2014年媽媽會

跳至

首頁
34567...9

尾頁

男爵府

回覆:有無6月馬B阿:D

623 廣華,有無JM 又係廣華同一日或者咁上下

kelly0204  Me  發表於 13-12-10 23:26

大宅

BK Milk勳章

回覆:pcyan 的帖子

我都係6月8號

大宅

引用:Quote:原帖由+C9Ma+於+13-12-05+發表唔會,

原帖由 Siuyin_a0a_on9 於 13-12-05 發表
我去睇個個私家醫生話醫院個個得8成準,叫我考慮下做埋nifty,但成$6000,我而家心大心細:money$$ ...
我開頭都諗住唔做oscar做niffy, 問左姑仔(註冊護士)意見。佢話2家家族冇依個病我又非高齡(33)冇必要直接做niffy, 而我私家醫生都話非必要。我私家果度做niffy要8800,佢話家族冇依個病真係可以只做Oscar, 咁當然佢話你唔介意錢就做。
但因niffy要一個星期至有結果,佢suggest 11w做。
而我做oscar就12w

大宅

回覆:C9Ma 的帖子

Forgot to say, 我私家醫生話Oscar 90%準,而nifty 99%, 所以叫我自己諗比多幾千多9%值唔值。
我本來想另加做性趣X, check自閉,但醫生唔suggest, 因非100%準又令自己知太多自己日後會有既病,對自己心理壓力太大。
我覺得我果個醫生會分析各樣比我知非單純賺錢。very good!

大宅

Siuyin_a0a_on9 發表於 13-12-5 20:20
@@你幾點阿?我9點15am阿
我要下午2點呀...+__+

大宅

回覆 C9Ma 的帖子

你好呀, C9Ma,
我都7w幾先知自己有左, 即去威院登記, 都係排4月7日到威院見醫生, 但我都唔明, 我地6月都生啦, 咁遲先見威院醫生既?

你預約時間係幾點呀? 我11點呀!

仲有, 下下星期二(17/12)做Oscar, 13/12 第1次去健康院產檢.

我在9W時到私家照左第一次超聲, 咁其實隔幾耐再照第2次?
一個月一次都得啦, 是不?

大宅

renren815 發表於 13-12-4 19:36
回覆 C9Ma 的帖子

健康院我去左了, 今天下午我都做左OSCAR , BOOK五到結構牙...><
renren,
請問 Oscar係幾時知報告架?
我高齡 (36) 了, 威記安排了我12w5去照, 我怕有事, meet 唔到做其他test既早孕測試啊!

同埋, 健康院第一次產檢有無得照超聲波? 萬一到時無左閃閃我都唔知?

我未做婚前檢查架, 係咪健康院都應該會幫我check晒所有問題 (e.g. 地貧) 吧, 是嗎?
同埋, 係咪即有報告比到我?

呢幾日我都不停做research, 終於見到6月份既媽媽post出來了, 太開心喇!

我EDD627.

Thank you.

大宅

引用:+本帖最後由+smartV+於+13-12-6+10:42+編輯

原帖由 smartV 於 13-12-06 發表

回覆 C9Ma 的帖子
我好似係4月7下午,但唔太記得。
我地而家一個月check一次OK,20week要照結構,所以你16w至再番私家啦!

大宅

引用:Quote:renren815+發表於+13-12-4+19:36+回

renren,
我高齡 (36) 了, 威記安排了我12w5去照, 我怕有事, meet 唔到做其他tes ...
Oscar 即時知頸皮厚度同bb有冇鼻骨,驗血報告我私家話2日有。政府好似話有事就2星期內打電話通知,但其他jm話真係有事就1星期內會打比你。
Nifty結果要一星期,私家suggest做就11w時去做好D

大宅

引用:Quote:renren815+發表於+13-12-4+19:36+回

renren,
我高齡 (36) 了, 威記安排了我12w5去照, 我怕有事, meet 唔到做其他tes ...
健康院會有部機比你聽到心跳,但冇畫面見唔到bb.
我唔知有冇地貧驗,姑娘問我自己同2面家庭有冇咩病各樣時,我講左我自己早幾個月驗左地貧,冇事。
不過,你到時同佢你冇check 過,睇佢同唔同你做,唔做出去自己驗都好似3-400,直接去化驗所平D

大宅

開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:Siuyin_a0a_on9 的帖子

我EDD 19/6, 打算威院生, 會去仁安同馬鞍山健康院產檢, 今日第一次去健康院, 第一次聽到bb心跳聲, 健康院既職員都好nice, 本身好怕抽血, 但姑娘同我傾計就好順利抽好果4筒, 一d都唔痛 下星期要返威院做oscar

大宅

回覆 紫怡 的帖子

紫怡,
我都係馬鞍山健康院, 原來一抽抽4筒血, 好在只係吉一次針, 唔係嚇死我.
係咪老公都可以一齊入去架? 你產檢左幾耐? 我下星期5先做, 多謝你既分享.

係咪即係有basic既報告比你拎走, 因我17號去威記照Oscar, 我諗住帶埋d報告比醫院做reference.
Thanks.

大宅

回覆 C9Ma 的帖子

C9ma,
唔該你不斷不斷的解答我呀, 施比受更有福, 所以你, 你一家, 和BB一定更有福!

我36歲喇, 第1胎, 我都唔知等政府12w去照Oscar好, 定學你話齋11w去驗Nifty好? (我下星期就11w了)
我都有上網調查過 Nifty 要$8000, 我又唔捨得比呢d錢, 最衰Oscar係12w先照.
私家照Oscar都要1500-1700蚊, 明明政府唔駛錢, 但又咁耐先知, 搞到我心大心細, 我係比較慳的一族黎架.

