少年成長

跳至

首頁
34567...32

尾頁

洋房

Re: 唔肯講野....

稚言治語,
May i have one copy, too.
pls e-mail to [email protected]
a thousand thanks
dor kei

洋房

可不可以e-mail給我呀! 唔該! 我個仔都係兩歲未識講野... :-( . [email protected] Thanks!

大宅

首先對唔住﹐我唔係有心/想嚇大家呀。。。只想請問稚言治語﹐ 如小朋友大概係歲半至兩歲時唔多願意講野只講BB話﹐但之前識無意識地講爸爸媽媽﹐但突然又唔肯講﹐是否仲係屬于正常或是否要開始擔心係自閉或過度活躍﹖
因有個朋友既仔仔都係甘既情況﹐之後就變成自閉啦﹐ 好鬼擔心呀﹗﹗﹗﹗

另外請問大家話小朋友們到兩歲都唔講野﹐意思係單字都唔講或未講得流利﹖

民房

Can I have a copy of the material too?
I will PM my email address to you
Thanks a zillion!

男爵府

月餅勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

稚言治語,

I have not yet received, could you please pm again or e-mail to [email protected]

[quote]
稚言治語 寫道:
已寄出,請各位查收。

大宅

睛靈勳章

資料已寄出,請查收。

註:因資料有四頁A4紙那麼多,故不能透過pm傳給大家,請見諒。想要的話,請把電郵地址pm給我,以免大家公開自己的資料。

另,回答如下:

Alfred329:
請盡快帶小朋友往母嬰健康院或找任何一位私家醫生寫轉介信到所屬區域的兒童體能及智力測驗中心作詳細評估。

pegbrian:
你所指的情況,未必是自閉症小朋友常見的倒退現象。因為之前孩子所發出的無意識的"baba""mama"音,基本上的肌肉的運動,和bb撐手撐腳原理一樣,也不算正式的語言。或者應該說:這個孩子從未正式說話。

有些小孩子會在開始正式說話前突然靜下來,這不是大問題。不過這段時間一般不會超過兩個星期。否則,還是找專家看看比較穩陣。

另:過度活躍和語言能力基本上沒有關係。很多過度活躍症患者的語言能力相當好。不過,的確有一部分自閉症患者同時患有過度活躍及/或專注力缺乏症。

而你朋友的孩子所出現的倒退現象,的確常見於自閉症患者。不過要澄清一點,並不是出現了這個現象而"變成"自閉症,而是因為孩子有自閉症才會出現這種情況。但也不是所有自閉症患者都會有倒退現象,故從來沒有能力倒退也不代表一定沒有自閉症。
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

大宅

稚言治語,

Thanks for your notes

洋房

我個仔依家16個月都未識叫爸爸媽媽,我都想要D資料
[email protected] thank you!

大宅

Pls email to me

[email protected]

thx

男爵府

畀面勳章

稚言治語
pls pm to me with thanks or send to me e-mail : [email protected]
tks!

男爵府

稚言治語:

你好, 我個仔21個月, 只識叫爸爸, 媽媽, 想食奶時叫奶奶,
我教他其他發音, 他就發脾氣, 佢要的東西時候, 我又教佢,
佢情可 :-( 都唔跟我講, 請問他發生甚麼事??
該用戶已被刪除

民房

我個仔依家17個月都未識講o野,我都想要D資料
一個非常擔心的家長
thx

洋房

The most common problem of child who does not speak before two are their parent talking in adult lang too much.
Pls talk to them in lang that a 2 yr old could understand and prounceable.

複式洋房

稚言治語,

Can you pls pm the info. to me. My email address : [email protected]. Thanks a lot.

sfong1218
該用戶已被刪除

民房

我個bb已21個月,男仔, 今個月已接受兒童體能及智力測驗中心作評估, 話佢比較慢, 因為小人陪佢玩, 我又時常不在香港, 我真的很需要你說的資料,懇請給我一份, [email protected]
萬分感謝!

複式洋房

我同樣有呢個問題, 我都想要呀, 唔該

thx..........

複式洋房

My BB also 18months and only know to say "aPa".

May I have the information too...

民房

可否send d 資料俾我
我BB都唔肯講野

Thanks

首頁
34567...32

尾頁

跳至