自由講場

跳至

首頁
34567...23

尾頁

公爵府

鬧人鬧狗的都唔啱. 不過好希望樓主明白, 我住的屋苑都可以養狗, 我亦唔怕狗, 有時有d狗狗亦可很可愛. 但可憎的是部份的狗主, 有些狗主唔知幾耐無幫狗狗沖涼, 同一個lift 真係頂唔住.
亦有好多狗主唔抱起小狗, 本身並沒有問題, 問題係小狗不知何時會在有蓋的走廊痾屎痾尿, 抱起佢地是想佢地在合適的地方才放狗.
以我地的屋苑來說, 有好多狗主讓狗狗隨處解決, 管理員叫停時已痾了, 什辦?
狗主可能會說, 他們會用水沖, 但用果少少水, 根本沖不到那些味道, 這麼熱的天氣真的令人很難受!
我明白愛護動物, 但當我每天都要聞這些氣味, 又不停聽到狗吠聲時, 的確是令人反感的. 所以希望這麼愛護動物的狗主, 多d自律, 特別是下雨天時, 多d同其他狗主反映.
同樣我們屋苑亦有些很注重衛生的狗主, 所以這些是個人的問題.

子爵府

親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

我唔覺得狗狗帶口罩有問題同會冇「狗權」,正如自己小朋友有咳,可能只係咳兩聲,自己覺得唔係嚴重,唔駛帶口罩,但學校老師同同唔會知道佢咳成點,只會知道咳要帶口罩,所以我都會同小朋友帶番口罩先返學。

狗狗情況都一樣,只有你知道佢乖唔乖、乾唔乾浄、有冇狗蚤,其他人唔會知狗狗情況,帶口罩同用狗帶只係好基本,唔覺得對狗狗有歧視。

只係唔準狗狗响地下行要手抱,我就真係唔多理解,WHY?

點都好,只要人哋養寵物嘅同時,佢唔會影响我日常生活,我唔會覺得有問題,人同動物亦可以好好相處。

lingwu    發表於 12-5-10 13:27

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

引用:Quote:陳莎莎+發表於+12-5-9+10:47+樓主其

原帖由 八婆仔@ 於 12-05-09 發表
最後很想樓主你要明白,只要你&你嘅狗狗做好自己嘅本份,係絕對無人會歧視你地的!

我認為係要狗狗用口 ...

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我唔怕狗家人仲好鍾意但就冇養, 香港地方太窄, 狗冇適當活動空間。狗主同怕狗嘅人, 立場永遠對立, 狗主成日話其他人歧視狗, 其實主要係歧視冇公德狗主多D。

shutupmate415  Agree!  發表於 12-5-9 11:59

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

翡翠宮

muybien 發表於 12-5-9 11:55
水口既狗, 我見到都驚架, 因為佢地好有地盤既概念, 我見到都會調頭, 不過市區既狗大多都唔會咁架。 至 ...
我果面咪有個亞伯咪帶住隻金毛~
人又痾狗又痾囉~

o係球場賣汽水果個亞伯又係咁痾
入境事務處24小時舉報熱線: 2824 1551
舉 報 無 牌 經 營 電 話 : 2881 7498<font color=&quot;DarkOrchid&quot;>

珊瑚宮

環保接龍勳章

引用:唔好話狗+我上次帶倉鼠醫生+有個女人係我身

原帖由 小豬澄 於 12-05-09 發表
唔好話狗 我上次帶倉鼠醫生 有個女人係我身邊尖叫 未問佢叫乜 佢想搶我個籠要我掉左隻老鼠佢 痴線 倉鼠 ...
無知的人的行為真係好可怕

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

珍珠宮

DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

陳莎莎 發表於 12-5-9 11:16
你唔係唔知點解要幫隻狗帶口罩同埋幾時要帶呀?我試過幾次就係因為你地哩d唔負責嘅行為令到我差d比隻狗咬傷 ...

養狗人士(我地)同唔養狗人的立場唔同,我地唔奢望你有一朝會好歡迎我地,但請公平一啲,唔好一竹篙打一船人。
正如我唔會覺得個個怕狗的父母係怪獸家長咁。
笑下又一日。放鬆下啦大家!

水晶宮

重申第一億之, 明白怕狗, 驚狗, 見狗會發軟, 發瘟, 發癲, 發呆既人..
人不犯我, 我不犯人..
有人能夠明白 一個無良心既人 不等於全部..
但係有人仍然要追擊其他有良心既人..
簡單如你分唔到 邊個係好人, 邊個係壞人, 所以憎恨所有人..

