嬰兒醫護

跳至

首頁
34567...80

尾頁

伯爵府

畀面勳章

引用:+本帖最後由+pyjess+於+13-4-15+23:39+編輯

原帖由 pyjess 於 13-04-15 發表

回覆 buzz1234 的帖子
真係唔該晒

但我女近日nap時會喊醒,係驚醒咁,好驚,一見人就攬住。夜晚都瞓得唔好。以前nap1.5-2.5鐘,依家45min就醒。。。夜晚以前由10點瞓瞓到第二朝八點。但依家幾日好早醒,有時6:30,有時7:30。

夜晚講完故事後,佢就攬住我唔比我走
以前唔會架,以前會同我拜拜架
依幾晚,佢要攬我,我都比佢攬陣,通常攬完一陣佢都會放鬆啲。到佢放鬆咗,我就會同佢講我去攞野。。。通常佢一分鐘內會叫我返去。。。我又返入去一陣,之後又再乘機扮攞第二樣野,今次佢會隔耐啲先再叫我。我入去後又再扮出去攞野,今次佢就會同床啲玩具玩,有時唔再叫,有時會因為跌玩具而叫。但我執返後,就叫佢瞓,佢通常就唔會再叫我了。。。。。。

我真係好想知佢做咩。。。。

別墅

回覆:[分享] 自行入睡方法, 不打不罵教孩子 及 夫婦關係與孩子

想請教囝囝瞓覺問题,14個月大這-年以來每晚10:00上床瞓都是每約-小時左右就醒一次,每次都哭一陣要安撫或拍-陣才瞓。我侢都冇晚好瞓,又要返工,什麼方法都試過,仲有冇方法或做法呢?

侯爵府

回覆 buzz1234 的帖子

一方面, 要睇睇而家個時間表係唔係合用, 22個月, 晚上瞓得足, 日間只要1個午睡, 但絕不多過2個午睡, 每次不多於2小時, 但每次也有固定時間

另外, 要了解日間是否發夢, 最近有沒有甚麼給她壓力? 即將入N班? 有沒有Post#71提及的轉變, 你們夫婦關係如何? 沒有壓力, 沒有可怕的事, 孩子很少會這樣驚醒

提早醒, 除非是害怕, 否則晚上要吃固體食物, 飯, 麵都可以, 22個月, 不吃流質食物了

晚上不讓你走, 可能只是因為之前驚過, 你安慰過, 她以為你會陪瞓, 這樣, 你也可以讓她攬一會, 然後囑她自己睡.... 我家要孩子睡, 睡前爸爸媽媽嫲嫲都會攬下吻下的

"佢要攬我,我都比佢攬陣,通常攬完一陣佢都會放鬆啲。到佢放鬆咗,我就會同佢講我去攞野。。。通常佢一分鐘內會叫我返去。。。我又返入去一陣,之後又再乘機扮攞第二樣野,今次佢會隔耐啲先再叫我。我入去後又再扮出去攞野,今次佢就會同床啲玩具玩,有時唔再叫,有時會因為跌玩具而叫。但我執返後,就叫佢瞓,佢通常就唔會再叫我了。。。。。。" ---> 無問題, 因為你正教導她自己睡, 但有事, 媽媽一定在身旁, 她在找這個肯定而已

反正只是十數分鐘的事, 讓她明白"媽媽必然保護她"是很好的
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

侯爵府

回覆 rrlung 的帖子

Post 3 - Post 12 說的, 都跟足, 做好了?

如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

多謝分享!
我用了一個星期時間爬了你和 Kimberly 嘅帖, 亦同我 6w 大嘅囝囝 implement 左 3 小時嘅時間表. 時間表係 07:00, 11:00, 13:00, 16:00, 19:00, 22:00 食奶, 中間 2hrs 小睡, 除了 19:00, 我地會俾佢 nap 一個鐘, 再叫醒佢 21:30 沖涼. 夜奶唔喊唔餵. 因為囝囝嘅增重唔太理想, 所以我地想佢食多 d 去追磅, 再慢慢轉 4 小時.
時間表已經由星期日開始用, 大致上冇問題亦照顧到我同老公嘅作息.

