跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 再續架部 ~~~ 西區左鄰右里 (Part 15)

各位,

早晨呀!

你地仲記唔得我呢? 呢兩個月好忙好忙, 都冇時間上嚟, 話咁快就開學喇, 仲有幾位小朋友升上小學添, 希望大家都能適應小學的生活啦, 返學開開心心啦.

珍珠宮

hi~ Micky

點會唔記得你呢 :mrgreen:

thanks!
Micky 寫道:
各位,

早晨呀!

你地仲記唔得我呢? 呢兩個月好忙好忙, 都冇時間上嚟, 話咁快就開學喇, 仲有幾位小朋友升上小學添, 希望大家都能適應小學的生活啦, 返學開開心心啦.

洋房

Hi, 我係ErnieMama, 係中西區都住左幾年,想加入同你地交流下, Teresa 同其他媽咪熟悉本區學校,遲d想請教下.因為聽日要簡學校la,幾頭痛

chungmother,今年暑假玩了什麼活動? 都冇時間上網添.

西區左鄰右里出世o既小朋友資料如下

January
hayleymama - Hayley/希希 (女), 11/1/2001
曲曲 - 朗澄 (男), 16/1/2003

February

Jolly - 悠悠 (女), 4/2/2004
marblema - 2/5仔2/5女, 2002
erniemama - ernest (仔), 6/2/2001
chungmother - 忠忠 (仔), 17/2/2001
烏龍媽媽 - kelvin (仔), 25/2/1993

March

bb女 - 恩恩 (女), 14/3/2001
ccmeow - 禮禮 (仔), 21/3/2000
chingchingmom - chingching(仔), 24/3/2001
HinMa - hinhin (仔), 27/3/2000

April
Cindy - 澍森 (男),10/4/2003

May
marya - Hei Hei (仔) 19/5/2005
^O^ - Myron (仔), 27/05/2005
Grumpy - Nic (女), 31/5/2002

June
Mingming626 - Ivan (仔), 26/6/1998
gloriayh_lee - Abbie 皚庭 (女), 26/6/1996

July
manmanb - 太郎 /小汶 (女), 15/7/2003
TszHin媽咪 - Hugo (仔), 18/7/2000
kittylock - 家霖 (仔), 28/7/2001
erniemama - nicole (女), 28/7/2003

August
Teresa - Gavin (仔), 6/8/1999
monkeema - Justin (仔),11/8/2004
3littlepigs - Edgar & Darren(孖仔), 15/8/2003
3littlepigs - Felix(仔), 18/8/2000
HinMa - 綽綽 (女), 18/8/2001
gloriayh_lee - Brandon 宇騫 (仔), 21/8/2000
曲曲 - 昕晴 (女), 30/8/2004

September
Candy - 可頤 (女), 12/9/2002
小樺媽咪 - 藝樺 (女), 29/9/2003

October
Wahmother--華華(仔) 13/10/2002
Micky - 紀賢 (仔) 19/10/2002
CY-mother - 俊希 (仔) 19/10/2002
lui_BB - 銘澤 (仔) 27/10/2004
^O^ - Michele (女), 28/10/2002

November
ppl - Cara Shek (女) 8/11/2000
Carlton 鎬言 (仔) 20/11/1999
烏龍媽媽 - Alison (女) 21/11/2000

December
bb女 - 祺祺 (仔),03/12/2002
isee- 鈞浩 (囝) 16/12/2001
Rita - Matthew (仔) 22/12/2000
chingchingmom - yungyung (女) 27/12/2004
My 2 honeys :> Ernie born on 6 Feb 01 Nicole born on 28 July 03

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

主任話你對小朋友話相信他們做得到,做幾次他們便做得到wor...

老師唔係每一個帶的,相信只是看

生活不單會有快樂  也一定會有痛苦
事情不單會有成功  也一定會有失敗
性格不單會有圓滿  也一定會有缺陷
戀愛不單會有甜蜜  也一定會有心酸
有時候  我們等的  並不是機會  而是釋懷
即使被祂原諒不一定足夠   有時你也得學習原諒自己

男爵府

各位,

頭先睇到報紙, 出年升小一的要在今個月申請, 咁即係下年9月我就要幫紀賢申請小學, 乜咁快既, 我仲未有頭緒

Teresa,

想問下有關 st. paul's boys 的資料.

想知道係咪傳統教學, 好嚴果種, 同埋d 老師好唔好, 惡唔惡, 有冇愛心耐性, 功課量如何? 是否著重抄寫? 考試有冇排名次? 駛唔駛出去補習? 雜費多唔多?

仲有, 我個仔係非常非常活躍的, 請問啱唔啱佢呢? 真係唔好意思, 一上嚟就問咁多嘢.

ccmeow,

我冇追msg, 新居住得慣嗎?
lailai 有冇掛住基恩d 老師呀?

珍珠宮

hi ErnieMama

你好! 本區學校我都係也也烏ga咋, 阿仔讀緊k.1先搬黎 話咁快P.1 lu~~

你有邊d心儀學校呀??

珍珠宮

Micky,

係呀! k.3 一開學就開波ga啦 而家開始諗都唔遲
Micky 寫道:
各位,

頭先睇到報紙, 出年升小一的要在今個月申請, 咁即係下年9月我就要幫紀賢申請小學, 乜咁快既, 我仲未有頭緒

珍珠宮

Mickey,

首先歡迎你歸隊

係呀首輪自行分配是只選一間,大約9月中就要去心儀學校交表架啦!

