自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

好希望呢套劇最後可以打破大長金的記錄,真係好好睇,可以為港劇增光!

子爵府

尾段叫名果part令我諗起套西片,唔記得係唔係schindler's list?

依套劇我本來有部份地方唔滿意,覺得可以避免/更好,例如晴晴part,係我既廁所位,不過個結局真係攞番唔少分數~

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 哈爾濱 於 10-11-28 23:36 發表
post 多次先

最尾叫小朋友名果段好感動..........流眼淚

X 2

公爵府

原帖由 kittylock 於 10-11-29 13:20 發表
絕對是近期 TVB 高水準之佳作!!

每個演員都演得恰如其分,又可互相擦出火花,個個都好搶鏡!

結尾加插《紅蝴蝶》伴着劉醒和九姑娘一幕幕的回憶片段和一起走過的日子,簡直是絕配!
_1-Epi-ZOpo ...

真係不讚不得, 配埋首歌, 真係好感動, 好正呀

子爵府

開心吸收勳章 分享愛 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我C6話紅蝴蝶仲好聽過首主題曲, 加埋劉醒和九姑娘晚年的合照, 真係到現在都仲喊緊!

公爵府

原帖由 bkfans123 於 10-11-29 14:52 發表

真係不讚不得, 配埋首歌, 真係好感動, 好正呀

armarm再睇返, 實在太好睇喇. 希望tvb拍多d咁ge戲, 仲要係搵d實力演員呀. .
真係發表幾多次都吾夠呀

大宅

畀面勳章

請問除了myTV.com之外, 可以係邊度睇返?

水晶宮

2024年龍年勳章

劉醒同九妹前半生, 做左好多轟轟烈烈的事, 而重逢之後果幾年所做的, 終於可以做返d尋常百姓家的事 : 去飲茶, 去旅行, 去街市買送.... 呢d對佢地來說, 係彌足珍貴的回憶.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回復 4# luckymother 的帖子

YES... 好感人

珍珠宮

原帖由 Rita 於 10-11-29 15:37 發表
劉醒同九妹前半生, 做左好多轟轟烈烈的事, 而重逢之後果幾年所做的, 終於可以做返d尋常百姓家的事 : 去飲茶, 去旅行, 去街市買送.... 呢d對佢地來說, 係彌足珍貴的回憶. ...
平淡是福!

侯爵府

回復 11# kittylock 的帖子

OH!! 原來係巾幗果隻歌來架? 唔怪得咁熟啦

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 luckymother 於 10-11-29 14:57 發表
我C6話紅蝴蝶仲好聽過首主題曲, 加埋劉醒和九姑娘晚年的合照, 真係到現在都仲喊緊!

yes agree

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 Rita 於 10-11-29 15:37 發表
劉醒同九妹前半生, 做左好多轟轟烈烈的事, 而重逢之後果幾年所做的, 終於可以做返d尋常百姓家的事 : 去飲茶, 去旅行, 去街市買送.... 呢d對佢地來說, 係彌足珍貴的回憶. ...

睇完覺得平凡至係最珍貴....

子爵府

牛年勳章

十卜十卜

原帖由 winniecws 於 10-11-29 13:41 發表
好希望呢套劇最後可以打破大長金的記錄,真係好好睇,可以為港劇增光!

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 VKwan 於 10-11-29 11:59 發表
韓戰,偷渡、判監、文革,講就幾句,查實果幾十年真係好難過,有條命留低都算好野!呢part,雖然言語交代,不過真係好心寒!

我都覺:(

大宅

經歷過禁多生生死死最終都能一齊, 須然短暫但一定都是甜蜜的

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

但係都要駁下古.

唔明個編劇點解要講佢地要分開30年咁耐, 要79年解放, 九姑娘至返廣州揾劉醒.

其實60年代至70年代中, 香港都好繁榮又安全, 點解九姑娘仲留係美國呢????

個時係香港都有好多隆路去大陸探消息?? 我老爺99個時都係解放軍打落洲, (個時佢地係有錢人, 大地主, 99細個時出入返學都有保標護住出入個D人) 攞埋D錢落咗來香港開米舖.

個時佢地都係同大陸攞貨, 好容易得到國內的消息.

如果九姑娘早D 落來香港想法子, 咁佢地就唔駛分開咁耐~~~~~

子爵府

我初頭以為劉醒會睇報紙搵返九姑娘添.
我冇睇巾幗, 所以唔知原來首歌係有來歷, 而且我一早知道左劇情, 可能係咁所以對個結尾冇特別感覺.
原帖由 Pulmma 於 10-11-30 12:33 發表
但係都要駁下古.

唔明個編劇點解要講佢地要分開30年咁耐, 要79年解放, 九姑娘至返廣州揾劉醒.

其實60年代至70年代中, 香港都好繁榮又安全, 點解九姑娘仲留係美國呢????

個時係香港都有好多隆路去大陸探消息?? 我 ...

大宅

I like 楊C9 , 好戲

原帖由 JoeyJoey 於 10-11-29 10:06 發表
祥仔雯女+楊C9 ...超好戲...好睇

首頁

尾頁

跳至