自由講場

跳至

首頁
34567...25

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

對於上班一族, 呢個真係common norm!

好壞梗有架la, 如果方便到人咪方便吓人, 風水輪流轉, 自己有日都可能想人家方便自己!!

別墅

原帖由 sasa@uk 於 10-11-15 01:30 發表

咁點解唔一開始就企埋一邊?
我同阿仔就一定落就企佢前面,上走企佢後面

不是聽人講, 跟從港鐵規, 自己個人從兒童安全角度想,
我認爲這方法最安全。
因爲平排企萬一急停,你單手末必捉得緊,
就算捉得緊,
企響孩子後面的那人企唔緊向前衝一碰落孩子,
點捉得緊?

侯爵府

大事化小吧~
有時有些原則不需企到咁硬!!!
而且佢都有講借借,有d都唔講衝落去!!!
算把啦!!!
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

複式洋房

見到你呢個topic, 令我諗起我最怕就係推bb 車要落扶手電梯!!!! 講緊o既唔係o係mtr, 而係普通商場, 有lift 我都想搭, 但真係唔係個個商場都有... 有時推住bb車, 都唔明o的人真係有幾趕時間, 係都要o係你架bb車側面行過去... 大佬, 條扶手電梯有幾闊? 萬一踢到架車仔你話點算? 趕時間都唔係咁趕法, 你大人大姐有咩事都可以扶到扶手, 我呢o的推住架車仔o既, 有咩事真係唔夠力架...

不過我好明白, 無小朋友o既人真係諗唔到個後果有幾嚴重架... 我都係bb 出左世之後, 俾人攝過幾次位先識嬲... 所以如其叫其他人唔好行, 都係叫自己小心好過, 慳番啖氣呀...

大宅

我認為就算有冇"左行右企"的規則都好, 都應該企埋一面, 咁樣除左予人方便, 亦係保障自己。

有時行街見到d一家三,四口手拖手, 打橫行晒成條路, 呢個情況又夠冇法例規定佢地要行埋一便啦 ... but 佢地會阻到一d趕忙的人 ... 這又是事實喎 ... 到有人心急行過撞親個小朋友之時又有交嗌

大宅

我教我囡左行右企, 我同佢都係企在右面, 如果上電梯, 佢會企我前面, 落電梯就企我後面, 咁都好安全, 有咩事都有我墊住佢, 我覺方便人何樂而不為?

禁止訪問

好媽媽勳章 陪月勳章

男爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

我如果自己單丁友都會左行右企...
自從上次拖住個仔搭扶手電梯時無啦啦停左,差d成個人仆向前碌落去,我都唔敢再拖住個仔左行右企...怕佢無啦無啦又停跌落去...
個次無啦啦停,係好似有人係上面行緊咁,chok下chok下...好彩個次企得穩

大宅

左行右企好多MTR站都係咁, 人地講左借借有佢啦, 咁小事, 或者有朝一日自己都需要左行呢.

伯爵府

我自己都係左行右企, 亦都教個女要企右邊, 等有需要的人可以行左邊, 但我同佢出街就唔會比佢行電梯. 我女細粒, 有時平排都仲有位人行左邊, 不過多數會佢企上級我企下級. 如果落時就企下佢企上, 我會側半身拖住佢, 或者隻手從後拖佢, 咁有咩事都照顧到.

我都覺得借一借冇咩難度啫, 為何要咁堅持呢? 樓主當時都應該係拖實小朋友架啦.

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

成日都話D人趕時間咁D人唔去行樓梯要行扶手電梯呢

子爵府

我支持左行右企, 有時上到條電梯原本想靠右企, 點知冇晒位俾我攝, 唯有迫住行上去, 我一定唔會就咁企響左邊, 因為真係唔想阻住後面想行既人, 我覺得香港人好守規舉, 亦應該要體諒, 有d人真係趕時間, 咪幫下人囉, 只不過係舉手之勞啫.

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

快0的呀ma~~
我都好少會行扶手電梯, 不過好趕時都會行0既,
我就唔會叫人借借, 有人係前面我就會停唔會行~
原帖由 eva620 於 10-11-15 10:30 發表
成日都話D人趕時間咁D人唔去行樓梯要行扶手電梯呢

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

侯爵府

好認同你既講法.

