婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

坐月果兩個月...真係我人生最開心(阿B出世),又係最唔開心(C6 + 99)O既日子,當期時諗...BB無咗阿爸...好慘,要响單身家庭長大,如果就咁一走了之,對BB好唔公平,我好想BB大個自己認得分事非黑白個陣,俾佢自己選擇

其實BB都好醒...對我就成日笑,對著99只係一般反應

我响度發表呢篇文章,只係想睇番...其實真係我咩都錯晒?點解一直以為明白事理O既姑9都對我黑面...同埋話我 "呢D人咩都話唔得"

好多謝各位支持我,我會堅強!

男爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

引用:Quote:Erised+發表於+12-6-14+14:19+兩個月

原帖由 HTLT 於 12-06-14 發表
我有一仔一囡, 他們BB時, 大便是除片去的, 好處是不會整個pat pat都 dirty, 容易清理. 當然小便不能除片啦 ...
同意,唔使up住!我大仔細仔都係咁,識坐坐potty!歳半坐厠所!

洋房

其實個問題,主要係我同C6傾咗點樣湊B,但99成日都用自己一套,我同C6都有採用99某D好O既地方,但當99個方法唔好個陣,C6就會話...你就下老人家,仲有...人係生,方法係死O既

我唔介意一路湊一路改善,但唔係唔同人商量就去用自己個套...

伯爵府

無奈

我都會比bb除片去便便,佢習慣左就吾會整污糟patpat,不過佢其他野真係好過分

男爵府

回覆 回覆:龍仔MAMA的帖子

如果樓主老公睇到,我好想同你講,唔好再俾你阿媽咁樣對個B,萬一有咩事影響咗個B一世你後悔都無用!!!仲有,個B係你老婆辛辛苦苦拕咗十個月,痛咗好多個鐘生出黎㗎,嗰種痛係你想像唔到㗎,就算開刀生,受一刀嗰個都係你老婆,都難頂㗎,一切受嗰個都係你老婆而唔係你阿媽,點解自己個B都無任何話事權?你阿媽生你出黎,佢用任何方式湊大你佢有自由,但個B只係佢個孫唔係佢個仔,請佢唔好太過份,你淨係識叫個老婆忍同講離婚,你有無諗過佢嘅感受?你老婆已經好忍得,俾我一早已經唔忍你同你阿媽啦!!!另外,我想同樓主講,你要硬淨啲,順得人係好,但你生得個B出黎就有責任保護佢,其他嘢可以點忍都得,都係嗰句,如果個B有咩事你後悔一世都無用,媽咪,你要堅強啲丫,support u

伯爵府

引用:其實C6對我都幾好...除咗有事情係涉汲99...

原帖由 龍仔MAMA 於 12-06-15 發表
其實C6對我都幾好...除咗有事情係涉汲99...佢就會愚考咁遍幫99

我只係希望...C6支持我! ...
好就唔會口口聲聲話離婚啦!
仲要脅你唔准講俾娘家知!
好就會企係你個邊!好既就會聽醫生姑娘講!
好既會上網、睇書睇下咩對bb好!
而唔係咩都就哂99,話咩唔體諒。
好多老人家好錫個孫呀!
錫到縱出個小皇帝出黎添!

個bb你架!你有權安排點湊個bb,
你99連醫生姑娘都唔服,點會聽你呀!
你大返佢地轉頭,唔跟你方法就搵姐姐+婆婆/去育嬰院!

你46話離婚就好呀!個b一定判俾你!

子爵府

回覆:無奈

樓主好慘呀,啲99真係好難頂,滿口歪理,加油呀你!

侯爵府

回覆 回覆:龍仔MAMA的帖子

愛還愛 清醒下啦 佢咁對你 你仲咁忍 面已比足 但被人恰到上心口 做女人做呀媽咁點得呀 呢d 99 我唔會再比佢湊 我一定請工人 都發神經

洋房

無奈

大家嘅C6係唔係好支持自己?

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:仲要我返到屋企,99爭著抱B,餵B,我同阿B响房

原帖由 龍仔MAMA 於 12-06-14 發表
仲要我返到屋企,99爭著抱B,餵B,我同阿B响房玩,佢無拍門,就咁走入嚟

C6話我咩都唔鐘意,針對99,仲話我再係咁 ...
無野呀麻你c6!當你生仔機器呀,生完就話離婚!叫佢同阿99生返個啦!!唔好理,去搵托兒所!

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

別墅

回覆:龍仔MAMA 的帖子

老實講你99甘樣,俾我情願請工人湊,自己慢慢教。

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:大家嘅C6係唔係好支持自己? +

原帖由 龍仔MAMA 於 12-06-18 發表
大家嘅C6係唔係好支持自己?
係!因為bb係自己,就算教好教壞都無得賴人!雖然我6299好好(好到好似兩母女),但總有意見不合既時候!然後c6就會話,如果你地縱壞左個孫唔通怪你地?我寧願自己教,好壞與人無尤

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆 龍仔MAMA 的帖子

樓主咁樣真係好無奈,
你老公都好差吓.

雖然我老公都會偏幫99,
但佢又會怕我真係有產後抑鬱(因為醫院的姑娘係出院後會搵佢睇下出院後情況),
所以係坐月時佢對我都ok,99同大伯話咩佢都當聽唔到.
但到坐完月就現形,

餵奶3個鍾又話密,又話99個朋友個孫4個鍾先一次,
又話瞓左唔好飲, 由得佢,
我都無理我老公,照叫工人定時餵, 不過時間就慢慢加長,
阿仔次次去健康院我都會同老公講醫生姑娘講咩,
有咩test 要做又會同老公講,拎左書仔又會叫老公睇,等佢知道要點做,唔好成日咩都柅99講
不過99都會唔聽成日係我返工黎我地度係咁抱阿b(工人話就算阿b瞓左都抱係手),
之後我話我老公,我老公就話個工人講大追話,99點會成日抱係手,
但阿b到晚上真係成日喊要抱住瞓,我叫我老公自己睇,
佢第日即時同佢阿媽講唔好成日抱, 阿b夜晚成日喊嘈住佢瞓
99先少左抱上手, 加上我叫工人睇緊d, 唔好俾99抱太多,
因為我同工人姐姐講到明,照顧bb 係佢工作,唔係女麻女麻,如果咩都係女麻女麻做, 咁你自己執野走,
同埋我教左工人姐姐話太太話bb 要學坐唔俾抱.....bb怕熱要返房瞓(唔係我99會係阿b張床旁望住佢瞓),

所以以個人的經驗,
我覺得樓主應該請工人, 反正你覺得ok, 只係唔放心
但係如果加上你媽媽,咁可以令你放心就做啦,
當然同你老公傾下先,唔係佢仲嬲你
但唔好為左小事離婚,
我有時見到老公辛苦做野返黎又俾我話99點,
佢夾係中間好辛苦,
記得老公講過一句"佢係我阿媽, 你想我點"
所以而家我都係自己搞阿仔的野,
唔會多同佢講99點,
免得佢又話煩.

洋房

回覆 回覆:encina的帖子

原來你情況同我差唔多,其實有咗小朋友應該開心,但枉枉攪到仲多煩惱,希望之後可以改善

首頁

尾頁

跳至