星期日開始食完奶我都有做 '睡前動作', 大致上日間小睡囝囝都可以半小時內入睡 (晚上睡眠問題唔大, 可以由 23:00 訓到 06:00, 如果 03:30 左右唔使食夜奶).

問題在於日間囝囝自己進入唔到下一個 sleep stage, 成日 30-45mins 扎醒. 我地已經用紗巾將佢 swaddle 到好似一個 babushka 咁黎減少 reflex. 佢一扎醒, 自己就奶力都出埋去破 '簡', 一路狂喊, 搞到自己醒晒 & over tired. Control crying 好似冇咩作用, 除非佢自己叫聲訓番, 如果 pat 佢會越 pat 越喊. 今日仲夠膽喊足兩個鐘!!

屋企人成日話 bb 唔訓唔長肉, 所以我地想佢日間訓多 d去追磅.

唔知你有冇良計?

另外.....我見有 JM 話 bb 通常下午訓得唔好..... 或者留意下房間光線係咪 bb 睡前同睡後一樣..... 我隻 b 好似留意到 16:00 訓未天黒, 中間扎醒就黑晒天. 希望幫到大家.

別墅

回覆 pyjess 的帖子

試過!冇乜效。

侯爵府

回覆 rrlung 的帖子

試左幾多日, 100% 跟足?
如果已經完全跟足, 無加無減, 並且試左一星期以上, 我都無其他方法

侯爵府

回覆 LaineyLan 的帖子

體重除左受食物瞓覺影響, 父母遺傳都好重要...你地兩夫婦都好肥?
其實只要在生長線內, 就唔洗"追磅"....我隻仔從來都未肥過, 不過非常健康, 1.5歲先第一次病, 返左學都無咩病過

男爵府

你好犀利呀!thx for sharing

侯爵府

回覆 taifat 的帖子

唔係我犀利, 係身邊好多唔同o既人教我啫

大宅

回覆:pyjess 的帖子

pyjess,感激您無私又用心的分享,我個大女在6個月大時才看到您的post,我把它全部刨完2次,並100%跟足,又看您介紹的書,結果5天KO了大女。到細女足八星期大時,我又train她,結果7天又KO了她!若不是看到您的post,肯定我到現在還活在水深火熱,黑暗又不知所措的歳月中,現在2個B都自己瞓覺無難度,情緒穩定,非常乖巧受教!盼望更多更多媽媽能有這個福氣看到您的分享,重見光明!爸媽B都有覺好瞓!!再次由衷地感謝您!!

大宅

回覆:[分享] 自行入睡方法, 不打不罵教孩子 及 夫婦關係與孩子

阿仔就係俾人抱慣瞌,日頭完全唔可以自己係床仔瞌,我已做試過唔埋佢,佢真係喊足兩個鐘到下一餐奶。我想請教幾樣野:
1) 四十幾日人仔,我未見過佢瞌醒只係叫下,次次都係喊得好勁,好肚餓咁,佢一餐4oz, 全人奶,唔埋身,其實佢係咪唔夠飽?所以永遠都係瞌醒大喊?基本上佢都幾準時喊,係半夜個餐成日唔同。
2) 習慣食完奶抱著一陣,因為唔係次次掃到風,要等佢落咗格,唔你實吐奶,咁有時佢會瞌咗,但一放落床仔就醒
然後喊。。。。可以點?
3) 試過2次真係由佢喊,佢真係喊足2 粒鐘,都無停。唉。。。我都唔知可以點
4) 仲有食夜奶,夜晚佢試過瞌到5 個鐘,不過係9-2, 或10-3, 試過教到11 點同12 點食,都係3-4 個鐘就醒。點同佢 戒夜奶?尋晚12:30 食奶,3:30 就醒,但抱著俾奶咀就瞌到5:30
5) 日頭放落床仔瞌唔到半個鐘就喊 (抱著瞌咗先放落床), 夜晚都係一樣但就可以瞌到夠鐘,但未戒到夜奶。。。

大宅

非常好的分享!!!!!

我小朋友2歲幾及1歲幾,
如何開始設立管教的模式是非常重要!
睇完你的分享好有用!!!

pyjess  Thank you! 加油! 管教是一條很長的路,何時捉緊,何時放手,我也是摸著石門過河  發表於 13-4-27 23:21

侯爵府

回覆 pepper33 的帖子

多謝你!
我睇另一個POST, 仲以為自己O既分享無用

多謝你建立我O既信心!

