親子旅遊

跳至

首頁
34567...24

尾頁

男爵府

原帖由 monlam886 於 10-3-9 10:02 發表

原來動物園收好早, 如改第一日唔去動物園, 去左淡水先呢?
day 1 12點到, 去淡水(住北役荷豊溫泉)
day 2 動物園, 夜晚去邊好呢? (住八方)
day 3 九份 + 十分 (住八方)
day 4 babyboss (住just sleep)
day 5 買手信 6 ...

很多人也是安排第一天下午至傍晚在淡水,晚上或者會到美麗華商場或士林夜市:loveliness:

CHECK PM^^

子爵府

原帖由 louise0752 於 10-3-8 23:18 發表
唔好意思 我想問如果bb車可唔可以上機定係要寄倉

兩樣都得呀. 但我多數帶上機因為可快d被安排入機艙.

男爵府

GogoCheung,

我以家都諗緊去...."臺北市立天文科學教育館"定"國立台灣科學教育館"好?
但其實兩個館都喺附近,有時間的話可以兩個都去哂

而我....就先去"台灣科學教育館",因為入面有IMAX,我仔至鍾"賽車",可以被佢感受一下"颷車"滋味,另一個劇場又係一定要帶我仔去感受一下,就係"地震劇場"!

如果還有時間,先過去"臺北市立天文科學教育館"

原帖由 GogoCheung 於 10-3-9 11:45 發表
....day 4: 4月4日
中正紀念堂, 總統府, + 市立天文科學敎育館好 還是 國立台灣 科學敎育館好? 晚上仲有無介紹?

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 fi-fi 於 10-3-10 08:46 發表
GogoCheung,

我以家都諗緊去...."臺北市立天文科學教育館"定"國立台灣科學教育館"好?
但其實兩個館都喺附近,有時間的話可以兩個都去哂

而我....就先去"台灣科學教育館",因為入面有IMAX,我仔至鍾"賽車",可以被佢感 ...

唔該晒你, 因為我怕2個一齊去, 會太趕, 但聽你咁講, 天文科學館一定要去先.

另外, 你可唔可以指敎下, 如果唔包車早上去九份, 中間去動物園, 黃昏前去淡水, 有無可能.

因為以前, 去九份, 真係要好長時間, 先由台北去基隆, 再由基隆去九份. 但包車, 要三個點, 唔知會點收費. 我打算到部後, 係酒店問有無包車, 唔知可唔可信.

子爵府

各位,

3月底會去台灣5, 62 (2 & 6歲男孩) 希望大家可給我一點意見, 謝謝!

我亦是計劃一落機先到郊區住兩天, 然後再到台北玩, 不知郊區方面, 哪裡會適合我兩個小朋友呢?!
宜蘭/清境或是其他地方?

別墅

fi-fi,

My son also is 7yrs. old, also i don't know which place is suitable for him to play.

複式洋房

復活節假期自由行帶11歲的女兒到台北玩,請問各位:

1)從台北乘搭什麼公共交通工具可抵達飛牛牧場,車程需時多久?价錢又如何呢?可
以玩足一天嗎?
2)想帶11歲女孩到Babyboss,但不知那裏有什麼活動呢?11歲女孩適合玩嗎?
3)在臺北還有什麼地方或活動適合11歲女孩呢?

謝賜教,謝謝!

男爵府

GogoCheung
我...係會去"國立科學教育館"先,如果班細願意離開又還有時間的話,就去埋...天文館!

一日內去九份>>動物園>>淡水....mission impossible!!!
九份太早的話無嘢行喎,你要三思!起碼11點後喇...
動物園,我平時....朝早十點到,快行都行到三四點喎!

你到達後經酒店book車,當然信得過喇...但貴之嘛!
你可以將你的行程send e-mail去各大租車公司問價嘛!格啱價咪book囉,又唔洗比錢...但book咗唔好放人飛機呀!

原帖由 GogoCheung 於 10-3-10 15:32 發表

唔該晒你, 因為我怕2個一齊去, 會太趕, 但聽你咁講, 天文科學館一定要去先.

另外, 你可唔可以指敎下, 如果唔包車早上去九份, 中間去動物園, 黃昏前去淡水, 有無可能.

因為以前, 去九份, 真係要好長時間, 先由台北去基隆, 再由基隆去九份. 但包車, 要三個點, 唔知會點收費. 我打算到部後, 係酒店問有無包車, 唔知可唔可信.

男爵府

盧森堡,

我仔6歲,還有一個8歲男孩同行
今次台北果part行程,我會帶佢哋去1)babyboss職業體驗任意城 2)六福村主題遊樂園 3)臺北市立天文科學教育館 or 國立台灣科學教育館 4)浸溫泉 5)坐摩天輪睇台北夜景

你還可以帶小朋友去動物園,我覺得很值得去....但我去了很多次了&今次沒時間加插!

原帖由 盧森堡 於 10-3-10 17:40 發表
fi-fi,

My son also is 7yrs. old, also i don't know which place is suitable for him to play.

男爵府

naffan

由台北車站搭乘火車至通霄火車站,再轉的士到達飛牛牧場(約15分鐘)。
如果包車,我之前幫bk某媽咪問過摩克動力,nt2300/程(七人車)

babyboss....十一歲女,可能會悶咗d喎!