原帖由 kat_wang 於 10-11-15 10:01 發表
我認為就算有冇"左行右企"的規則都好, 都應該企埋一面, 咁樣除左予人方便, 亦係保障自己。

有時行街見到d一家三,四口手拖手, 打橫行晒成條路, 呢個情況又夠冇法例規定佢地要行埋一便啦 ... but 佢地會阻到一d趕忙的 ...

水晶宮

畀面勳章

me too ~ 呢d已經係不成文規定黎咖啦

人地日本人真係好自律, 就算地鐵一落車
個月台幾多人都一樣自動自覺排住隊去上
扶手電梯, 唔似得我地hk, d人一落車 or
一入閘就打晒尖行到最前晌兩邊咁攝入去

~~~

原帖由 natzuki 於 10-11-15 09:17 發表
多年的習慣其實好難改, 總之如果我一個人, 一定會企右邊讓人行, 如果我趕時間, 都會行左邊, 如果前面有小朋友/老人家阻住, 就算, 唔會出聲; 如果我帶住小朋友(得2,3歲嗰啲), 就會平排行.

呢啲嘢, 根本唔關政府宣傳 ...

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

逢星期一至五, 我都要帶2個小朋友, 搭地鐵返學, 我都教小朋友在電梯不可走動, 只可以企近右邊....

但每日返學的時間, 都會見到一個媽咪, 帶住2個小朋友(約有8歲及10歲), 由第一條電梯開始, 就同D小朋友一齊走, 記住唔係行, 係走...在電梯上, 直至2條電梯, 到達月台, 跟住就走到, 最近他們出站最近的門口上車,

有一次...我帶住2個小朋友搭地鐵, 當時我地在電梯中間位置, 個媽咪就開始上電梯, 佢就係下面叫上來...."小朋友唔該借借, 我趕時間"....同埋個媽咪的語氣係好差的..... (當時我地3個都係企在右邊, 不是平排而企, 而係一人企一級, 而左邊係冇人的, 足夠任何一人通過), 我就叫個女企定 和 緊握扶手, 因有人好危險..在扶手電梯上走, 當個媽咪來到的時候, 我就忍唔住話 : "日日返學都係咁樣走, 唔可以早些出門嗎? 同埋這樣在電梯走, 都會影響到其他乘客"......

因為個媽咪要追車, 因佢2個小朋友已經走咗入車廂, 個媽咪停吓一步, 望吓我....

她的眼神好似話給我知, 佢這樣做係冇錯的.....

原帖由 chanwendy 於 10-11-15 10:26 發表
我自己都係左行右企, 亦都教個女要企右邊, 等有需要的人可以行左邊, 但我同佢出街就唔會比佢行電梯. 我女細粒, 有時平排都仲有位人行左邊, 不過多數會佢企上級我企下級. 如果落時就企下佢企上, 我會側半身拖住佢, ...

男爵府

我教我個小朋友都係左行右企架喎, 其實擋住佢仲安全啦.
板主,呢個世界唔係只係"對"與"錯"咁簡單架,做人唔洗咁執著,要識變通架(我冇話你唔啱).樓上有人講得啱,敎識小朋友體諒別人都是很重要的.
我讓人,人讓我,有幾難呀?我矛人一個方便,我好開心架!好唔明囉,自己企埋一边,費時同人嘈,郁來郁去,仲多啲意外發生啦

公爵府

又一個有強權沒公理既post...

複式洋房

其實見到有人拖住小朋友既話,就要就有小朋友果邊咖啦,係一個正常行為~
自己趕時間就可以唔顧別人既安全咩,唔係電梯唔比你行,好心睇下周圍環境先考慮係咪行啦,快果一兩秒係咪真係禁重要~
仲要係小朋友面前講粗口,所以而家既小朋友成日比人話無家教,其實唔係自己屋企教得唔好,係出街學壞番黎咖~
我地大人唔做好榜樣比小朋友睇,遲下D小朋友就真係.....
你睇而家班90後比人話到點樣不知所謂

首頁
34567...25

尾頁

跳至