跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我唔知佢過住的 placement result 係点, 呢個亦唔係我當初考慮揀Funful 嘅原因, 更唔係Funful 收生嘅賣点。一Dplacement record 好嘅學校其實響收生果時已經挑選埋父母, 佢哋會楝一D真正配合到佢哋能夠家校合作嘅家長, 咁樣佢哋學校成績及聲譽先有保障。Funful絕對冇做呢一part 。 校長係一個基督徒, 佢相信每個小朋友都有自己嘅特質同有權接受優質教肓。 Funful 歷史悠久, 亦有一班 喜愛佢哋課程嘅fans。每年入到心儀 的直資與私小嘅學生總會有, 但當中父母所付出的effort 亦唔以忽視。

原帖由 Babyarsene 於 10-11-17 23:30 發表
我一路都聽方方既兩文三語係教得好好, 但係就唔知畢業生既placement result..
之前試過問d先生, 佢地都唔講....
我仲諗緊係唔係唔太多人入到直資and私小

咁你知唔知之前d畢業生多唔多入到好既直資呀?
對我黎講, 大 ...

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

in fact, we have 20marks for Tsuen Wan Primary (Hoi Pa), will U try attending interview for another private primary school in good reputation, any advice?

複式洋房

Actually u got 20marks for Tsuen Wan Primary is quite secure. For me, Tsuen Wan district is not my cup of tea. I had selected TST district and I know it is quite competitive so I applied private primary school for back up.

原帖由 fatfatguy 於 10-11-18 15:51 發表
in fact, we have 20marks for Tsuen Wan Primary (Hoi Pa), will U try attending interview for another private primary school in good reputation, any advice?

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Then can you share with me which private school you applied? For me, I will apply 1 or 2 for security!

原帖由 juliehkbb 於 10-11-18 18:41 發表
Actually u got 20marks for Tsuen Wan Primary is quite secure. For me, Tsuen Wan district is not my cup of tea. I had selected TST district and I know it is quite competitive so I applied private prima ...

複式洋房

I applied KTS, Raimondi, Good Hope, DGJS, Tak Ngai, OLPS, St. Francis, St.Clares, SH and
APS.

原帖由 fatfatguy 於 10-11-19 14:31 發表
Then can you share with me which private school you applied? For me, I will apply 1 or 2 for security!

大宅

嘩, 都真係報左好多間, 宜家有咩好消息呀?
我想仔仔第時可以讀陳守仁/英華/CKY, 你女女有冇同學仔考呢幾間學校呀?

原帖由 juliehkbb 於 10-11-19 16:19 發表
I applied KTS, Raimondi, Good Hope, DGJS, Tak Ngai, OLPS, St. Francis, St.Clares, SH and
APS.

複式洋房

而家暫時有高主教, 聖母和德雅收咗, KTS 2nd in, 不過全部都唔駛喇,呀女今日抽中咗我哋嘅dream school, 所以全部私小都會放棄, 放番D位比有需要的人。有呀, 佢D classmate都有報你講嗰幾間, 暫時未聽到佢哋話得唔得。

原帖由 Babyarsene 於 10-11-22 17:19 發表
嘩, 都真係報左好多間, 宜家有咩好消息呀?
我想仔仔第時可以讀陳守仁/英華/CKY, 你女女有冇同學仔考呢幾間學校呀?

大宅

wa, 你開心哂喇, 真係為你開心呀...之後唔使煩喇...
咁你女女入到邊間呀?

原帖由 juliehkbb 於 10-11-22 21:54 發表
而家暫時有高主教, 聖母和德雅收咗, KTS 2nd in, 不過全部都唔駛喇,呀女今日抽中咗我哋嘅dream school, 所以全部私小都會放棄, 放番D位比有需要的人。有呀, 佢D classmate都有報你講嗰幾間, 暫時未聽到佢哋話得唔得 ...

複式洋房

係呀!感謝主, 佢抽中 St.Mary's 呀。咁你呢?幫你小朋友決定到边間 kindergarden 未呀?
原帖由 Babyarsene 於 10-11-22 22:21 發表
wa, 你開心哂喇, 真係為你開心呀...之後唔使煩喇...
咁你女女入到邊間呀?

大宅

真係好好呀
我有幾個朋友又有同事都係st. mary架...(哈哈, 已經係好老既smc人)....佢地個個英文都好好架...真係好開心呀
你女女有幾多分第一輪就入到smc

原帖由 juliehkbb 於 10-11-22 22:38 發表
係呀!感謝主, 佢抽中 St.Mary's 呀。咁你呢?幫你小朋友決定到边間 kindergarden 未呀?

