烹飪搵食

跳至

首頁
34567...8

尾頁

子爵府

rose-mag 發表於 13-11-12 17:48
關鬼唔鬼仔咩事,小朋友口味成日轉,我個仔同個女口味好唔同,個仔就似爸爸一樣鬼佬口味,最鍾意就係PIZZA ...
所以一家之煮一啲都唔容易,我住嘅小鎮得兩間蚊型中國超市啲嘢貴,選擇少,又揀唔落手,於是走去farmers' market買餸,最近開了Trader Joe,二個仔中了毒。

我兩個仔喜歡Cheese steak sub,突然想轉做pizza, 應該得掛?等我係Thanksgiving's試試做午飯。叉燒加芝士好似怪啲,唔係都可以試。

大宅

回覆:自家製PIZZA交流討論

請教請教食譜中的一杯麵粉=125g,一杯水=235ml,對嗎?
我做出來麵團好濕好軟,碌吾到

另外請教pizza stone點用架?我兩次都整到痴晒底!
第一次咩都冇搽,第二次搽少少油+灑麵粉。兩次都預熱焗爐時一齊加熱石。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

catgugu 發表於 13-12-26 01:23
請教請教食譜中的一杯麵粉=125g,一杯水=235ml,對嗎?
我做出來麵團好濕好軟,碌吾到
係喎,份量冇問題喎,但係係1杯中粉,兩杯高粉,即係總共3杯粉,水你唔好一下落晒,我係續少落,落到夠就停,有時用唔晒咁多架,因為氣溫濕度有影響,粉嘅受水度又有關係,而且我會好似做麵包咁搓下個粉糰,你個粉糰質地同光滑度同我之前貼嘅相相似嗎?

我一向都冇預熱個pizza stone架,我直情係掃油灑粉喺個stone上面碌粉糰,不過好多人都話預熱個stone,我自己一向都冇,只要掃夠油應該唔痴底,你試下將個程序續個寫出嚟,睇下會唔會搵到邊度有問題。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

引用:Quote:catgugu+發表於+13-12-26+01:23+請教

原帖由 rose-mag 於 13-12-27 發表
係喎,份量冇問題喎,但係係1杯中粉,兩杯高粉,即係總共3杯粉,水你唔好一下落晒,我係續少落,落到夠就停 ...
我尋晚做多次,加多左麵粉,今次成功了!多謝你呀!
可能日本粉受水D??
不過痴底問題仍然存在
我已經搽左好多油,舊石好快吸晒D油,跟住灑粉,少粉既位置都係痴底!
好激氣呀!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

catgugu 發表於 13-12-27 20:38
我尋晚做多次,加多左麵粉,今次成功了!多謝你呀!
可能日本粉受水D??
不過痴底問題仍然存在:i ...
最底限度已經可以整到個PIZZA,你試下將塊石洗完後掃一層薄油,由得佢風乾,下次再用又係先掃油,洗完再掃油風乾,幾次後塊石吸多咗油,情況應有改善,我果塊已經用過上百次,而家已經唔駛洗完再上油,但如果焗前掃太少油都會痴痴地底架。

大宅

引用:Quote:catgugu+發表於+13-12-27+20:38+我尋

原帖由 rose-mag 於 13-12-28 發表
最底限度已經可以整到個PIZZA,你試下將塊石洗完後掃一層薄油,由得佢風乾,下次再用又係先掃油,洗完再掃 ...
係呀,整到pizza仲要係脆邊脆底,但係厚身果D位係軟熟架!
而家可以交功課比你喇

而家對住塊石頭又愛又恨,今晚又有排洗!
我會得閒幫佢上吓油,等佢養份好D先

王國長老

catgugu 發表於 13-12-27 22:02
係呀,整到pizza仲要係脆邊脆底,但係厚身果D位係軟熟架!
而家可以交功課比你喇
望落好好味喎,鍾意食薄就碌扁D,鍾意食多少少包就碌厚少少,加多D芝士又會唔同口感,就咁芝士PIZZA加唔同芝士口味又有分別,所以整PIZZA真係好好玩,有小朋友開個PIZZA PARTY都好玩,有得食有得玩,自己整埋醬汁更健康添。

大宅

Thx rose-mag 我都整咗但冇用pizza stone,暖水份量淨用235g啱啱好唔太濕,我做芝心批側面包一條條的芝士好好味呀.

