樓市動向

跳至

首頁
34567...13

尾頁

男爵府

想問吓現在買樓好唔好呀!我係買黎收租的!比d意見啦!

大宅

原帖由 maybaby 於 10-6-15 15:11 發表
想問吓現在買樓好唔好呀!我係買黎收租的!比d意見啦!

如果你信通脹來臨, 買樓收租都係一個好方法
但最重要係量力而為!

男爵府

最近睇中d單位,成日都係話實價冇得減,就係講緊幾萬蚊上落,又買唔成樓

大宅

醒目開學勳章

原帖由 gigi1020 於 10-6-14 17:49 發表
律師,stamp duty, agent fee真係好甘...

除非換樓...如果賣樓轉租等趺制唔過...

agreed

子爵府

I want to buy a flat to invest. Is it a right moment?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 MRNT 於 10-6-15 09:38 發表
如果加息加到十幾厘,通漲一定好勁,果陣d人知道通漲勁一定義務地幫你谷起層樓,到時你覺得供樓有壓力咪賣左佢囉。賣完再升就唔好恨喇。97我有個朋友賣完見再升又買過結果又中招。 ...

子爵府

我都係same case.而且我近一年問晒我身邊買股的朋友同事,99%都係無錢賺,所以綜合所得,我們這些不曉買股的人最好還是買樓收下租.就算層樓跌都每個月有租收,股票坐艇就係有排坐,我地呢種人不會捨得放!

MRNT:希望你個淡友朋友今次也不會例外啦!其實我不是話買就買,之前已一路睇緊,你加強了我入市信心!當然我計過供得起至買啦!

原帖由 VKwan 於 10-6-15 14:57 發表
股票我買親都坐艇,所以我都想買樓收租算啦,但e+唔知會唔會太高?

男爵府

有樓收租的大家. 有沒有曾擔心因租客會出事, 而變兇宅? 我很想聽聽意見.

珍珠宮

原帖由 pigmei 於 10-6-15 20:13 發表
我都係same case.而且我近一年問晒我身邊買股的朋友同事,99%都係無錢賺,所以綜合所得,我們這些不曉買股的人最好還是買樓收下租.就算層樓跌都每個月有租收,股票坐艇就係有排坐,我地呢種人不會捨得放!

MRNT:希望你個 ...
由於升左唔少,e+買相比一年前供貴左6x%!(我個屋苑詐 )

所以我心大心細唔知點!

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原帖由 ysnmama 於 10-6-15 13:07 發表
有樓收租的大家. 有沒有曾擔心因租客會出事, 而變兇宅? 我很想聽聽意見.

梗係驚...

所以d租客我地會問佢拎稅單睇,睇下佢收入如何,估佢有冇財政困難~同埋多數租比一家大細果d...但唔好要有老人家....

子爵府

擔心都會有,不過我係不喜歡思前想後的人,當係投資風險吧!

原帖由 ysnmama 於 10-6-15 21:07 發表

子爵府

我身邊都有甘既明燈, 好邪架!!!!!!
所以個日同佢食完飯, 第2日的起心肝去睇樓, 唔使30分鐘就買左層樓, 打算放租~ 一個月唔使, 已經升左30萬~

原帖由 MRNT 於 10-6-15 09:54 發表
嘩!仲快過我買棵菜。

尋晚見倒個舊同事,佢係大淡友,傾開樓價,佢話來緊會大跌,話大陸隨時爆,歐洲又隨時爆,美國又未企穩等等,聽完我真係好開心,因為一直以來唔知係咪佢運氣差,咁多年來佢講親都係錯既,佢自已真係09年3 ...

大宅

好媽媽勳章

原帖由 MRNT 於 10-6-15 09:54 發表
嘩!仲快過我買棵菜。

尋晚見倒個舊同事,佢係大淡友,傾開樓價,佢話來緊會大跌,話大陸隨時爆,歐洲又隨時爆,美國又未企穩等等,聽完我真係好開心,因為一直以來唔知係咪佢運氣差,咁多年來佢講親都係錯既,佢自已真係09年3 ...
09年3月賣左層自住樓, + 租樓錢, 咁咪蝕好多...

子爵府

自住都可以考慮~
投資呢, 大bank唔會同你做9成按架喎~

原帖由 kk888 於 10-6-12 20:13 發表
O甘如果用9成按的話,好吳好買樓呢

子爵府

其實個市真係講唔埋, 同宜家反常天氣差不多~
但講真, 要跌幾多先ok呢?
冇得買樓慘, 定係負資產慘呢?
升又唔敢買, 驚買貴~ 跌又唔敢買, 驚冧市, 驚減人工~
甘幾時先係時機呢?
如果估得準, 都發大達啦~ 要為一千幾百萬煩嗎?
所以都係量力而為, 自己有能力又必須既, 升跌都要買架啦~ 唔通幫人供樓咩... 高買高賣囉~~

子爵府

原帖由 ms_ck 於 10-6-16 13:26 發表
所以個日同佢食完飯, 第2日的起心肝去睇樓, 唔使30分鐘就買左層樓, 打算放租~ 一個月唔使, 已經升左30萬~

...

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 ms_ck 於 10-6-16 13:26 發表

...

恭喜你!

請問咩屋苑?

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

我早2日放左層樓,買家都係投資客.反而投資客比起用家易傾d,佢地岩就入市,到我地心水價,用家就左計右計仲要我減價就佢.總括黎講,d人係績極左去睇同買啦.

而我而家放左,都唔知買好定租好,不過我都係換大d.所以希望可以執到好野再上車.(我決定再唔幫人供樓再上車架啦.)

禁止發言

首頁
34567...13

尾頁

跳至