mamasisi 於 10-2-25 15:03 發表
仔仔出世之後比阿媽湊,我地兩公婆都有出去做野,生活都可以,叫做應付到開支,但因為阿媽湊得仔仔唔係咁好(縱到仔仔好曳,脾氣又差),再加上囡囡出世,自己 ...

你唔好咁諗啦,綜援係比有需要既人,你有需要,唔需要諗埋一邊...佢地都係發洩下,有人鐘意湊仔,有人鐘意生活好d,係各人選擇,無需唔開心

大宅

好媽媽勳章

唔好咁唸,

我地一向都係"丙"果d呃綜緩既人

唔係話真正有需要渡難關的人

即係, 我請朋友食飯, 同比人屈請食飯係完全兩回事

努力啦

原帖由 mamasisi 於 10-2-25 15:03 發表
仔仔出世之後比阿媽湊,我地兩公婆都有出去做野,生活都可以,叫做應付到開支,但因為阿媽湊得仔仔唔係咁好(縱到仔仔好曳,脾氣又差),再加上囡囡出世,自己 ...

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

8萬
四口之家
--> 32萬月入 (not 24萬月入)

大肚唔記得乘數表??

原帖由 54heima 於 10-2-25 14:58 發表
睇過報紙話人均收入8萬一個月就屬於富裕家庭
就是四口之家24萬月入就算富人一族啦
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

水晶宮

原帖由 eeb 於 10-2-25 15:21 發表
8萬
四口之家
--> 32萬月入 (not 24萬月入)

大肚唔記得乘數表??

系WOR...

男爵府

回覆 9# 54heima 的文章

我一年都冇24萬啦

大宅

原帖由 麼麼貓 於 10-2-25 10:43 發表
高樓價.yes.
但是為何一定要買樓呢,我好多澳洲同學都無打算買,佢地話租樓唔係問題呀,有車反而要緊.

好多澳洲人都有打又算咖,學生時就僅係租屋啦,但租屋都好煩咖, landlord唔renew contract就要搬,喺租約其間landlord賣樓又要搬,搬一搬又要比清潔費或比人扣bond。喺澳洲買第一間屋政府仲有資助。

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我地唔洗領取綜緩已經好幸福啦

水晶宮

btw, 我之前send過pm俾妳,唔知妳有無收到,因為正正係bk pm有問題(or之前)左右。

原帖由 54heima 於 10-2-25 15:22 發表

系WOR...

男爵府

醒目開學勳章

係咪呢個人?

原帖由 麼麼貓 於 10-2-25 15:05 發表

個男人仲好有型tim..正啦.4幢物業x$10,000,000=
都4千萬啦.我覺得係超產!

水晶宮

原帖由 eeb 於 10-2-25 15:29 發表
btw, 我之前send過pm俾妳,唔知妳有無收到,因為正正係bk pm有問題(or之前)左右。

等我睇睇...我個信箱從來唔執亂七八糟...

睇左...系冇...

禁止訪問

水晶宮

搵唔到就算啦,只係之前有一個星期唔見妳,驚妳一個大肚婆又湊住小朋友辛苦/多嘢諗,問候下啫,無特別事。

原帖由 54heima 於 10-2-25 15:34 發表

等我睇睇...我個信箱從來唔執亂七八糟...

水晶宮

原帖由 eeb 於 10-2-25 15:38 發表
搵唔到就算啦,只係之前有一個星期唔見妳,驚妳一個大肚婆又湊住小朋友辛苦/多嘢諗,問候下啫,無特別事。

好感動...多謝關心...:-(

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

雖然我唔係中產,但年年派糖都唔太關我事,除了電費津貼外,真係冇乜著數...
但我從來冇因為咁,而覺得不忿,乜唔係自己o既生活應該由自己負責的嗎???
你想追求更高質素o既生活,ok, 咁你咪努力搵錢, 買樓買車o羅...why 要求政府去幫你呢???呢o的係你自己o既事,唔係咩??
我自己都冇做野,亦因為咁,每個月真係冇乜錢剩,應付到日常生活開支,生活得開心,我已經覺得好滿足!!

好耐之前, 有個醫生打電話上電台鬧特首, 話幫唔到中產買樓, 我心諗...你要揀向海, 東南樓, 又要高層, 位置好, 你心頭咁高, 梗係唔得啦...冇咁大個頭,就吾好帶咁大頂冒啦!!

首頁

尾頁

跳至