大宅

我仲未決定到呀
我仔仔係1月大仔, 所以我會比佢讀年半n, 我係tuen mun住, 有一間private school都收左佢下年2月, 方方就係下年9月先開學, 所以我會比佢讀半年睇下點先囉。
其實兩間都有好有唔好, tuen mun個間都係d英普kg, 當然冇方方咁出名, 但係我見佢d老師同校長都好有愛心, 地方都好大; 方方就有history, 聽你地講d小朋友中英文都好好....但相對可能會辛苦d...但係又遠d...
所以我都唔係好知點好....你有咩意見呢? 聽多d人意見都好

原帖由 juliehkbb 於 10-11-22 22:38 發表

複式洋房

得20 marks jar, 仲要跨區抽, 真係好好彩。
如果你一心博私小或諗住抽一D名津小, 就一定讀方方, 幼稚園打好個基礎, 你和仔仔在小學時就冇咁辛苦。當然, 你住咁遠, 長途跋涉咁返學亦係一個問題, 亦冇校車到。我個女有一個classmate住屯門, 佢N1-K3都係爸爸車返學又讀全日, 咁就冇咁辛苦。你咁嘅安排都OK, 睇睇間private school嘅課程 OK or not, 或者唔駛轉呢。 Otherwise你要諗諗交通嗰度可否安排得到。

原帖由 Babyarsene 於 10-11-22 22:47 發表
我仲未決定到呀
我仔仔係1月大仔, 所以我會比佢讀年半n, 我係tuen mun住, 有一間private school都收左佢下年2月, 方方就係下年9月先開學, 所以我會比佢讀半年睇下點先囉。
其實兩間都有好有唔好, tuen mun個間都係d ...

大宅

回復 1# juliehkbb 的帖子

其實都有校車去到TUEN MUN既, 不過要問清楚會唔會停我地屋企。再唔係我其實可以同佢番學, 我屋企樓下有架村巴去到福來村, 好快去到方方, 放學既可以叫姐姐接佢。其實我都好想可以同佢返學....只係早上我趕D囉。
20分抽到真係好好呀, 第一輪有分係誇區同唔誇架咩?誇區同分機會小D架?
我仔仔其實都有一間沙田名校係20分, 但係唔知係唔係入到囉....我之前係個間小學畢業, 讀得番就好喇...慳番D比佢學其他野。
我老公都幾堅持要佢讀方方, 話個名同學野都好D, 佢個日去交留位費, 見到D學生讀好大篇英文, 仲要D字都好深, 佢地都識, 佢就覺得好好咁喇

複式洋房

First round 誇區就冇影響, 但如你1st round 唔得而地址唔係校網區, 2nd round 機會就好微la。有D人得分唔高所以唔敢博亦有D人prefer搬去校網區增加中獎機會。

原帖由 Babyarsene 於 10-11-23 10:21 發表
其實都有校車去到TUEN MUN既, 不過要問清楚會唔會停我地屋企。再唔係我其實可以同佢番學, 我屋企樓下有架村巴去到福來村, 好快去到方方, 放學既可以叫姐姐接佢。其實我都好想可以同佢返學....只係早上我趕D囉。
20分 ...

大宅

咁你本身2nd round報咩區? tw 定係tst?

原帖由 juliehkbb 於 10-11-23 19:03 發表
First round 誇區就冇影響, 但如你1st round 唔得而地址唔係校網區, 2nd round 機會就好微la。有D人得分唔高所以唔敢博亦有D人prefer搬去校網區增加中獎機會。

...

複式洋房

Of course TST, 我目標只有一個, 別無它想。 1st round 唔得就 2nd round, 再唔得就叩門。如你 1st and 2nd所報的學校唔同, 咁會好影響日後你叩門嘅成功率。咁大risk, 所以咪要報定多D私小做 backup 囉!

原帖由 Babyarsene 於 10-11-23 22:21 發表
咁你本身2nd round報咩區? tw 定係tst?

複式洋房

Hi, Juliehkbb,

我想問下 for 雙語班 (中, 英), 會唔會每日都有英文時間同普通話時間架. 每個 section 有幾長? 同埋係唔係都有中, 英文班主任架? 謝謝.

原帖由 juliehkbb 於 10-11-15 21:14 發表
佢N1 嗰時讀 international class, K1 開始已轉返做普通班。

複式洋房

回復 1# YanYansweetie 的帖子

英文一定每曰都有, 普通話就唔sure, around半個鐘一堂 la。班主任就兩個都中文 。

複式洋房

Thank you for your information. My son is being accepted for the K1 next year. So, I want to know more about their curriculum. :)

原帖由 juliehkbb 於 10-11-25 01:14 發表
英文一定每曰都有, 普通話就唔sure, around半個鐘一堂 la。班主任就兩個都中文 。

複式洋房

回復 1# YanYansweetie 的帖子

ic, actually u can ask the teacher directly. They r helpful to give u more information.

首頁

尾頁

跳至