自由講場

跳至

首頁
34567...17

尾頁

大宅

小可愛11 發表於 13-1-31 15:18
香港的確好有問題, 但係我想講
1) 大家唔好夢想英國係對香港有幾好, 點解大家覺得當年生活容易 / 揾食容易, ...

冇錯, 好多人只睇到好既但睇唔到唔好既 ... 而且過去了即是過去了, 只緬懷過去, 以為自己仲好巴閉, 不思上進, 只會愈來愈落後別人 (仲有好多人無視大陸既超速發展 香港鬥得贏大陸的其實愈來愈少, 本來社會氣氛和人的素質是最大分別, 但現在好似愈來愈差 希望大家要認真反思下)

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

心同感受
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

好有同感
主 賜 平 安

男爵府

子爵府

唉!好感慨

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章

好唏噓,自己又做唔到D咩

珍珠宮

總覺得以前好,唔係因為英國人做得好,係E+D大6人攪到HK人連民生環境都出現問題,至令人懷緬過去比E+整潔既街道/無咁多嘈音既環境/唔洗爭位坐既車箱/唔洗爭既生仔床位同產前產後服務等....

當一般咁基本既生活需要都被壓迫到要市民出聲抗議時,政府真係要快快做野,因為即使立刻做,好多事都要時間去改善,唔係即刻有效果,如果再拖,本地人既怨氣只能搵其他出口....

其實真係唔想見到HK人既問題,要同英國/美國求助,但阿爺唔理我地,慘變孤兒仔既HK人,又可以搵邊個幫呢??????????
節錄自: 戲班小子歌詞
禍福得失睇開啲 人生好比一齣戲
幸福不一定由天賜 成功半人事
儘管今天不開心 誰保他朝不得意
暫短的好運誰可恃 贏得幾多次
滄桑多變 世事傳奇 只要努力肯衝刺
一翻跟斗幾個際遇 時來運到即沖天飛

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 pamelaywy 的帖子

真係講得好啱...比起十幾年前...香港真係變咗好多~
為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

大宅

一路睇一路喊

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

朗朗媽咪,
你真是道出了不少人的心聲!
我很幸運,我小朋友出世比較早,
不用面對爭床位,爭學位,爭奶粉的問題,
但我身邊不少朋友就真的身受其害。

其他物價上揚, 連自己的樂園都不敢跟小朋友去,
周未去消閒的地方都沒有,
商場都人山人海, 想吃飯要排上幾個鐘頭等位置,
這等等的問題還是跟很多香港人一樣去面對著!
為什麼,我們土生土長的一群,
能夠得到的就是這些呢?
真的除了無奈, 還能說什麼呢?
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

大宅

使乜標明幾多後, 香港政府一直都令所有香港人死心, 除左班地產商之外.

swing1971  agree  發表於 13-1-31 23:37

子爵府

回覆:一個七十 後對香港的心死經歷

大宅

好媽媽勳章

祝願我們各人能愈戰愈強,做一隻打不死的火鳳凰!

子爵府

宜家終於明白, 當初點解個個97爭住移民

男爵府

引用:作為一個香港土生土長七十後,+總算見證了

原帖由 pamelaywy 於 13-01-31 發表

作為一個香港土生土長七十後, 總算見證了及經歷了香港的起 ...
完全明白完全體會。我都是同類人

男爵府

引用:我也是七十後的香港人,+你既說話道出我的心

原帖由 JANPCY 於 13-01-31 發表
我也是七十後的香港人, 你既說話道出我的心聲.
我不需要大富大貴, 只求生活安穩
我不需要高薪厚職, 只求工 ...
你的最後一段說話,深深刺痛了我的傷口,亦是這兩個星期不停重複的想法

一位被稅局通知今年準備要交好番好多稅既人上

If you don't like me and still watch everything I do.

Bitch you're a fan!!!!

男爵府

Rabbit-horse 發表於 13-1-31 14:47
不只七十後, 八十後的我也感共鳴...
香港, 樹木依舊, 人面全非.
而家d新移民同以前果d真係兩種人,以前果d不論讀書同做野都好勤力,佢地唔想俾人比下去,會付出比一般人多,而家呢d,真係唔攞著數已經偷笑。

子爵府

育兒性格勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

同感

大宅

我也有同感

禁止訪問

引用:回覆+kai00128+的帖子 add+oil,+sis

首頁
34567...17

尾頁

跳至