侯爵府

回覆 VVhuilee 的帖子

時間表?

大宅

你好呀!
你的資料好詳細, 亦清晰。
有事請教, 小b 5wk , 現每兩小時(每邊15分鐘, 食兩邊, 以食完的時間計兩小時至下一餐)埋身食一餐人奶,
只是晚上 12:30用樽食 3.5安人奶, 可瞓到約清晨6點左右,
請問應怎樣將時間調至4小時一餐?
因為佢真係好準時 約兩小時就餓, 可能人奶關係。
而且, 若調不到4小時一次, 很難做crying control呢!!!!
期待你的指引。 謝謝!

大宅

因為佢成日半晚不定時醒,攪到朝早第一餐唔定時,呢一星期開始定d, 早幾日就5:30, 8:30, 11:30, 2:30, 5:30, 8:30, 11:30. 呢個時間表暫時都仲ok, 但兩星期後要番工我就想改到6-6:30第一餐。BB今朝4點幾就醒,成功用奶咀tum到5:50再醒先食第一餐。我今晚會跟你地方法慢慢俾少d佢食,唔再用奶咀。一開始又要tune 時間,又要戒夜奶,我又想佢改4 小時一餐,又唔俾日頭tum/抱著瞌對一個四十幾日人仔係咪too much? c6 同99 係咁話佢太細,會喊到凸肚臍,喉嚨損呀,真係好大壓力,train 咗兩餐,又俾99 破壞哂,仲要發我脾氣,62 叫佢睇bb, 死都話唔睇。我唔想同佢地嗌交,只好俾佢抱,然後我出咗去3 個鐘,番到來咪見到工人抱著阿仔瞌囉。我串c6 話個仔唔抱唔瞌,我唔會抱,你自己抱,99 即刻叫工人放低佢上床,不出5 分鐘咪喊囉。我唔知點樣叫99 唔好上來。。。。。。 好灰!我想先focus tune 好 timetable 同改4 個鐘一餐同戒夜奶先,可唔可以呢?

侯爵府

回覆 angelamenda 的帖子

首先, 想借這裡再澄清一次, 這個訓練重點, 不是 "control crying", 而是固定作息, 以及父母親了解BB的需要
如果把control crying當成"必殺技", 會令父母跳過了了解BB需要的部份, 亦令這個方法變得無用, 甚至有反效果

所以, 你說的對, 一來, 你的孩子只有5WK, 而"基本"也要有6WK才行, 現在可以做的, 只有用心理解BB的需要, 認識他的哭音
另一個說的對就是, 人奶BB會比較慢調至4小時一CYCLE, 因為人奶易消化, 唯有就是等孩子能吃多點, 才漸漸的調至4小時一CYCLE
但, 無論如何, 仍要固定作息, 這是你現在唯一可以做的

侯爵府

回覆 VVhuilee 的帖子

首先, 我覺得你不要心急, 先由頭可一次關於睡眠那部份的POST, 才開始進行
不是想"潑冷水", 但我見你寫的, 已犯了很多"錯誤"
1. 字裡行間的心急, 連我也感受得到, 何況BB?
2. 固定作息, 時間表是由你定, 不是由BB定
3. 家人不一致, 代表了之前沒有溝通

預備不足, 這套方法很難成功的, 家人不同心, 在今天的問題, 甚至將來的教養上, 都會有非常大困難

大宅

Thanks for your quick reply! 我同老公都係中等身型, 咁我都無謂強求要個米芝蓮 bb 了

一個粗心大意嘅媽媽唔小心大傷風, 再傳染埋個囝囝......我同囝囝輪流病左成個幾禮拜.....唔知隻衰囝係咪偷偷上黎 BK, 知道佢病我唔可以用 control crying, 佢呢個禮拜日頭夠膽同我玩唔抱唔瞓, 一放落床就喊. 好在仲肯跟時間表食奶. 夜奶就玩即興, 鍾意幾時醒就醒, 又試過 sleep through, 真係人都癲....

星期五佢要打針, 希望佢快 d 好番等我可以 ko 佢!

首頁
34567...80

尾頁

跳至