想生BB

跳至

首頁
34567...34

尾頁

大宅

終於見到你返嚟報喜嗱,你囡囡真係乖,媽咪只需要4個鐘就生咗佢出嚟,佢真係好標緻。
你嘅經歷令我好羨慕,因為姑娘同我講用咗無痛後會唔夠力疴小b出嚟,所以我死忍住,冇用任何止痛藥,好彩由0至7度只係用咗兩個半鐘,用力"咇"咗4下就疴咗小b出嚟,但聽完你咁講,覺得你好犀利,打咗無痛都仲夠力疴小b,btw,你疴小b時有冇好强烈嘅急大便感覺??

原帖由 janetyck 於 10-7-24 09:53 發表
分享一下我既順產生囡經驗啦, 過程比想像中更順利呀!

話說我上星期六早上見紅, 咁我就食埋飯沖埋涼在下午入院啦, 期間係一d都唔痛的, 亦沒有穿水和陣痛.

下午到達醫院, 醫生話未有作動跡象, 叫我住一日院, 到第二 ...

大宅

睇書話,bb由week32-37,每星期平均gain240g.week37之後,每week平均gain92g.所以32-37week喺golden period!之後就會減慢好多.
Thats why,week36-37之前屬於早產,bb會輕d!
原帖由 blackypurin 於 10-7-24 14:57 發表
我又報告吓先, 尋日睇完dr chan, bb已經有5.1lb啦, 當然仲係一個超細b, 但至少過咗5lb (希望誤差唔好太大啦), 唔知而家開始bb會唔會長得無咁快呢, 不過都希望下週bb可以有5.4-5.5lb, 咁生時希望有5.7lb左右啦...:yum ...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 janetyck 於 10-7-24 09:53 發表

話說我上星期六早上見紅, 咁我就食埋飯沖埋涼在下午入院啦, 期間係一d都唔痛的, 亦沒有穿水和陣痛.

下午到達醫院, 醫生話未有作動跡象, 叫我住一日院, 到第二 ...

恭喜janet b順利面世!!!!

記得好好休息呀!!!

大宅

好媽媽勳章

講開餵人奶, 我個陪月真係好勁, 我一返到屋企, 佢就整左上奶茶比我飲, 跟住我成身好熱, 冇幾耐個胸就好脹, 跟住第二日我已經可以泵到 160ml人奶, 即係大約 6oz, 可以比BB食幾餐了, 希望可以快些餵全人奶啦~

原帖由 chweebebe 於 10-7-24 14:41 發表
恭喜晒呀!咁順利仲可以做埋無痛,實在太好~小b女真係好生性同考順.
好好坐月!希望你breastfeed都好順利喇~

大宅

好媽媽勳章

多謝哂大家的祝福, 我會好好坐月了, 希望就快生既姊妹個個順順利利生BB, 未有既姊妹順利接到兔B回家, 大家加油呀!

大宅

好媽媽勳章

我覺得你仲勁呀, 如果我沒有用到無痛, 我諗我暈左都似, 好彩你只係用左咁短時間就開到7度, 呢種生仔痛楚真係畢生難忘呀.

我生既時候真係完全沒有痛楚, 連急大便感覺都沒有, 可能果朝早已經去左了, 我只係一路諗住要快些將佢痾出來, 咁就最輕鬆, 同埋我諗佢到最後係有關到無痛分娩部機, 所以我對腳係好有力的, 所以都照可以痾到佢出來啊.

原帖由 kinoko 於 10-7-24 15:49 發表
終於見到你返嚟報喜嗱,你囡囡真係乖,媽咪只需要4個鐘就生咗佢出嚟,佢真係好標緻。
你嘅經歷令我好羨慕,因為姑娘同我講用咗無痛後會唔夠力疴小b出嚟,所以我死忍住,冇用任何止痛藥,好彩由0至7度只係用咗兩個半鐘,用力"咇"咗4下 ...

子爵府

我全"盛"時期都係一次最多泵到50ml (兩邊加埋)
你真係好勁..... 而家你上左奶, 應該可以好成功餵到....

我從未有過奶咁滯...真失敗....
原帖由 janetyck 於 10-7-25 10:51 發表
講開餵人奶, 我個陪月真係好勁, 我一返到屋企, 佢就整左上奶茶比我飲, 跟住我成身好熱, 冇幾耐個胸就好脹, 跟住第二日我已經可以泵到 160ml人奶, 即係大約 6oz, 可以比BB食幾餐了, 希望可以快些餵全人奶啦~

...
老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

等待驗證會員

原帖由 janetyck 於 10-7-24 09:32 發表
各位姊妹, 我回來報喜喇~!!

我既囡囡己經係7月20日平安出世了, 真係比我望到佢係 39w 順產出世, 真係好開心呀!!

多謝tata替我通知大家. 囡囡不是太重, 有6.2lb, 一切健康正常, 前日我地已經一齊返左屋企了! 呢兩日 ...

在你FB, 我見到有1個人留言恭喜你
那個係我同事, 好搞笑, 世界真細小
放心, 我唔會講, 我地點識的, 哈哈

別墅

恭喜janetb順利出世呀!!

原帖由 tata0409 於 10-7-21 10:09 發表
各位jm, 有好消息要宣佈:

啱啱收到janetyck既SMS, janet b 已經係7月20日下午順利出世了

別墅

我個b通常係飯前郁,反而飯後唔算太活潑,唔通佢想講比mami知係時候要食野?不過佢郁時真係好得意..唔知到遲幾個wk時會唔會好似你地d小b咁,踢得好大力,踢到痛呢? 