而心儀的直資小學及私學就通常8/9月就派表,要不時留意學校的網站,看看什

珍珠宮

咁煮到黎就要食ga啦, 無話唔得格!

都叫有老師睇麻, 好過打開門學生走晒出去, 四方八面咁走, 走左去邊都唔知, 仲要一出去就係馬路 [quote]
3littlepigs 寫道:
主任話你對小朋友話相信他們做得到,做幾次他們便做得到wor...

老師唔係每一個帶的,相信只是看

珍珠宮

ErnieMama歡迎你加入,原來你有一個‘好’字,真幸福

男爵府

TszHin媽咪, 3G,

真係好嘞, 你哋仲記得我

珍珠宮

Mickey,

衰鬼,點會唔記得你wor....我們所有的組員都好重要架 [quote]
Micky 寫道:
TszHin媽咪, 3G,

真係好

大宅

好媽媽勳章

Micky,

好耐冇見! Welcome~ 紀賢一定又大個仔左又醒目左... 有冇話d N1班成日喊呢? 哈哈... 乜紀賢非常非常活躍? 唔覺... 老師有冇話佢坐唔定? 其實老師有話lailai (N3時)坐唔定(但知道老師講乜,即老師問問題佢又答到) 因大左, 同朋友仔熟左... 後來N4已有改善. 其實係香港, 多數學校都比較傳統!

Last last Sat. 返去見最後一次家長, lailai見到校長, 老師都怕羞... 好攪笑! 新居好好呀, 交通都方便, 又近教堂, 又近lailai 學校, 只係重未執好晒d野&買野唔方便!

男爵府

ccmeow,

你有所不知喇, 紀賢真係好活躍好動架, 佢有無窮無盡的精力, 老師都知佢呢個特點, 所以每次大肌肉活動都盡量俾佢玩多d, 郁多d, 等佢發洩晒佢的精力先得. 好似人地要跑兩個圈, 老師就安排佢跑4 個圈咁囉, 你話c 唔 c...

所以你話啦, 我真係擔心唔知揀咩小學俾佢先啱

新居咁好, 真係"鄧"你開心

大宅

ccmeow,

pls check pm, thanks!

micky,

妳反應好快wor, 已經問定小學

珍珠宮

畀面勳章

Hi ErnieMama,

歡迎你呀!!!!!

大家一講報小一, 好似打到黎咁..... 原來咁快又已經9月! 想起報小一, Gavin已經係2年前既事!!!

Micky,

有關 st. paul's boys 的...

想知道係咪傳統教學
=> 坐位係傳統式既一排排. 教學法唔係100%傳統, 係傳統+活動. 不過比起千禧學校 (eg. hkuga), Paul Boys'就算係傳統.

好嚴果種, 同埋d 老師好唔好, 惡唔惡, 有冇愛心耐性
=> 我覺得, 老師係外嚴內鬆. 佢地注重discipline, assembly傾計會先警告, 後寫手冊. 不過老師講明比家長知, 寫手冊唔係d好大件既事, 只係用黎"嚇"下個小朋友要佢乖d, 寫手冊亦唔會影響考試成績 (除非成日都寫啦!). 相反, 佢地都會用鼓勵方式去令小朋友乖. 手冊有8個columns都係d discipline既野. 如果學生乖, 老師又會o係o個d column簽名/比sticker, 等佢比家長知道佢有乖.

功課量如何?
=> 唔計dictation同每日一篇同改正, 每日約有4樣.

是否著重抄寫?
=> 少量啦. 寫詞語都係寫3-4次. 我覺得唔多.

考試有冇排名次?
=> 有. 分為班中排名同全級排名. (亦有show出班中最高平均分係幾多).

駛唔駛出去補習?
=> 家長都要跟功課架. 我就冇比Gavin補習.

雜費多唔多?
=> 一個學期少過1K.

仲有, 我個仔係非常非常活躍的, 請問啱唔啱佢呢?
=> 係男仔都活躍架啦. 冇話岩唔岩呢間學校. 最緊要佢識得讀書時讀書, 遊戲時遊戲. 老師講就要聽教.

男爵府

Marblema,

你唔好笑我啦, 我反應已經唔算快喇, 0210 d mami 好多已去過唔同的簡介會同聽小一入學講座喇

Teresa,

你的資料好詳細, 唔該晒.

考試要分排名?! 呢樣嘢好有壓力呀.

另外, 仲想問下有咩課外活動, 下午仲有冇堂上, 定係用來上課外活動的呢?

珍珠宮

畀面勳章

Micky,

另外, 仲想問下有咩課外活動
=> 好多. 不過岩低年級既就少d, solo verse/田徑/football/badminton/樂器/chess/science workshop.... (有d要額外比$)

下午仲有冇堂上, 定係用來上課外活動的呢?
=> Mon-Thur 下午有double class, Fri下午就係activities.

大宅

好媽媽勳章

Marblema,

Pls check PM :>

珍珠宮

畀面勳章

ccmeow,

你咁早既? Lailai開學點呀?

首頁

尾頁

跳至