爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

hi 我係新牌仔, 兩星期前考到車牌, 不過我係駕駛學院學車, 所以揸出大路同泊車0既時候都好似唔識揸0甘,
不過為左自己同人地既著想, 所以拎左牌就即刻搵師父補鐘, 有一日仲特登駛入我經常會去0既停車埸練泊車, 果一日都泊左成30幾次, 練到有晒信心先至揸自己車去泊, 成功後開心到暈, 哈哈哈, 其實揸車都幾開心, 尢其係我無諗過自己會去學車, 考車, 仲要1TAKE PASS.....我學車都係被迫架咋

有野想問大家....

我對P牌甩色(購自德X駕駛中心, 價值45蚊), 老公揸車時收起左放係椅背袋, 點知個P字0既COLOUR就痴實左椅背袋既內則, 而且我對P牌成日都痴唔實, 成鬼日都甩(每張都有兩個膠痴住玻璃), 想問:

1) 係邊度有得買對痴得實既P牌, 仲要係唔甩色0既 ??
2) 椅背袋0既 COLOUR 可以點樣清除, 而又唔會傷到D 皮呢??

唔該晒 :)

男爵府

原帖由 florence 於 10-6-7 18:36 發表
hi 我係新牌仔, 兩星期前考到車牌, 不過我係駕駛學院學車, 所以揸出大路同泊車0既時候都好似唔識揸0甘,
不過為左自己同人地既著想, 所以拎左牌就即刻搵師父補鐘, 有一日仲特登駛入我經常會去0既停車埸練泊車, 果一 ...

我都剛剛係駕院報咗名 , 你前後一take過用咗幾多個月搞掂呀 ??

伯爵府

去旺角黑布街左近問下啦!

原帖由 florence 於 10-6-7 18:36 發表
1) 係邊度有得買對痴得實既P牌, 仲要係唔甩色0既 ??
2) 椅背袋0既 COLOUR 可以點樣清除, 而又唔會傷到D 皮呢??

大宅

我2月尾左右考筆試, 5月中考路試&泊位

原帖由 jone 於 10-6-10 13:32 發表

我都剛剛係駕院報咗名 , 你前後一take過用咗幾多個月搞掂呀 ??

男爵府

原帖由 florence 於 10-6-10 16:43 發表
我2月尾左右考筆試, 5月中考路試&泊位
我以前考過筆試,所以trace返就ok!希望好似你咁順利啦!

禁止發言

大宅

我原本都唔相信自己會學車同揸車, 不過為左方便出入, 加上唔上坐短程的士睇人面色, 所以決心去學, 我拎左牌之後就成日練習, 亞SIR 話除左練習技術, 仲要練信心.....

不過, 我發覺好多人見都P牌仔係前面就好鍾意扒頭, 仲要係唔合理地扒頭, 好彩幾次都係有亞SIR係隔離, 如果唔係我實嚇死....

好似尋日揸車, 道路由2條轉1條, 明明我已經入晒線, 後面架GOLF 仔蹅得勁快由我右邊沖上黎扒我頭, 我當時都揸緊70, 我諗佢都有100, 好彩我老公係身邊, 如果唔係..........可能我會追上去扒返佢頭 (HEEHEEHEE, 講笑姐)

原帖由 陳家大少奶 於 10-6-13 23:54 發表
我剛剛續左十年牌。過去十年,有牌都無開過車。現在有囡囡,經常搭長途的士,架架的士都係舞龍咁舞,試過剷上博,好彩無事,嚇到我地而家吾多敢搭的士,但又無計,都係要搭,在香港渣車實在煩。而且,我都吾敢載囡囡,責任重大。

如果有日 ...

大宅

醒目開學勳章

回覆 96# kalailai 的文章

我都想知?C6想學車,但我地住新界,想响新界學,大家有冇CF介紹~如果去架院要幾多錢呢?