原帖由 catcat888 於 10-7-22 20:03 發表
我個B又係勁郁gar, 夜晚食完飯之後又係最活潑,勁玩波浪,搞到我有時都好痛 ,雖然係有d痛, 但都幾開心架

子爵府

畀面勳章

原帖由 janetyck 於 10-7-24 09:32 發表
各位姊妹, 我回來報喜喇~!!

我既囡囡己經係7月20日平安出世了, 真係比我望到佢係 39w 順產出世, 真係好開心呀!!

多謝tata替我通知大家. 囡囡不是太重, 有6.2lb, 一切健康正常, 前日我地已經一齊返左屋企了! 呢兩日 ...

恭喜恭喜~
[

別墅

恭喜你咁順利呀!
kinoko之後另一個响好短好短時間之內就生左, b 真係好錫媽咪呀!!
你快d休養好身體..得閒d dupload fb !

別墅

想知咩叫生長線呀? 係咪出世後d姑娘會同個bb size比較一d標準尺碼, 睇佢成長速度/情況?

原帖由 lalamike 於 10-7-24 11:17 發表
係嫁
bb幾多磅有時都唔等如佢咩碼
好似我囝囝出世都有7磅幾
但原來佢在生長線上只係排10幾咋
上周去健康院
都仲係細size(排10幾)
不過只要keep住唔好比佢跌
姑娘話生長得唔錯啊!

...

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

siufung
你唔好話自己失敗啦
我都無奶嫁
我最犀利只bump到20ml添
不過我無理佢呀
照埋身餵人奶
當然,我懷疑bb其實係無食到奶(只係當我係安撫奶咀!)
所以我都補好多奶粉
唔理lu
bb有重到又無病痛就得啦
餵到人奶就餵,餵唔到奶粉都一樣啫
我地都係食奶粉大啦,係咪﹖
咪一樣健健康康!

原帖由 siufung 於 10-7-26 10:00 發表
我全"盛"時期都係一次最多泵到50ml (兩邊加埋)
你真係好勁..... 而家你上左奶, 應該可以好成功餵到....

我從未有過奶咁滯...真失敗....

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

生咗b會帶bb去健康院檢查同打針
bb就會有一本手冊
果本手冊記錄bb生長嘅健康情況
其中有個圖表
每次bb檢查完磅完重
姑娘都會將磅數mark在表上
圖表就會show到bb在生長線嘅咩位置嫁喇

原帖由 baby.ee 於 10-7-26 14:38 發表
想知咩叫生長線呀? 係咪出世後d姑娘會同個bb 個size比較一d標準尺碼, 睇佢成長速度/情況?

子爵府

畀面勳章

原帖由 lalamike 於 10-7-26 18:17 發表
siufung
你唔好話自己失敗啦
我都無奶嫁
不過我無理佢呀
照埋身餵人奶
所以我都補好多奶粉
唔理lu
餵到人 ...

siufung,

我同mamamike一樣, 都係泵得10零20ML左右(呢個數仲要係全日....)咋, 所以要補好多奶粉.....但見到自己嘅bb食得咁開心, 即使少都唔緊要~
[

子爵府

畀面勳章

原帖由 lalamike 於 10-7-26 18:21 發表
生咗b會帶bb去健康院檢查同打針
bb就會有一本手冊
果本手冊記錄bb生長嘅健康情況
其中有個圖表
每次bb檢查完磅完重
姑娘都會將磅數mark在表上
圖表就會show到bb在生長線嘅咩位置嫁喇

...

本手冊,男仔同女他係唔同架~ 男仔係粉藍色封面, 女仔係粉紅色.... 裡面嘅生長線亦有分男女架~
[

子爵府

原來都唔係得我係咁....
果時我好唔開心0架... 死泵爛泵手都痛埋每次得30ml....
(每次泵30-45分鐘)
仲日日飲一大煲魚湯....

我都有埋身, 一路埋身到最近斷晒奶就冇喇...
其實每次比佢啜10分鐘, 應該冇野落到肚, 不過就好sweet, 感覺佢好bb.....
叫做餵過下, 盡左力, 算喇....

係呀, 我地都係食奶粉大0既, 都不知幾精靈~~
原帖由 lalamike 於 10-7-26 18:17 發表
siufung
你唔好話自己失敗啦
我都無奶嫁
不過我無理佢呀
照埋身餵人奶
所以我都補好多奶粉
唔理lu
餵到人 ...
老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

子爵府

糯米媽~
係呀, 我果時都係比得幾多得幾多....
都係當甜品咁食法咋, 好過冇啦~

糯米妹好白好滑, 佢食邊隻奶粉0架?
原帖由 DodaBB 於 10-7-26 18:28 發表

siufung,

我同mamamike一樣, 都係泵得10零20ML左右(呢個數仲要係全日....)咋, 所以要補好多奶粉.....但見到自己嘅bb食得咁開心, 即使少都唔緊要~

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 chweebebe 於 10-7-24 16:56 發表
睇書話,bb由week32-37,每星期平均gain240g.week37之後,每week平均gain92g.所以32-37week喺golden period!之後就會減慢好多.
Thats why,week36-37之前屬於早產,bb會輕d!

今日終於37wk 啦! 唔知呢幾日bb大幾多呢? 好想今個week都可以重半磅, 不過聽你咁講都可能已經開始生得慢啦...

而家開始放產假啦, 喺屋企都悶悶哋, 不過又唔敢周圍去, 唯有得閒就瞓 另外得閒要炒定d米同浸陳皮, 尋日個陪月教我喺醫院要飲"炒米水" (炒米加少少陳皮滾嘅水), 話咁樣無咁易入風同水腫喎!

首頁
34567...34

尾頁

跳至