烹飪搵食

跳至

首頁
34567...10

尾頁

男爵府

請問錫紙兜要唔要先塗牛油, 才倒蛋糕糊 ?

男爵府

回覆:tp168 的帖子

我都係用白醋,仲係最cheap嗰隻。

男爵府

引用:Quote:prisyan+發表於+13-2-25+12:24+我都

原帖由 tsznok 於 13-02-25 發表
我都想學多樣嘢, 唔該細細聲話埋俾我知啦~~~
我係咁2倒dd,冇幾多份量,因為我見有d話幾滴就夠,不過我倒唔到幾滴,所以倒dd囉。

侯爵府

好媽媽勳章

引用:請問錫紙兜要唔要先塗牛油,+才倒蛋糕糊+?

原帖由 funfun8 於 13-02-25 發表
請問錫紙兜要唔要先塗牛油, 才倒蛋糕糊 ?
唔使落牛油傢喇。

§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+tsznok+於+13-02-25+發表我都

原帖由 pepper_mama 於 13-02-25 發表
我係咁2倒dd,冇幾多份量,因為我見有d話幾滴就夠,不過我倒唔到幾滴,所以倒dd囉。

...
等我又試吓先,不過屋企冇醋,檸檬就有幾個,我先試用檸汁先。

禁止訪問

BK Milk勳章

子爵府

大廚勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+tsznok+於+13-02-25+發表我都

...
thx, 我又試吓先

侯爵府

好媽媽勳章

引用:唉,我真係勁想勁想整你個蛋糕,但我屋企得

原帖由 queenieltt 於 13-02-25 發表
唉,我真係勁想勁想整你個蛋糕,但我屋企得個好廢既細焗爐炸(無得楝溫度果種)
係咪一定整唔到?? ...
如果你唔怕浪費材料時間同心機,不妨一試丫,可能有驚喜呢!

男爵府

回覆:null

勁呀。。。。

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:prisyan+發表於+13-2-24+23:33+他他

原帖由 tp168 於 13-02-25 發表
講個秘密你知,我打蛋白無用他他粉,一直都係用白醋
我最初都有買他他,又用過檸汁,之後係乜都無落,唔覺有乜大問題。但我慣咗分蛋後,會將成盤蛋白入冰格(後來睇書話其實熱蛋白先易打發),我覺得雪完易打d

珍珠宮

畀面勳章

回覆:24/2 ~ 日式芝士蛋糕再出爐 (附詳細圖解做法)

我唔記得自己用開個譜係點,但焗時要望實個蛋糕嘅變化,通常高到咁上下上色了,我就會舖錫紙喺面,否則十成十會爆開,同埋要keep住裝水個盤夠水,我無大深盤,要中途加水,又驚又麻煩:;pppp:

男爵府

引用:我唔記得自己用開個譜係點,但焗時要望實個

原帖由 tensi819 於 13-02-25 發表
我唔記得自己用開個譜係點,但焗時要望實個蛋糕嘅變化,通常高到咁上下上色了,我就會舖錫紙喺面,否則十成十會 ...
但係如果谷起少少就蓋錫紙個面咪唔金黃唔靚囉?

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+tensi819+於+13-02-25+發表我

但係如果谷起少少就蓋錫紙個面咪唔金黃唔靚囉?
要睇住佢個變化,升到咁上下d色又啱,就可以舖,舖咗只係隔一隔,唔會完全熱唔到,同埋仲有下火,唔會唔熟。

男爵府

引用:Quote:原帖由+pepper_mama+於+13-02-25+發

要睇住佢個變化,升到咁上下d色又啱,就可以舖,舖咗只係隔一隔,唔會完全熱唔到,同埋仲有下火,唔會唔熟。:funn ...
因為我用光波爐,得上火...

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+tensi819+於+13-02-25+發表要

因為我用光波爐,得上火...
咁有d難度,因呢款要用蒸烤法,加上個面好易爆要靠下火,一係由佢爆(如自食無所謂)味道無影響

男爵府

回覆:24/2 ~ 日式芝士蛋糕再出爐 (附詳細圖解做法)

樓主,我今晚整咗,但係勁爆面,點解呢?

侯爵府

好媽媽勳章

引用:我唔記得自己用開個譜係點,但焗時要望實個

我唔記得自己用開個譜係點,但焗時要望實個蛋糕嘅變化,通常高到咁上下上色了,我就會舖錫紙喺面,否則十成十會 ...
呢種蛋糕其實易學難精,同埋好花時間做(要做得好嘅話),所以我都係趁星期六/日唔使番工先會做,平日放工番嚟要我整嘅話真係咪攪我!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:樓主,我今晚整咗,但係勁爆面,點解呢? +

原帖由 funfun8 於 13-02-25 發表
樓主,我今晚整咗,但係勁爆面,點解呢?
我次次都冇事喎… 有冇隔水焗? 個爐幾度? 有冇放最低果格? 拌入蛋白時有冇輕手用覆入咁嘅手勢做?

男爵府

回覆:tsznok 的帖子

係超晒時間,因為屋企舊 cream cheese 就快到期,所以先要整,加上囡囡同佢爸爸都鍾意食~

侯爵府

好媽媽勳章

引用:係超晒時間,因為屋企舊+cream+cheese+就快

原帖由 funfun8 於 13-02-26 發表
係超晒時間,因為屋企舊 cream cheese 就快到期,所以先要整,加上囡囡同佢爸爸都鍾意食~

...
製作看似簡單,但做過就知每個step都要擺心機時間落去,溶到舊cream cheese冇粉粒、拌入蛋白呢兩part唔可以心急,打蛋白都花點時間,但相對呢兩part就已經算易做同唔花時間。

首頁
34567...10

尾頁

跳至