婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 木土土 的帖子

初初覺得你D回覆語氣好差,直到呢個回覆,thanks u 不停咁reply我...見到你呢個reply,我好似諗通左少少咁...

咁既,果個始終係佢d屋企人,就算佢不嬲都知佢個妹係唔念親情又點...其實我老公都只係打左一句野o係fb...平時c6對姑仔係點,我都有眼睇哂....我唔應該因為一時情緒諗咁多負面野

thanks u

珍珠宮

樓主, 每個家庭都有佢地既生活模式同文化,仔女有父母關心已經足夠,人地既關心系bonus,唔系老馮,唔知你之前同男家有乜野唔岩,不過,每件事系獨立既

家龍mA    發表於 12-6-15 15:07

琥珀宮

回覆:angelchichi_mok 的帖子

如果我之前語氣唔好令你有hard feeling,好對唔住,我係真心想開解你!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

angelchichi_mok 發表於 12-6-15 08:10
我生左個仔之後就知自己擇錯老公,大家邐既野做既野,表達方法都唔同,咁我想問下,你地會因為咁而完全放棄去接受自己另一伴係一個咁冷漠既人?

SORRY,我唔得,我用左十幾年既時間,初初無數次嗌交心淡拖拖拉拉,之後改變自己去迎合去,我用既方法,去努力維持頭家,老公就初初漠不關心,慢慢先似番個有血有肉既人

我想個老公企O係我身邊諗我感受有咩唔岩?而且我冇發過任何脾氣,發脾氣果個係佢,唔係我

我想個老公有血有肉有思想,想大家步伐一致又有咩唔岩?以前連6299都覺得個仔冇得救,唔係我扮哂高人,但事實真係,我好努力去令到佢慢慢改變,現家連6299都覺得個仔唔同左好多...

我個仔有事,男家一句都冇問候過,就算係小手術都好,我覺得做人唔係連一句都唔問下,咁樣叫做好岩,我唔係需要佢地當我同個仔係高人一等,我只係覺得正常人都會問下個孫會點,正常人都會問下呀哥個仔會點,OK,佢地唔問既,我冇發過脾氣,只係輕輕講左2句,我老公覺得男家D人冇問題,咁呢個唔係問題所在咩?

我係執著,因為做人係唔應該不聞不問,就想第時可以有個孫可以享福,有個呀哥呀嫂不停就哂佢...

最後,有bk既sister講fb唔係溝通既地方...但係姑仔有d咩事都係由fb同呀哥去講,fb就係佢地溝通既方法....所以你地話佢睇唔到,唔知有咁既事,係唔成立....

我唔係話自己岩哂,但可唔可以詳細d去睇,我係從來冇突登拎呢件事去同老公嗌交...

當然有人話可能男家都心淡,呢樣野我從來冇諗過...我會諗下
死啦 我有d 擔心你係我阿嫂!! 原來我唔正常~~ 我入醫院做手術都無同父母講, 18 歲大個女啦! 如果阿嫂唔主動同我講, 我真係唔理架.

阿嫂又係以為我父母好鍾意湊孫, 佢地講到出口唔鍾意湊孫, 其實媽好憎抱細路, 只係想幫輕下阿嫂. 阿嫂又係以為阿哥遷就晒我, 其實我好怕阿哥, 先至0係facebook 溝通! 阿哥結左婚係另一個家庭, 太熱情好怕變左痴身99!! 原來保持距離會俾阿嫂當做好冷漠, 點做好?

如果你真係我阿嫂, 唔好介意我保持距離呀, 我唔想煩到你咋~~ 番工咁辛苦, 有時間上facebook 想hea 下, 唔想好似番工call 客咁, 要call 呢個關心, call 果個緊張呀!

