跳至

首頁
34567...8

尾頁

男爵府

Re: 小學放榜

我或者再試多一兩堂先 ...... 痛得太緊要我一定

大宅

Polly,
我今日收到上水榮真封通知信啦, 你收到未?
6/7 家教會有個[響應環保校服循環再用]活動, 可免費領取舊校服.
8/7 辦理校服, 校車, 書簿訂購
29/8 小一新生輔導日

別墅

wenwen,

Thanks, 我都收到 la.

真搞野 會有[響應環保校服循環再用]活動, 可免費領取舊校服 :mrgreen: :mrgreen: 我諗 呀 King 得個 110cm & 38lbs only, 驚去到都無佢碼, 白行 , 仲話要帶呀仔去試, 唔通同佢請半日假? 你會不會去呀? 幾点? 睇吓可不可以約一齊.

唔知有無課本循環再用 hehe, 咁就慳唔少啦.......

wenwen821 寫道:
Polly,
我今日收到上水榮真封通知信啦, 你收到未?
6/7 家教會有個[響應環保校服循環再用]活動, 可免費領取舊校服.
8/7 辦理校服, 校車, 書簿訂購
29/8 小一新生輔導日
我個"得意" 越來越難搞!! :-o :-o :-o :-o

大宅

Polly,
我諗我唔去囉, 因為先到先得, 唔通請假咩. 我識家長比左d舊課本, 但其實內頁好多課題要堂上做, 已寫晒答案, 所以應該用唔著. 另外有家長話其實唔一定同學校訂, 學校得9折, 出面書局平d喎! 仲有如學校訂會係學校派, 小朋友要自己拿返家好辛苦. 我都唔知訂唔訂好. 自己出面書局執又唔知齊唔齊.

別墅

wenwen,

有無 storybooks 呢? (見其他小學要買), 但今年的又唔知同往年一唔一樣? 至於書本我諗好難用舊的, 你知啦d細路用嘢咁粗, 未到學期尾已<巢>嘅<巢>, 怎至唔見幾頁, 又畫花晒. , 小一咁細邊識鍚住嚟用呀
我個"得意" 越來越難搞!! :-o :-o :-o :-o

男爵府

但同學校訂就齊晒囉!!
我記得我讀中學時開咗學都有幾本書買唔到無貨呀~~~~~~~

大宅

Polly,
無比storybook喎, 只有主科書咋(不過每款都有好多本), 其實都唔太殘舊, 但就好多頁都寫o左字, 所以我唸都要買新書.

hinhei,
我都驚唔齊, 但個家長話佢都買得齊喎.

別墅

wenwen,

你囡囡學校有幾多人入讀上水榮真呢? 有 good friend 一齊讀嗎? 呀仔嗰班共有4個小朋友, 算有伴啦!

大宅

Polly,
囡囡學校都有3個good friends & 1個芭蕾舞同學入上水榮真,但其中1個未知讀唔讀,因另有心儀學校。

男爵府

今年我哋有成八個入咗嘉福榮真............成班得唔知三十一定三十二人!!

子爵府

hinhei,
照你咁講,嘉福浸信會幼兒園派位都派得幾好喎!

大宅

但係聽講嘉福今年派得麻麻地渣wor

男爵府

但係好多叩門成功,所以變咗派得好好囉!
你都應該有睇到學校門口貼咗張派位紙出來架!hinpa!!

現在剩返一個方樹泉,一個鳳溪唔知點之麻.
講個秘密你知呀,派鳳溪個個係選第三志願架!唉!!!!!!! ?-(

大宅

我都知貼左係學校門口,不過每朝早都係滾水淥腳 無睇過tim
其實有咁多可以叩門成功同學校有無關係呢,e.g. 園長推薦信、學校同d小學ge關係....etc.

男爵府

都有啲架!因通常派得唔好個啲,園長或學校都會幫佢哋寫推薦信的!!

大宅

hinhei,

你o個間有幾多個叩門嘉福榮真成功呀?

原來曾梅比小朋友揀自己張枱o既顏色,可揀黄、粉藍或粉紅,呢個安排幾新穎。

大宅

請問你如何得知, 他讓小朋友自己選顏色, 我個女都是今年入曾梅小一, 因我個女為後補生, 所以資訊可能遲些, 我要在7月11日才去做校服及買書薄..........., 你們是否已攪好一齊
呢?

大宅

露比媽媽,

我係聽其他媽咪講o架。Nevertheless, I found relevant information from the school web.

http://www.tmms.edu.hk/post/919/02.pdf

我個仔都係後補生,所有小一新生都係7月11日才去做校服及買書薄。

你之前有冇去座談會,對新校長有乜評價?

大宅

個校長是新校長來嗎? 今年9月才可始擔任架? 我現在才知 (我真失敗), 但我都認同他的一套教學方法, 因我信多學, 多試, 多練, 錯唔緊要,唔錯又如何會記得, 好似我個女英文默書(blackboard)成日串成blackbaord , 幫她溫習時, 都冇辦法串得對, 默書時又真是串blockbaord出來, 但老師要她改正後, 現在想也不用想, 也可串出來,
但我不知新校長的"聲情教學"是什麼來??

大宅

露比媽媽,

[url=http://file.gcewps.edu.hk/myoffice/servlet/userControl?action=userFirstPage&UserID=hitea&roject=hi.teaching&aeroDomain=wps]聲情教學[/url]

你囡囡讀邊間幼稚園?? 曾梅係咪第一志願??

首頁
34567...8

尾頁

跳至