自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

琥珀宮

呢個亦係我既希望,最豈碼在內地上網可以見到BK及其他香港以至各地既網站。

原帖由 lok1503 於 10-6-3 01:25 發表

我的子女,由 0 分 變更為 20 分,我會安慰,但仍希望他盡力而為,變到合格。

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 kk80400 於 10-6-3 01:25 發表

就係果d自私o既人
搞出咁多條人命...

他們有責任,但中國政府有沒有責任?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

另天安門母親之路共13輯

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 小bie豬 於 10-6-3 01:33 發表

唔睇書的話,也可看看以下
WvL3J5RWPBk
共7輯
多謝 !

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 SandyKL 於 10-6-3 01:36 發表
呢個亦係我既希望,最豈碼在內地上網可以見到BK及其他香港以至各地既網站。

me too...

琥珀宮

日本當權政府,都從無承認當年曾在中國殺害有如中方報稱咁多人數,亦冇任何一個政黨走出黎認錯。我對此不存寄望。

在六四死去子女的母親確值得同情,不過我相信,呢批母親能活得自在,對死去既子女比中共一句道歉、拜祭,更慰在天之靈。

原帖由 lok1503 於 10-6-3 01:17 發表

不會。

所以天安門母親其實很值得同情,她們的要求只是:中共道歉 / 拜祭子女。

侯爵府

09年6月頭條新聞專訪丁子霖 共5part

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 小bie豬 於 10-6-3 02:10 發表
09年6月頭條新聞專訪丁子霖 共5part
_DeGm7RSmOo&feature=watch_response
睇到一班頭髮花白老人...心好痛...何時才可還他們一個公道...

丁子霖兒子, 當年遇難時只係一名中學生, 作為父母, 完全想像得到呢廿一年佢地有幾痛苦...

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 lok1503 於 10-6-3 01:38 發表

他們有責任,但中國政府有沒有責任?

我只會覺得
明明人地都著咗紅燈
你硬要衝出馬路死咗之後
就賴點解有支交通燈係果度???

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 牛精仔 於 10-6-3 02:28 發表
睇到一班頭髮花白老人...心好痛...何時才可還他們一個公道...

丁子霖兒子, 當年遇難時只係一名中學生, 作為父母, 完全想像得到呢廿一年佢地有幾痛苦... ...

頭先去搵d片比你睇
你介紹咗我咁多本書
我都介紹一下你睇下呢緝紀錄片
佢講得好中很下 最好由最下果個睇
去訓la.........唔吹水la
http://www.youtube.com/view_play_list?p=0938BF24000377A1

琥珀宮

原帖由 kk80400 於 10-6-3 02:33 發表

頭先去搵d片比你睇
你介紹咗我咁多本書
我都介紹一下你睇下呢緝紀錄片
佢講得好中很下 最好由最下果個睇
去訓la.........唔吹水la
http://www.youtube.com/view_play_list?p=0938BF24000377A1 ...
明天一定會看...今天太沉重....謝謝你的video.

侯爵府

不如換一個說法:為人父母的面對自己的孩子總會有意見不合或對孩子所作所為有看不過眼的時候吧,有時候有些父母會出動"武力鎮壓",但冷靜過後也會修補與孩子之關係,也會分析事件,孩子的確有錯但作為父母動用武力比孩子錯得更厲害!若選擇不道歉,對孩子日後心智成長必有影響,孩子對父母定必心存芥蒂;若選擇逃避,或淡化事件,最後可能會變成惡性循環~你打仔,仔打仔....無休止地延續......
作為政府唔係應該要愛民如子?

侯爵府

原帖由 kk80400 於 10-6-3 02:31 發表

我只會覺得
明明人地都著咗紅燈
你硬要衝出馬路死咗之後
就賴點解有支交通燈係果度???

又換成另一個說法:
2個人有爭執,A君叫B君收聲返歸,如果唔係斬死你架!
B君唔理依然吵罵,A君發最後通牒再唔走係度繼續嘈我真係斬死你!!而B君不為所動依舊如是......結果最後A君真的殺死了B君!難道A君可以大條道理地說自己已經表明唔走就殺,係B君賴死唔走,留低比我斬,係佢自尋死路,咎由自取?

別墅

原帖由 SandyKL 於 10-6-3 01:03 發表
對已死之人不能有所改變,佢地會因為中共道歉而翻生嗎? 中國因中共一句對不起而能令人民生活在清廉自由環境下嗎?

如果呢一句對不起可以令以上答案全為是的話,我,就算係需要一場革命都會參加。

...
d

照你咁講,南京大屠殺,日本軍殺左咁多中國人.日本而家話改歷史教科書,話當時只係"進入"中國...因為日本軍都死左好多人.你都同意????... 照你既羅輯,就算日本道歉,或把史實繼續記載,死左嘅人都唔會番生...不如忘記佢,係歷史書上當冇發生過e件事啦.咁樣死者家人,咪唔洗記得d親人死得咁慘, d日本人又唔洗記得自己做過d衰野囉!!! 照你咁講,咁咪皆大歡喜囉!!??@@???

公爵府

好媽媽勳章

好沉重嘅話題....
你的人格如何,你的人生亦必如何!

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

治國我唔曉......齊家相信依度個個媽媽都做到.

當你地睇到父母親手殺死子女新聞時, 各位係有咩感受? 我見到0既係齊聲破口大罵涉案父母. 子女唔聽話, 攪作對, 叫父母去死都好, 做父母一方真係可以咁忍心殺死佢地, 之後仲要同人講佢地係自然死gei.

子民子民, 一國該視民如子也.

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

侯爵府

原帖由 emmypun 於 10-6-3 05:32 發表
治國我唔曉......齊家相信依度個個媽媽都做到.

當你地睇到父母親手殺死子女新聞時, 各位係有咩感受? 我見到0既係齊聲破口大罵涉案父母. 子女唔聽話, 攪作對, 叫父母去死都好, 做父母一方真係可以咁忍心殺死佢地, ...

十分同意你的說法!

侯爵府

今天新聞中文大學因政治"中立"而容不下民主女神像了

複式洋房

無論如何,總結兩句:坦克同機關槍係用來對付敵人,唔應該用來對付自己國民
原帖由 kk80400 於 10-6-3 01:14 發表

問題係乜叫消禁呢?
人地中國政府都比佢地玩咗2個月
又同過學生會開過會
都叫做尊重下佢地, 聽下佢地聲音
堂堂一個大國, 仲要係當年中國都幾封閉下
當年都好多人話中國都算比面佢地
傾d內容都幾執著, 仲要李鵬落台
...

伯爵府

牛年勳章

I also think this is a big Joke. I dont think they are related.

How about HKU? 「國殤之柱」? so HKU is not "中立".....

Any mami will go to the 六四悼念活動 tomorrow?

原帖由 小bie豬 於 10-6-3 12:10 發表
今天新聞中文大學因政治"中立"而容不下民主女神像了

首頁
34567...9

尾頁

跳至