不過係咪其實照左oscar後, 都可以照nifty or 抽羊水再驗, 我知抽羊水和唔知咩絨毛係會有1%流產風險, 唉, 突然間好多野要諗呀....

大宅

5!J0P 發表於 13-12-4 15:34
著褲就會見到明顯下腹凸起0左
我都係啦, 我只係10w都凸起, 不過未比同事發現.
我本身好瘦好細粒, 得85磅架咋我.

大宅

引用:回覆+C9Ma+的帖子C9ma,唔該你不斷不斷的解

回覆 C9Ma 的帖子

C9ma,
我同你同年都係第一胎,之前試過小產過所以又係成日都好擔心!不過,其實好多人而家都好遲生BB,我相信香港的e生有好多經驗,我哋都唔好咁擔心!我幾日前做咗Oscar, 我都步步驚心㗎,但同自己講天會安排的&#128522;

大宅

smartV 發表於 13-12-6 13:55
回覆 C9Ma 的帖子

C9ma,

做唔做Nifty就睇你自己有冇能力啦...如果有既我會免自己擔心...做.

不過, 我又唔覺得做Oscar有問題, 醫生同我講大家所講既每一種方法既準確到...都好依賴咁耐以來既數據. 而Oscar係主流左咁多年...佢既90%準確到唔係流架 (我醫生同我講話有90%準, 但依度有JM話得80%, 我唔知邊個岩啦). 所以Oscar係OK架wow. 唔使太擔心, 你既心情會影響BB架.

當然如果你諗住照Oscar, 政府又比到期你, 你就冇咩必要比錢私家做啦. (我只係唔想分2日, 再加上我份工番左半年咋...唔想成日請假, 所以至比錢去私家做).

你要記住...你仲要準備出去私家做結構, 果度又2千 (20W要照, 你而家好book定醫生喇).

其實, 唐氏唔係我擔心既地方, 自閉我至最擔心, 但而家未有一個比較準既方法...

原本一心去做性趣X, 去check自閉, 可惜...醫生話...依個test只可以話自閉機會低定高...依個係check mama基因...而當中有一個基因係導致自閉既原因之一, 所以even我唔怕知自己基因資料, 預測到將來自己身體會發生既病, 都唔代表個結果係話我BB唔會有自閉.

係香港有唐氏既BB冇以前咁多, 但自閉呢? 唔係羅. 我朋友身邊既朋友都有3個自閉小孩.

不過, 反正而家冇可能check到, 我唯有同自己同BB講, 等上天安排. 擔心太多...對BB又唔好. 我都唔想弄巧成拙.

所以你都唔使擔心, 照左Oscar先啦.

大宅

jacejace 發表於 13-12-6 14:35
我同你同年都係第一胎,之前試過小產過所以又係成日都好擔心!不過,其實好多人而家都好遲生BB,我相信香港 ...

我仲要自己一個人去咋...

不過, 我發現諗得太多個人好唔開心, 所以去時已經冇咁緊張了...

我自己覺得同"馬"好有緣, 老公姓馬, 有一隻公仔陪左我十幾年都係馬, 而家陀馬B, 一切都好似上天安排好...所以叫自己平常心面對. 我已經book左結構...係正年廿八...希望可以開開心心咁過年!

MaEleven  仲要又是6月bb  發表於 13-12-7 02:08
MaEleven  我同你一樣先生姓馬又生馬b:)  發表於 13-12-7 02:07

大宅

smartV 發表於 13-12-6 13:38
回覆 紫怡 的帖子

紫怡,

唔會有報告比你架, 健康院會入電腦, 你去到醫院, 人地check到架啦. 大家都係政府, 唔使擔心wow.

我昨日...上午抽4筒, 下午照oscar又1筒...我怕暈多過痛

大宅

回覆 C9Ma 的帖子

C9Ma,
我終於明白點解BK咁暢銷, 原因就係有一班志同道合既人, 一齊傾心事, 一齊比意見, 一齊解決困難.
你既意見我好buy! 一於照左政府唐氏先!
其實我知呢d錢唔慳得, 不過你岩, 政府有免費, 就做左免費先, 我都做research, oscar係有90%準的, 我私家醫生都好好, 知道政府有, 都無叫我做多次.

我有睇返點解你搵私家照oscar架, 我呢~都最怕d人問來問去, 明明講左又唔睇, 所以我會study一次你地既內容先.

你反而擔心自閉多過唐仔? 唐仔係智障喎! 只係好在都可以及早發現, 可以決定到下一步要唔要, 而自閉我都知麻煩, 我表弟都有自閉, 真係好難教, 又唔聽人講, 佢仲要係百厭果隻, 不過表弟而家廿幾歲, 好好多了, 仲結埋婚, 生埋仔 (係搞大人地個肚), 雖然未算好生性, 但都肯同人溝通... 咁囉.

我未book結構, 因為我諗住轉另一醫生, 安排16w先睇, 咁樣睇完先book結構.
同埋我係高齡嘛, 政府又可能free比我呢, 我想睇埋政府有無先....

不過照結構, 如果照得齊, 駛唔駛照2次? 要不要20w一次, 24w一次咁樣?

大宅

C9Ma, 咁你同馬真係好有緣喎, 咁馬明又會唔會係你既最受歡迎男主角呢?

仲有, 我想問其他JM, 你地會不打算每次產檢都要老公陪住?

其實我想架, 因為將來每次照時, BB又會大d又會大d, 都想佢見證住, 但奈何佢應該無咁多假, 咁大家有無認為邊次檢查一定要有老公在身邊?

首頁
34567...9

尾頁

跳至