至於你話想你c6 企埋你果邊, 我覺得完全無問題, 當然係想c6 同自己思想相近啦, 至於佢肯唔肯, 就係另一回事. 你已經想改變你c6 思想, 唔好想改變埋男家既思想啦! 你唔係希特拉, 毛澤東, 唔好改變全世界啦. 你姑仔結婚之後, 咪又係想同佢c6 思想相近, 若要人似我, 除非兩個我呀. 唔好諗埋一面啦, 唔想你唔開心呀!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

tsewong 發表於 12-6-15 10:44
呢個世界人人性格同處事方式唔同, 有人熱情同重視親情, 有人冷漠同對其他人同事都漠不關心, 你極其量係做 ...
講得好呀~ 我親戚做心臟手術, 咁大件事, 都係做完幾日先通知我地, 唔想我地見到條疤痕嚇親咋. 何況係小手術, 唔通個仔去割包皮又要人關心咩? 唔係個個鍾意揭起肚皮俾人睇!

珍珠宮

angelchichi_mok 發表於 12-6-14 15:21
回覆 家龍mA 的帖子

以前d野,我真係唔想o係bk講,講完大家都會心知,我又唔知姑仔有冇睇bk,o係呢10幾年入面, ...
死啦~~ 我都唔叫"阿嫂"架, 唔記得佢定係阿哥嗌我叫名既~~ 仲以為叫名friend d 潮d 好d 添!!

珍珠宮

畀面勳章

angelchichi_mok 發表於 12-6-15 08:10
我生左個仔之後就知自己擇錯老公,大家邐既野做既野,表達方法都唔同,咁我想問下,你地會因為咁而完全放棄去接 ...
你C6無血無肉就唔會感受到你果份唔開心唔會問你咩事
不過你地既溝通方式出現問題就會搞成咁
唔一定係有人錯,只係出發點唔同,睇既野唔同
無人會完美,亦無人會係你肚裏面條虫,要2人3足唔係一個人去努力改變另一個人
可以係捕捉大家既步伐,慢慢咁配合起黎,就好似跳舞咁
你希望你C6配合你,你亦要平心靜氣去聽下C6有咩期望
我自己都歷經過唔少唔開心既事,包括唔認我做新袍,背後講是講非
但最重要係自己明白有啲野係無可能一下子改變
先要學識放低,唔係話有乜唔開心數哂出黎,而係慢慢將唔開心既野放下丟棄
開心事多想一些,做人開朗左,你c6會感受到
咁先會配合大家既步伐
男家既事就唔好諗咁多,要跟你共舞既人又唔係佢地

複式洋房

回覆 回覆:sfmeow的帖子

放心,放心,你絕對唔係我姑仔,如果我姑仔好似你咁,我唔會咁,佢唔止連呀嫂都冇叫,佢係連我中文英文名都冇叫,佢份人好老馮,出親黎都預人地幫佢湊仔,包括餵佢個仔食飯同抱,佢同呀哥唔fd平時出到黎同我講野仲多過同佢呀哥

複式洋房

回覆 回覆:tomatoMM的帖子

tyee08  你期望佢哋會關心同問候你個仔,呢個諗法真係天真  發表於 12-6-16 02:04
tyee08  發生咁嘅事,點解你仲會期望佢哋會關心、問候你個仔?  發表於 12-6-16 02:03

珍珠宮

畀面勳章

angelchichi_mok 發表於 12-6-16 00:32
其實我過去既幾年,我已經放低左好多,只係因為唔想老公唔開心,亦唔想個仔冇左爺爺麻麻

我略略講下,我當 ...
發生件咁既事點解你仲會對佢地有期望呢
你唔覺得自己矛盾咩

tyee08  如果比著係我,我唔會俾個仔佢見,果次冇俾佢哋落咗個仔,  發表於 12-6-16 02:06
tyee08  點知日後會唔會俾佢哋賣咗個仔返大 6 俾人 ga  發表於 12-6-16 02:06
tyee08  如果比著係我,我會俾個仔佢見,果次冇俾佢哋落咗個仔,  發表於 12-6-16 02:05

珍珠宮

angelchichi_mok 發表於 12-6-16 00:32
其實我過去既幾年,我已經放低左好多,只係因為唔想老公唔開心,亦唔想個仔冇左爺爺麻麻

如果我係你c6, 寧願男家不理不問個仔仲好! 問咁多, 關心咁多, 點知有咩企圖呀~~ 都係君子之交淡如水好d

琥珀宮

引用:其實我過去既幾年,我已經放低左好多,只係

原帖由 angelchichi_mok 於 12-06-16 發表

焗你落仔?!,你6299好恐怖,真係小d來往好過,過年過節見下就算!