大宅

好媽媽勳章

我而家係坐駕駛學院學緊, 25堂就hkd12k - hkd13k度啦

男爵府

睇完你地d post啦... 我超羨慕你地有c6可以提點你地呀!!!! 我c6有牌但係冇揸過, 佢仲要考幾次先得, 我仲好過佢一次過搞掂... 我成日諗如果c6識指點我就唔使而家週圍搵cf補鐘lu~

所以你地好幸福呀~~~

另外我個揸車障礙除左係自己心魔, 仲有來自我阿媽呀... 佢成日話怕我出意外, 佢咁講又搞到我自"籮籮亂", 我家住新界, 外家係南區, 真係好遠水路... 真係好想可以揸車來回, 因為搭巴士/港鐵真係好嘥時間..

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

原帖由 SA豬豬 於 10-6-29 21:46 發表

我都想要找C父..PM我OK (係咪港島區)

在九龍塘, 你在 HK side 呀?

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我未有阿囡前, 心思思想學的, 點知後來就有咗阿囡, 依家生完, 又心思思想去學, 第時想車阿囡返學
不過我個c6 成日打沉我, 話我無方向感.. 仲話就算考到牌都唔會俾架車我去車阿囡咁危險. 不過, 講真我考到牌都起碼開2,3, 先敢車阿囡..

大宅

哎! 我老公日日都哦我迫我去學車但係我真係有d怕 點算好? 就算好彩比我考倒都未必敢揸

複式洋房

各位好啊~我最近考慮緊學車先搵到哩個主題~~
我同你哋好多人一樣, 又係老公叫我學, 但我一直都唔想, 因為怕路面情況~~但因為今年要為囝囝報出年K1, 但又想報另一區的學校, 所以的起心肝去學(因為我係自己湊, 仲有個細仔, 到時湊大仔返學同接放學都要帶埋細仔一齊, 所以揸車又好似真係方便啲)~
希望我克服到恐懼, 成功考到牌同夠膽揸出街啦~

禁止訪問

陪月勳章

大宅

畀面勳章

我同你哋好多人一樣, 又係老公叫我學, 一啲都唔想揸, 今朝考到牌, 一take過, 好開心!!!

男爵府

熱血勳章 環保接龍勳章

我又係好似你地咁, 好鬼驚咋車, 仲要係人越大, 個人就越驚, 我老公絕對係你地 D 老公 copy, 係咁係隔離 ee 哦哦 ..... 我令願自己一個人咋仲自在.

我講個我其中一次考試 ( 不是一次 pass ) 情況你地聽, 我想睇下有無人有我類似情況. 考試當日, 人已緊張到死, 係架車到係咁叫自己鎮定 d, 當考官上車時, 呀 ???? 點解係兩個考官 ka ??? 好驚, 發生麥事 ????

一個考官坐係我隔離, 另一個坐係後座 ( 我考貨 van ). 坐係後座個考官同我講, 你唔駛理我, 我係睇另一個考官的 ( 即坐係我隔離個位 ). 大老呀 !! 你話唔駛理你姐, 但我好大壓力丫嗎 !!!!

我到今日都好記得坐係我隔離個位考官個樣, 佢真係好似 " orange " 個老公 " 家鷹哥 " ka !!!

好彩我個次 pass 左, 如果唔係我實賴係個位後座考官身上.

我事後問我個 cf, 點解會咁 ? 佢話都有試過咁情況, 不過好少遇到, 可能驚 d 考官比得手鬆, 所以要考 d 考牌官.

侯爵府

想當年我都係比C6(當時男友)叫我學車,但當時佢仲係外國,所以佢都幫唔到我咩忙,我搵私人教,考manual,都要考兩次先pass,我就唔怕行高速,因為我兩次都考大白田,次次都要行龍翔道入,攞左牌之後就即刻出車,之後就逢禮拜就揸車入屯門打波,好多時都係自己一個人,反而家下老公係度就無揸車,因為佢成日話我狼死,可能我比較心急.:lol

翡翠宮

+3金熱血 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

pigpig 發表於 10-3-31 10:35
唔樣衰 我都試過用幾十手軑都入唔到商場既泊車位,阻住後面20架車 最後俾我泊到 ...

勁呀...我而家都系最弱泊位..一叫我泊就好...我考咗牌五個月咋...掂部車都無十次..我部仲要系八人車...成日覺得自己預唔到d位架...所以次次都要人跟住再教我點扭呔..我都好想自己揸得掂佢...
重新起步,為未來努力

大宅

thx Tam CF, pass today

首頁

尾頁

跳至