男爵府

想請教點樣可以碌到靚嘅圓形。自己食咩形無所為,有時整比朋友客人,想似番街買多啲。

謝謝

王國長老

Shumann 發表於 13-12-28 02:30
Thx rose-mag 我都整咗但冇用pizza stone,暖水份量淨用235g啱啱好唔太濕,我做芝心批側面包一條條的芝士好 ...
有pizza stone係會個底容易焗得脆,而且傳熱好D,焗嘅時間會短D,拎出嚟之後未食都可以存熱一段時間,但唔用都冇問題,如果好似我成日整的話,一塊好嚨pizza stone係好值得投資,我呢塊都幾貴,係老公以前買,呢幾年成日用,老早回本啦。今個聖誕節焗曲奇,我用埋佢入爐,比普通焗盤大,一次過焗多好多塊曲奇餅,名副其實用盡佢,哈哈。
烹飪真係要變通,所以我每次都會扣起部份水份或粉份量,目測手測感覺最重要,而且坊間好多食譜唔知係手文之過定係作者有心寫錯,我初初真係試過跟足完全唔係果回事,點都要自己調較,而且家人口味自己清楚,所以老一輩教煮菜,好多時都講唔清楚份量,但佢地一入廚房就會上身咁煮到滿漢全席出嚟。芝心批我都鍾意,不過我老公麻麻,所以真係好少好少整。

王國長老

sinfat 發表於 13-12-28 03:16
想請教點樣可以碌到靚嘅圓形。自己食咩形無所為,有時整比朋友客人,想似番街買多啲。

謝謝
唔,係要花少少時間,全方位將個麵糰慢慢轉住嚟碌,每個方向都由內向外碌,唔知你明唔明我講咩?工多藝熟,當然如果可以練到專業果種空中轉麵糰就P啦,但屋企食又真係唔駛搞咁多,我老公無心機搞咁多花臣,永遠碌到一個正方型就算,其實都係四不像。

一個最簡單懶人無技巧方法:將個麵糰碌平之後,用一隻圓型大碟或兜反轉放個麵糰上,再用小尖刀沿邊cut出一個圓型,周圍多出嚟嘅麵糰再搓番用都冇問題。

男爵府

引用:Quote:sinfat+發表於+13-12-28+03:16+想請

原帖由 rose-mag 於 13-12-29 發表
唔,係要花少少時間,全方位將個麵糰慢慢轉住嚟碌,每個方向都由內向外碌,唔知你明唔明我講咩?工多藝熟, ...
唔該晒你。sorry,又有野想問,蕃茄醬你自己整定就咁用茄汁?

王國長老

引用:Quote:原帖由+rose-mag+於+13-12-29+發表唔

原帖由 sinfat 於 13-12-29 發表
唔該晒你。sorry,又有野想問,蕃茄醬你自己整定就咁用茄汁?
茄汁唔得架,酸死呀,要茄醬或意粉醬,自己整都唔複雜,想方便就用一樽樽嘅意粉醬都可以,我而家多數自己整,整一大樽整pizza 又得,意粉又得。

男爵府

引用:最近出過帖嘅自家製基本PIZZA底。http://ww

原帖由 rose-mag 於 13-11-01 發表
最近出過帖嘅自家製基本PIZZA底。
想問係咪可以用自發粉整pizza餅底?thanks

王國長老

引用:Quote:原帖由+rose-mag+於+13-11-01+發表最

原帖由 Toffee888 於 14-02-10 發表
想問係咪可以用自發粉整pizza餅底?thanks
的確係可以架,外國好多唔用酵母的話都係加發粉,自發粉已有發粉成份可以唔駛再加,好多整薄批都會用發粉代酵母,個麵糰一樣要醒下等發大,不過我自己鍾意天然d, 酵母點都天然過發粉。

男爵府

引用:Quote:原帖由+Toffee888+於+14-02-10+發表

原帖由 rose-mag 於 14-02-11 發表
的確係可以架,外國好多唔用酵母的話都係加發粉,自發粉已有發粉成份可以唔駛再加,好多整薄批都會用發粉代 ...
原來係咁,明白了!感謝分享

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+sinfat+於+13-12-29+發表唔該

原帖由 rose-mag 於 13-12-29 發表
茄汁唔得架,酸死呀,要茄醬或意粉醬,自己整都唔複雜,想方便就用一樽樽嘅意粉醬都可以,我而家多數自己整 ...
請問意粉醬點整? 有recipe 嗎?

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

王國長老

susumi123 發表於 14-2-10 21:43
請問意粉醬點整? 有recipe 嗎?
睇呢個帖,流程喺#20#21
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=9156456

早兩日我又整咗新鮮蕃茄醬,7個蕃茄加洋蔥紅蘿蔔整咗一大兜,
今日整咗意粉俾對仔女聽日帶午餐。

洋房

其實D菠蘿粒要唔要焗乾D先放在pizza 面?

首頁
34567...8

尾頁

跳至