論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

j914k403 發表於 12-7-15 00:48
無問題,有進一步消息一定通知大家

謝謝,政府部門臨時回覆比較快,但希望可以收到詳盡回覆吧!

過時的勞工法例才是僱主們的致命傷

別墅

support

複式洋房

回覆:上星期SEND信俾CY,琴日收到回覆,已加入有關信件

支持你

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我都要站出來,真係忍無可忍,一個又係咁,兩個又係咁,我地香港僱主好蝦咩

大宅

RE: 上星期SEND信俾CY,琴日收到回覆,已加入有關信件

請問可以寄去邊比佢同埋佢點會點覆您呢,
我好支持呢個做法, 我都好想寫信去, 可唔可以教埋我點做呀?
我工人放完假返嚟比一個月通知我, 一年都唔夠又要我出機票送佢走, 真係好唔公平~
我對佢唔差的, 自問無一間房比佢瞓, 怕佢做得唔開心, 所以做咩都當正佢屋企人一樣,
一直以嚟都覺得佢唔係好上進唔得勤力, 但都體諒人哋離鄉別井出嚟打工仲要比agent食咗佢7個月人工,
有唔滿意都盡量同佢傾下比時間佢改都唔打算換人, 諗住大家遷就一下, 都唔想囝囝又要重新適應,
而家臨暑假先嚟話走, 我囝囝報晒暑期班同多咗時間係屋企佢先話走, 我真空期都唔知點算,
仲要送機票比佢走, 真係好唔公平, 激死我喇, 明明係佢自己唔做又唔係我炒佢,
就算agent補一個比我到第時佢走我又係要比機票佢, 想請兩年工人無端端要比兩程機票錢,
仲要唔貴嗰啲時間唔走, 我自己都未捨得旺季同囝囝去旅行啦, 真係好服

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

十萬個支持

主 賜 平 安

男爵府

回覆:j914k403 的帖子

珍珠宮

男爵府

早年就經血炒菜無罪件事,我巳經寫過信去CEO投訴,得返行貨回覆,之後有類似事發生,如加尿,吾記得有無判有罪,有都肯定好輕:;pppp::;pppp::;pppp:

我仲記得有個姐姐帶埋小女主人同男友開房,後來小主比其男友非禮,個姐姐竟最後脫罪!如果涉案係個媽咪,你話會點判???

從種種案例,我覺得政府苦完全偏坦外僱!何況其他“小事”?例如工人郁下就巫告僱主,駁炒,帶病/帶肚搵工,虐兒,虐老,我地見到政苦你咁去判決,對香港人完全坐視不理!!!我地敢慱咩?壞姐姐見到你政苦咁無能,仲出埋錢比佢地上庭,仲吾合力蝦香港人咩?

雖然我姐姐都吾太差,但難保一日會變,因為d政策實在太偏𥘵佢地,佢地攞著數係出自人性,要怪都怪香港政苦先,我一於再出信炮轟!

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我坐言起行,都send咗,希望有人正視呢個問題

大宅

j914k403 發表於 12-7-13 22:47
回覆 melodyy 的帖子

之前我都諗過,但唔知揾咩議員先啱,又怕揾錯人,之前幫外傭爭取居港權果D就無謂揾啦 ...

樓主, 可以搵葉劉淑儀佢一定都有關注外傭問題. 你可以上佢個SITE 睇下佢對外傭的評論. 可能有幫助.

另外, 欣賞及支持你的意見. 一人一信才可以反應我地僱主的不滿及不平等對待.

cfbb  葉劉都攪咗咁耐,好似一點成績都冇  發表於 12-7-16 11:56

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

真系希望政府正視下!

別墅

伯爵府

育兒性格勳章

Support

複式洋房

一定支持…我地一齊加油!!!

男爵府

support

大宅

Totally support , 引入其它國家加强競爭力和選擇

伯爵府

幾年前D工人既M血湯、漂白奶之類既事件,我都有SEND過信去特首辦,回覆同樓主既係一樣,但事隔幾年,大家見到政府對外傭既態度有咩分別呢?

cfbb    發表於 12-7-17 10:25

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

👍

9w1d  2.41cm / 10w2d  3.46cm (吳弓彈) / 13w 6.69cm (揮手2次) / 16w1d BPD 3.09cm(4oz) / 18w4d BPD 4.21cm 9oz

複式洋房

引用:回覆+melodyy+的帖子 所以係時候大家一齊

原帖由 j914k403 於 12-07-13 發表
回覆 melodyy 的帖子

所以係時候大家一齊出下聲喇
要!係時候大家出下聲,為我地自己香港苦僱主盡番d力!我會試下send mail去,另外係咪可以向議員提出呢?

首頁

尾頁

跳至