自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

陪月勳章

我以前都有著, 因為條裙太薄啦⋯至衰個胸又唔係細,返學放學搭輕鐵試過好多次比人非禮,真係有苦自己知‥

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 sklui 於 10-9-14 13:21 發表
同埋青春期嘅女學生成日都會寒起背行因佢哋怕人望佢哋個胸,所以先着冷衫cover住啫

個時我都係因為呢個問題而著冷衫,
其實我都覺得熱,但時D人真係會眼望望...

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我以前讀書都會著冷衫..因為件校裙係白色,就算著埋底裙都會見到個內衣..
我地連PE 堂都會照著..因為D 男同學好鍾意趁女同學跑步時就會望住曬..依個係真GE..係D 男同學係畢業後傾計時講返出黎...

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我以前中學校服係白恤衫灰裙,個個同學一係著運動型小背心bra,一係就著多件底衫,冇人冷衫ka播~

翡翠宮

想生BB熱投 hashtag影視迷勳章

莫講話校長~~
還記得我f.5果年,班主任係班房一個一個甘叫d女同學起身,要求佢地明天開始唔準再著冷衫返學~~~

男爵府

原帖由 車仔人 於 10-9-14 20:52 發表
莫講話校長~~
還記得我f.5果年,班主任係班房一個一個甘叫d女同學起身,要求佢地明天開始唔準再著冷衫返學~~~

有無比理由,有無學生抗爭

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

咁如果真係好怕凍呢??
而家3X度,唔開冷氣真係好辛苦,但總有D係好怕凍,冇理由叫全班同學就一個人而唔開冷氣架嘛

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

我以前有著,因為校服全白色,又鬼咁薄,著左底裙都可以見到底裙入面既p褲,咁何況上身呢,雖然我讀女校,都有男教師男校工,心理上唔想比男人眼望望,唯有著冷衫遮住囉..不過我著背心嫁咋,長袖頂唔順

男爵府

原帖由 B媽-Blue 於 10-9-14 21:12 發表
咁如果真係好怕凍呢??
而家3X度,唔開冷氣真係好辛苦,但總有D係好怕凍,冇理由叫全班同學就一個人而唔開冷氣架嘛

所以咪要知校長既理由囉,如果唔like校章被遮住,咁咪規定想著冷衫,咪去校務處,買個校章車上去,無校章冷衫,唔比著入學校,使乜一刀切

禁止訪問

男爵府

原帖由 lauretta 於 10-9-14 21:28 發表
我以前有著,因為校服全白色,又鬼咁薄,著左底裙都可以見到底裙入面既p褲,咁何況上身呢,雖然我讀女校,都有男教師男校工,心理上唔想比男人眼望望,唯有著冷衫遮住囉..不過我著背心嫁咋,長袖頂唔順 ...

所以做校長要得人心,咪要以理服眾,做問卷調查,
校服透,咪研究下,可唔可以下年改料囉

大宅

原帖由 bbq2006 於 10-9-14 12:52 發表
讚﹗
大熱天時見到學生妹著冷衫‥‥
街上見到1x歲就小背心+熱褲‥‥真係‥‥

不止女仔, 還有男仔都是這樣, 30幾度著件冷衫還是長袖, 我覺得只有神經不正常先會 , 並且女仔件衫明明不需這麼大, 就穿超大碼, 差點長過校服裙, 衣不稱身就已是不整齊, 還有三十多度是穿冷衫, 但冬天十度又是那是件冷衫, 冷熱不分不是痴線是甚麼 而且發覺一些傳統學校(如皇仁、St Paul college、庇理羅仕、英皇 )是無這樣發生這些情況

大宅

原帖由 conniechan125 於 10-9-14 20:43 發表
我以前中學校服係白恤衫灰裙,個個同學一係著運動型小背心bra,一係就著多件底衫,冇人冷衫ka播~

無錯, 透底可穿內衣

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 mrsright 於 10-9-14 21:50 發表
我一d都唔欣賞呢個校長做法

每個人都有自由意志, 著冷衫既問題你都要管, 咁好多野都要管.

無錯, 學校應該係要講紀律, 如果校長真係覺得有問題, 咁不如即情係某個度數以上, 一律禁止著冷衫. 而唔需要因為幾個學生 ...

AGREE

伯爵府

好媽媽勳章

我見我女間中學的裙真係好薄,
就算著左底衫都睇哂,
有D同學個胸又迫住條裙,我見好多個了,
真係好現,
所以佢地都著..
我覺得個校長一刀切唔係幾好囉..
我家有一隻似狗的貓b ,一隻寄居狗b ~
日日貓狗大戰^^

珍珠宮

陪月勳章

唉, 著左底衫都係好透ga.... 由其是個胸long 起左件衫.....

子爵府

原帖由 colinkan 於 10-9-14 22:15 發表

不止女仔, 還有男仔都是這樣, 30幾度著件冷衫還是長袖, 我覺得只有神經不正常先會 , 並且女仔件衫明明不需這麼大, 就穿超大碼, 差點長過校服裙, 衣不稱身就已是不整齊, 還有三十多度是穿冷衫, 但冬天十度 ...

穿超大碼才可以遮胸喎...
(過內人)
而且不會太熱
穿FIT的就會熱

不過我們夏天是穿背心,穿長袖外套是因為冷吧...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 muybien 於 10-9-14 23:23 發表
唉, 著左底衫都係好透ga.... 由其是個胸long 起左件衫.....

係丫, 條裙永遠係前面短過後面

珍珠宮

陪月勳章

終於有人明白

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 Bman 於 10-9-14 12:42 發表
可惜唔知邊間學校, 個校長真係抵讚!

尋日去荃灣做野, 聽到兩個學生妹對話, 佢地校長親自企響學校門口, 問佢地係咪好凍, 要求同學戶外唔准著冷衫, 有同學駁咀話唔見熱, 校長就話如果唔熱, 咁課室就熄冷氣, 仲叫班主 ...
我早幾日響街, 30幾度, 都見有學生著冷衫....chi ma gunmouth:

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

首頁

尾頁

跳至