咁大個女,我估佢會鍾意行街睇精品,right?去五分埔行吓喇....去d文具精品店(光南大批發果類)....六福村都應該啱玩!

原帖由 naffan 於 10-3-10 19:02 發表

1)從台北乘搭什麼公共交通工具可抵達飛牛牧場,車程需時多久?价錢又如何呢?可
以玩足一天嗎?
2)想帶11歲女孩到Babyboss,但不知那裏有什麼活動呢?11歲女孩適合玩嗎?
3)在臺北 ...

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 fi-fi 於 10-3-10 19:53 發表
GogoCheung
我...係會去"國立科學教育館"先,如果班細願意離開又還有時間的話,就去埋...天文館!

一日內去九份>>動物園>>淡水....mission impossible!!!
九份太早的話無嘢行喎,你要三思!起碼11點後喇...
動物園,我平 ...

唔該你糾正我, 我真湖塗 原來"國立科學教育館" 有imax 及 地震館 唔係天文館.

另外, 我想問一下, 你所講的動物園, 係咪木柵動物園, 因為我以前只知有柵及六福, 但有人話係淡水附近有一個好值得去的動物園, 到底係咩名, 可以提供嗎?

唔該晒你

男爵府

GogoCheung

臺北市立動物園,又名...木柵動物園
http://www.zoo.gov.tw/

淡水有動物園???我唔知道呀?或者係我孤陋寡聞!!!

原帖由 GogoCheung 於 10-3-10 20:40 發表

唔該你糾正我, 我真湖塗 原來"國立科學教育館" 有imax 及 地震館 唔係天文館.

另外, 我想問一下, 你所講的動物園, 係咪木柵動物園, 因為我以前只知有柵及六福, 但有人話係淡水附近有一個好值得去的動物園, 到底 ...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

fi-fi
好耐無見你影踪啦,又去台灣啦

男爵府

010,

HI~HI~係呀,我好耐都無出現喇!
今次...我終於啲起心肝帶個仔去清境喇!book咗車順道玩埋埔里!

原帖由 010 於 10-3-10 22:16 發表
fi-fi
好耐無見你影踪啦,又去台灣啦

侯爵府

聽到都開心!好掛住d羊咩咩同草地呢!

記住比仔仔試下d羊奶,
我仔試完不知幾中意
回港重轉埋飲羊奶粉呢

如果唔怕”蘇”味,羊奶雪糕都好好味嫁

男爵府

010,

我仔唔好"奶"嫁,總之有個奶字的東西佢都唔要嫁....連朱古力奶都唔飲!!!

但佢見到餵羊bb餵奶佢就好想試喎....其實我諗緊,佢見到咁多羊咩咩喺身邊,佢係咪真係唔驚囉!!!

但講到尾,我最擔心係....天氣囉,山長水遠去到萬一落兩就真係....down哂!

原帖由 010 於 10-3-10 22:59 發表
聽到都開心!好掛住d羊咩咩同草地呢!

記住比仔仔試下d羊奶,
我仔試完不知幾中意
回港重轉埋飲羊奶粉呢

如果唔怕”蘇”味,羊奶雪糕都好好味嫁 ...

大宅

回覆 1# fi-fi 的文章

Hi all,

I already buy the air ticket la. but still waiting the hotel confirmation. I'm the first time to go to TW too. Any schedule can suggest me? I go with 12 years old daughter & 10 years son.

Thanks.

侯爵府

fi-fi
Oh!唔好奶...咁就無得試囉!
其實我仔都唔好奶,個次係買比佢試下...
點知我擰轉頭,佢比返個吉樽我囉...
原來佢話好好飲...一口氣就飲晒啦(唔大樽)
跟住重要買多次做早餐呢!

記住去看完show出來先好買手信
因為買票會有dcoupon / 有時係手信門口都有派
咁買野有時會抵d嫁!

諗起草地.諗起d羊咩咩....好想去....
記住影多d相我回味下!

落雨...唔會掛.但小心山上晚間都凍
我個次暑假去,日頭好鬼晒好鬼熱
但晚上都好凍嫁!

男爵府

010,

多謝提點!
我都煩緊....帶咩衫上去清境,我大件行李全部都溜喺台北,只係拎果2日1夜d用品出發咋!聽你咁講,唔通要拎件厚褸去....

原帖由 010 於 10-3-11 12:33 發表
fi-fi
Oh!唔好奶...咁就無得試囉!
其實我仔都唔好奶,個次係買比佢試下...
點知我擰轉頭,佢比返個吉樽我囉...
原來佢話好好飲...一口氣就飲晒啦(唔大樽)
跟住重要買多次做早餐呢!

記住去看完show出來先好買手信
因為買票會有dcoupon / ...

大宅

naffan :
台北往飛牛牧場車程約2.5小時左右. 都幾遠!!!
包車价錢 around NTD2300-2500- (7人車)
可以玩足一天. 但來回車程要約5小時, 最好住一晚, 如果唔係都幾辛苦. 我上次去玩足2天....... 非常暢快...

原帖由 於 10-3-10 19:02 發表

以玩足一天嗎?
3)在臺北 ...

首頁
34567...24

尾頁

跳至