跳至

首頁

尾頁

別墅

引用:Quote:原帖由+lovebbb+於+13-09-17+發表多

原帖由 kittychan33 於 13-09-17 發表
什麼事紅馬?
紅馬全名是馬頭涌官立小學(紅磡灣)

別墅

引用:Quote:原帖由+lilian926+於+13-09-17+發表H

原帖由 lovebbb 於 13-09-17 發表
多口一句,基宗教5分是要孩子受洗,不是家長。另外紅馬較其他幾間出名,升中有較佳保證,但路途遠。你提到 ...
Lovebbb, 多謝妳的意見!其實當仔仔K2由九龍塘某所幼園轉去青彼repeat K2的時候(一方面想佢做大仔,一方面想佢中文好d), 心目中唯一心儀的學校就是蒙恩!

但經過一年的觀察和親自領教由文書到副校的厲害 - 文書話我張洗禮紙是從美國出的,要求我叫本地同基構的教會出證明書,因這是教局的要求!於事我打去教局,佢地話冇要求因所有呈上的宗教境資料,只要學校ok就得!於事我打回给那文書,那文書才說O well...教局話ok就得啦!:X )

大概幾個月後我分别打给蒙恩和兆霖詢問關於想了解學校多一點的理念, 最深刻就是兆霖的陳校長係within 1 hr 就回覆我,且問我如想安心些穩拿宗教分,就可scan 份洗禮紙比佢,由佢轉比註校牧師verify就行了,而且仲回覆了我很多疑問!但另一方的蒙恩,我打了不下幾個電話留言想副校或主任覆我,直到現在,我並没有收到任何形式的回覆,我真的有點失望!

所以現在要我選蒙恩,我真的有點.....

珍珠宮

回覆:70區首三間你會點排?

有這樣經歷,也難怪。還是先親身感受一下學校給你的感覺。兆霖是逐年擴班,口碑愈來愈好,不過相對蒙恩收生比較穩定,再仔細考慮。

別墅

引用:有這樣經歷,也難怪。還是先親身感受一下學

原帖由 lovebbb 於 13-09-18 發表
有這樣經歷,也難怪。還是先親身感受一下學校給你的感覺。兆霖是逐年擴班,口碑愈來愈好,不過相對蒙恩收生 ...
謝謝妳的提醒!

大宅

sze123 發表於 13-9-17 18:24
回覆 goofy1111 的帖子

我也是住附近,是全职mama?小朋友讀那幼稚園?
我不是全職MA,小朋友讀71幼稚園,如選自己母校是可以的,因不是大熱(71),但佢太多BIG 6了,不會選

大宅

昨天問過住碼頭GE朋友,佢話兆霖係有好幾個外籍老師,但長駐的只有1個,其他是會兼顧會GE其他學校的

男爵府

回覆:70區首三間你會點排?

上星期幼稚園家長會請了兆霖校長講解選校流程,期間我有發問今年70網會否借學位過71,校長話唔會,但政府有將屯元天嘅學位留起部份俾跨境學童揀

大宅

lovebabyching 發表於 13-9-18 12:02
上星期幼稚園家長會請了兆霖校長講解選校流程,期間我有發問今年70網會否借學位過71,校長話唔會,但政府有 ...
我上星期去了山景青松開放日,佢個校長話,以前是冇跨境生的,但由于政府要學位留起部份俾跨境生,所以要學校每班最少2個,即2*5(佢地出年會有5班小1)=10個,所以我想所有都會係,定係參加了先要留?

