自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

回覆:讀唔讀護士好?

老實講我有好多舊同學係護士,她地d樣真係好快殘(2x歲),不過又係人工高(3萬up),仲識人真係嫁到醫生

珍珠宮

畀面勳章

讀,支持你

大宅

引用:+本帖最後由+ya114+於+13-8-29+20:28+編輯+

原帖由 ya114 於 13-08-29 發表

今年廿多歲,做開文職, 無心插柳報左醫院管理局的護士課程, 居 ...
Jm 睇得出你並不是有熱誠去做護士及感受到你是喜歡平穩生活。

有些行業(特別涉及到生命及可返shift)係好講passion,返shift真係超辛苦(樣及身體),我自己返過shift工後,真心認為我不合適,因為身邊好多朋友不是返shift,好難約,又不可以同家人成日一齊食飯。

如果對果個行業沒法一份passion,你會做得不開心。沒錯salary好吸引但是不要單為$。三思,留個位俾更有心的人,成就別人亦是一種祝福。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:今年廿多歲,做開文職,+無心插柳報左醫院管

原帖由 ya114 於 13-08-29 發表

今年廿多歲,做開文職, 無心插柳報左醫院管理局的護士課程, 居 ...
讀,因為專業,錢途唔會太差
護士係前線,壓力唔小,做野要細心,
最好有d愛心

水晶宮

讀完係登記護士 唔係註冊護士

我好百搭o架! 煲魚,煲牛,煲瘦肉,煲甘荀乜都得!!

男爵府

啊妹,為錢其實你大把工選擇,唔好為咗所謂嘅社會地位去做。
做嘢要細心,你自問有無?呢行唔係話你頂得順屎尿血就得架!要work understress 你得唔得?被人串,鬧你得唔得?你手上唔係一張紙,係一條命。

我真心希望真係有heart ga 人入呢行!

Give up 擺啦!雖然我咁講好衰。。。。。
( 不喜勿插 )

大宅

其實唔好彩日日洗d唔會好既傷口,真係好難捱,長期病年紀大長期訓床既病人,真係唔少由頭到腳都係傷口既人,有d個傷口仲黑到如同腐屍再加上如果係patpat位,你一路洗個傷口,個病人一路大便,真係唔係一句接受到厭惡性既野就搞掂......

我都見有人係社署讀完出黎做唔夠三個月就情願賠錢都唔做院舍護士

水晶宮

我表姐18歲開始讀,宜家人工有4.5k仲要每年加薪。不過就一定不定期進修

you completed my life <3

大宅

洗過一個臭到真係作嘔,等同腐肉嘅癌症病人傷口,但自己依然死忍扮無野,一面仲同病人閒話家常等佢唔好咁難受。
你得唔得?唔得嘅話,唔好讀。
做呢行,無heart係唔得架。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

呢行去到邊個國家都吃香,冇家庭經濟負擔;比我係你會讀當移民投資.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

如果做正急症室,咁岩有大件事發生,病人傷勢好勁,衰 d 講係甩手甩腳好恐怖,你會唔會驚到呆左?

我知有人就係見完嚇親,之後要食精神科藥物………………

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

翡翠宮

為錢…唔好讀

世上已無安樂土,人人以傷人為樂

男爵府

你先要問自己你對呢行有冇heart?我以前響私家醫院做,同過一d返工等放工,等出糧,做事完全唔負責任嘅人做野我真係扯曬火,要知道病人嘅生命交到自己手上要對病人負責。你會遇到比d病人冇理取鬧,又或者你唔醒目會比醫生丙,會有好多突發事要handle,流血核突野唔在講,我試過有病人用紙巾抹完下身第比你你幫佢丟,你接唔接受到?當然病人得到你幫助有適當嘅治療你就會有好大嘅滿足感,如果你只係為份人工而做d唔係你想做嘅我勸你唔好做喇!雖然番工係為錢,但做得唔開心咪會覺得辛苦囉

公爵府

引用:老實講我有好多舊同學係護士,她地d樣真係

原帖由 黑白豬 於 13-08-29 發表
老實講我有好多舊同學係護士,她地d樣真係好快殘(2x歲),不過又係人工高(3萬up),仲識人真係嫁 ...
Agree
結婚有小朋友就幾多$都買不到一起過年過節的時間!
仲有日日同成班女人相處,極多是非!
得罪D啊姐分分鐘追更追死你!

伯爵府

Yes of course if u dont afraid of blood!!

子爵府

2023年兔年勳章

做醫護好講良心, 如果只為份糧, 會做得好辛苦。

男爵府

畀面勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章

樓主:從你文章所理解,你如果只為人工高而報讀,好似唔係咁適合你,除左人工高,使命感同責任感都要有,真係要訓身去做到最好,而另一方面,你而家未有家庭負擔,呢個都係人生一個好好既機會,結左婚會唔同哂……

別墅

其實除左不怕辛苦,仲要不怕成日面對病者的傷痛,死亡,同病者家人的哀傷,哭泣。

大宅

無錯,為錢真係唔好揀呢份工

首頁
34567...10

尾頁

跳至