講極都係原地, 就係我地無埋黎搞你, 你被一隻狗嚇過, 咬過, 你有權利去憎, 但有如癲婆一樣 見狗就鬧, 見養狗人就發惡, 請問我得罪左你d乜..
一個女人被一個男人搞過, 係咪等於所有男人都想搞佢, 定係望下佢既男人等如搞緊佢.....

march2012    發表於 12-5-10 00:50
toffeechoco  Can't agree more  發表於 12-5-9 15:37
chungandlam  理論上唔會,但受害人會有一世嘅陰影,你想唔想試吓?  發表於 12-5-9 14:19

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+陳莎莎+於+12-05-09+發表樓主

原帖由 skybiebie 於 12-05-09 發表
我無惡意!但相信你唔係狗主,所以你唔知道,因為真係唔係狗主做足本份就唔會被人歧視!我住單幢樓,比人歧 ...
狗真係可能會咬人,尤其是小朋友唔識性可能刺激到隻狗!家長只係提醒自己小朋友「唔好過去,狗會咬你」,我唔認為有mug問題 。你有權養狗,人地都有權驚狗,當然兩種權利都唔係大晒,唔好人地驚狗就話人地歧視你養狗!但樓主之前個搭liftcase,我都認為係個女住客唔arm!

lingwu    發表於 12-5-10 13:28

翡翠宮

小豬澄 發表於 12-5-9 11:56
唔好話狗 我上次帶倉鼠醫生 有個女人係我身邊尖叫 未問佢叫乜 佢想搶我個籠要我掉左隻老鼠佢 痴線 倉鼠 ...
癲上腦喎要人掉
舉 報 無 牌 經 營 電 話 : 2881 7498<font color=&quot;DarkOrchid&quot;>

侯爵府

回覆:可能你睇完會更討厭狗狗,但係我心底話....

我都鐘意狗,對人養狗,一部電梯,係隔黎行過都完全無問題,不過樓主要將狗同小朋友睇成一線就接受唔到喇!太野蠻了!

禁止訪問

畀面勳章

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都係住響可以養寵物既屋苑, 我無養過狗, 但唔討厭佢地, 出出入入都見唔少, 好多都好可愛既. 不過我同好多人一樣, 好驚好驚d 過分熱情既狗 (同常會係狗仔), 試過不止一次, 同一層樓既狗主剛開門, 我哋又係剛出lift or 剛開門, d 小狗就會"勁熱情地"同我哋 say hi - 即係一邊跑,一邊吠 咁撲過黎, 呢d 情況我都會忍唔住尖叫架.... 可能狗主覺得無野既, 佢玩je 又唔咬人, 埋到身邊就會停架喇.... 但對於我哋呢d 非狗主真係好驚好驚架, 加上我家又有細路仔, 試過個仔兩歲左右時, 隔離隻狗仔又係同佢say hi-- 吠住撲埋去, 隻狗仔企起身, 對前爪搭上我仔心口, 同我仔面對面 果次我仔喪喊左好耐, 好耐之後佢見到狗仔都係好驚....

我自問都唔係歧視d 狗主or 狗仔, 但真係希望大家互相尊重, 明白你地好愛錫d 狗, 同時希望你地都明白我哋d 非狗主既心情. 樓主, 如果你大頭相果隻就係你既愛犬... 希望你真係加倍容忍你既鄰居, 因為佢真係絕對既'內有惡犬" feel

翡翠宮

Maggie518 要請教吓 ceaser milan,係佢有問題,定係啲狗有問題 發表於 1 分鐘前

我諗起........一個人
http://www.youtube.com/watch?v=j7PARKKzN_4

冇惡意~~

shutupmate415  I super like Ceaser Milan ga!!!!  發表於 12-5-9 12:08

珍珠宮

koko2000 發表於 12-5-9 11:56
鬧人鬧狗的都唔啱. 不過好希望樓主明白, 我住的屋苑都可以養狗, 我亦唔怕狗, 有時有d狗狗亦可很可愛. 但 ...

我明。所以我盡量做好自己本份,沖水支野我係溝左漂白水的。
都喺嗰句,好多鄰居隨時仲討厭過我地啲狗啦。互相尊重,唔好踩上我地心口。

翡翠宮

shutupmate415 發表於 12-5-9 12:02
我明。所以我盡量做好自己本份,沖水支野我係溝左漂白水的。
都喺嗰句,好多鄰居隨時仲討厭過我地啲狗啦。 ...
冇錯

我條"行"有個死人男人成日食煙吹哂入我屋企

珍珠宮

Quote:但好多家長就會話狗狗好惡,會咬死人....(呢點係我最不能接受.最嬲):

呢個我都係絕對唔會屈服,我會串番佢轉頭,你邊隻C眼見到我隻狗咬人???!!!!

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Re

八婆仔@ 發表於 12-5-9 11:46
你去邊個海灘?如果係政府屬下海灘一定唔俾狗入,職員一定趕!

如果你去無人管理海灘就無人理狗狗入唔入:f ...

大浪灣、石澳同赤柱幾乎去十次都有6次見到呢啲場面………(但都有工作人員中英文廣播話不可帶狗隻入沙灘……之後主人同狗都會閃咗)
有次仲神奇,廣播完之後,狗就自己閃咗(我就見唔到有人叫佢)
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:小豬澄 發表於 12-5-9 11:56 唔好話

原帖由 kapomama 於 12-05-09 發表
癲上腦喎要人掉
真係激死我 我叫佢有病就睇醫生 我只係帶鼠鼠去檢查 我老公都出聲鬧人 好在我女女去左99到唔係比個痴線婆嚇親

翡翠宮

googoo 發表於 12-5-9 12:01
我都係住響可以養寵物既屋苑, 我無養過狗, 但唔討厭佢地, 出出入入都見唔少, 好多都好可愛既. 不過我同好 ...
樓主, 如果你大頭相果隻就係你既愛犬... 希望你真係加倍容忍你既鄰居, 因為佢真係絕對既'內有惡犬" feel

老唐係蝕底d

8婆仔唔好唔開心~~

首頁
34567...23

尾頁

跳至