angelchichi_mok  係我天真加傻,我相信人係會變....不過2+佢地冇咁變態  發表於 12-6-16 14:43

大宅

引用:回覆 美亞 的帖子 其實我嬲姑仔係維持左幾

原帖由 angelchichi_mok 於 12-06-12 發表
回覆 美亞 的帖子

其實我嬲姑仔係維持左幾日,因為佢咁冷漠,我嬲黎都白痴,而今次我係唔開心個老公唔明白我 ...
算啦!!何必介懷姑仔比唔比問候之類??實情她們 是“普通朋友都不如“!!妳會否過份在意男家那邊對妳反應??我就從不介意,從不上心,從沒期望,比面我叫聲我“呀嫂“,見面時禮禮貌貌我已心足,千其唔好咁close好,最怕是是非非,多咀八掛!!一年見两三次,好來好去,何必動氣!!加上妳又將妳想法放落老公身上,係唔work!!話晒人地真係两兄妹,你嬲你老公鼓勵個妹又真係小氣左D!! 老公對自己兄弟姐妹好,有親情係好事!無關緊要!而老公的兄弟姐妹如何對自己,“跟本不必介懷“,做好自己本份,佢唔問候妳,見到面妳咪主動比多D關心人囉!!唔一定要回報的,但求問心無愧,大方得體!!唔駛吓吓同人動真情,咁妳就唔會咁上心 別人如何對待妳!!係咪!!唔好嬲啦!!

tomatoMM    發表於 12-6-17 14:15
Erised  完全同意!尤其喜歡你呢句「但求問心無愧,大方得體!」  發表於 12-6-16 18:30

大宅

引用:其實我過去既幾年,我已經放低左好多,只係

原帖由 angelchichi_mok 於 12-06-16 發表

吓?咁 變態?? 疏遠,小見面好D喎!!妳重稀罕人家問候嘅??

angelchichi_mok  何止少D見,個仔出世之後,足足有5年冇見...  發表於 12-6-16 14:41

複式洋房

前日為左姑仔同C6嗌交

深圳事件過一段落,仲發生過大大小小既事,所以我到最後係返左外家坐月,之後頂唔順老公既冷漠同禺孝,我個仔係跟左外家姓

而我亦同時同老公分開左一年,做左一年既單親媽咪,自己養自己同個仔,後尾老公突然良心發現,追番我九條街,我先肯同番佢一齊,而我同個仔,係冇見男家足足有5年幾

5年後,因為見到老公有所改變,對我兩個好好,同時老公唔生性欠落一大筆我地能力還唔到既賭債,我同個仔局住為左個老公打比男家。。。

就係咁又見番,不過佢地由於5年後先有得見到個孫,對我同個仔都好好,呢兩年間,我慢慢接受番佢地,所以我先會有所期望佢地會問候下個孫,原來係我太傻

大宅

回覆 回覆:angelchichi_mok的帖子

算啦,唔好再為這些事同老公嘈啦!!傷身,又傷感情!!

大宅

回覆 angelchichi_mok 的帖子

好crazy! 點解要捉你落仔?關佢哋乜事?

複式洋房

回覆 Sfc9 的帖子

因為佢地話,個BB會累左佢地同個仔,佢地係有D錢既人,成日開口埋都係錢,我有諗過佢地係唔係覺得我貪佢地D錢...

而且果時我同老公都仲係比較細,未有固定既經濟能力

不過我老公話,最後都冇落到,6299只係諗埋一邊,佢覺得佢地冇問題!!!果時真係覺得我老公既冷血,係有遺傳同埋家教...一家人真係一家人黎架...

複式洋房

深圳事件,各位可能覺得我6299好恐怖,但我C6佢係唔覺....由呢件事,各位明白,我之前話C6既冷漠未....

大宅

回覆:前日為左姑仔同C6嗌交

佢地唔關心,可能係唔想成日掛係咀邊怕你担心啫,你知啦,心煩時仲有人問左問右好煩架麻,寧願靜下,樓主睇開啲好

首頁

尾頁

跳至