大宅

l_wingwing 發表於 13-9-16 14:25
我自行唔夠分,入唔到,係大抽獎首志願入的。但其實都唔少人揀,尤其保幼好多學生都會揀保小,以我女幼稚園 ...
想請問如果叩門莊二,知不知是否也要自行,甲1同乙1都要選佢,因我心水也有梁周,但就住得好近莊二,梁周我知是全部都要選佢先可叩門

taiming  莊二個校長都係咁講  發表於 13-9-18 13:32

男爵府

引用:Quote:lovebabyching+發表於+13-9-18+12:02

原帖由 goofy1111 於 13-09-18 發表
我上星期去了山景青松開放日,佢個校長話,以前是冇跨境生的,但由于政府要學位留起部份俾跨境生,所以要學校每 ...
應該係全部都要留呀,其實呢排新聞都有講過架,有留意呢幾年小一排位啲新聞都知北區果邊啲學位完全唔夠分,政府咪俾埋屯元天佢地揀囉,等北區啲學位唔洗咁緊張

大宅

引用:Quote:lovebabyching+發表於+13-9-18+12:02

我上星期去了山景青松開放日,佢個校長話,以前是冇跨境生的,但由于政府要學位留起部份俾跨境生,所以要學校每 ...
你睇完青松有何評價,因排位也是頭3名,?

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+goofy1111+於+13-09-18+發表

原帖由 lovebabyching 於 13-09-18 發表
應該係全部都要留呀,其實呢排新聞都有講過架,有留意呢幾年小一排位啲新聞都知北區果邊啲學位完全唔夠分, ...
就算教署唔留佢哋都識嚟啦,我有個朋友佢女今年升二年級,喺元朗派到天水圍,佢話佢哋學校註冊嗰時見到有代理中界咁ga人,帶住一隊家長去註冊

伯爵府

健朗媽咪 發表於 13-9-18 13:56
就算教署唔留佢哋都識嚟啦,我有個朋友佢女今年升二年級,喺元朗派到天水圍,佢話佢哋學校註冊嗰時見到有代 ...

大宅

lovebabyching 發表於 13-9-18 12:42
應該係全部都要留呀,其實呢排新聞都有講過架,有留意呢幾年小一排位啲新聞都知北區果邊啲學位完全唔夠分, ...
係呀, 全部都要留呀, 08小朋友真的不好彩, 出生數目已多, 仲要雙非留位, 之後70區借位71區
好混亂, 其實交了自行, 家長都開始排位了, 但又借區的話又要再諗, 真的比玩死,

我就是煩緊排位啦..........出年咁亂真的好驚小朋友派得唔好

大宅

kittychan33 發表於 13-9-18 13:50
你睇完青松有何評價,因排位也是頭3名,?
山景青松應該係好谷,數學成日攞獎相信好多JM都知,佢請了入了中大港大GE舊畢業生、現學生家長、家教會主席分享,果日都好多人,個校長感覺勁賣花讚花香,佢重特別講了1個舊畢業生去左華仁,佢全級第一,好多獎,因搬家所以去左出面讀,杯面狀元做左校董,都好多課外活動,HALL新裝但細,畢竟有了一定歷史

大宅

我岩岩去完兆霖觀課...小朋友好乖老師都好nice~感覺幾好~但佢功課同程度好似係咪淺d?校長話想小朋友輕鬆冇壓力~

我心水係羅陳同兆霖...請問有冇媽媽可以比d意見...

公爵府

好媽媽勳章

引用:我岩岩去完兆霖觀課...小朋友好乖老師都好n

原帖由 szebaby 於 13-09-18 發表
我岩岩去完兆霖觀課...小朋友好乖老師都好nice~感覺幾好~但佢功課同程度好似係咪淺d?校長話想小朋友輕鬆冇 ...
應該咁講,程度呢唔算好淺,不過就比其他學校少默書測驗,壓力就無咁大,升中銜接都ok, 亞仔升咗中學都跟到

別墅

兆霖真係幾吸引,感覺學生好乖。

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:l_wingwing+發表於+13-9-16+14:25+我

想請問如果叩門莊二,知不知是否也要自行,甲1同乙1都要選佢,因我心水也有梁周,但就住得好近莊二,梁周我知是 ...
校長講明一定要自行,甲一,乙一都要揀才受理!

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

引用:兆霖真係幾吸引,感覺學生好乖。

原帖由 karmanf 於 13-09-18 發表
兆霖真係幾吸引,感覺學生好乖。
你冇講錯,兆霖學生係真係乖,亞女上左中學,連中學老師都係咁講

首頁

尾頁

跳至