自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

翡翠宮

howmuch 發表於 13-12-5 11:55
個客係有唔妥, 但應該不至於歇斯底里.

你又知, 宜家樓主話佢好失禮喎~~~

水晶宮

sasa0208 發表於 13-12-5 14:58
咁岩今次係有$2.9啫

咁正常黎講想買$2.9,staff都係會比 $1+$1.9佢架喎

$2.9 郵票, 係明明有此產品賣的(客人不是無理要求), 這職員手上沒有, 他沒有問客人, 就比 $1+$1.9, 客人堅持, 職員又不去搵, 而答客人沒有, 客人再堅持, 職員結果找到.

這不是"咁岩今次係有" 或 冇的問題, 而是整個服務的問題.

珍珠宮

畀面勳章

木土土 發表於 13-12-5 15:19
套用你講個case,應該個客之前無講要新鈔,但之後嘈完個teller知道個客其實係想要新鈔,但teller都只係同客 ...

個客之前都無講話要新鈔
佢只係嘈要100蚊紙
佢無比20蚊紙
個客係無開要求下閙
咁個客係想點
點解唔直接到櫃檯講"我要新鈔"?要知道新鈔供應少
唔訂係無得換

客係至上
但CS唔係客肚入面條虫
講好要求唔去做就閙爆啫
自己無要求清楚
只係話要2.9
做法都係賣手上有既先
無做錯

CS最多都係問少樣野
罪不至比人當人肉出氣袋
係咪?

侯爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 熱血勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

神刁

水晶宮

JunichiOkada 發表於 13-12-5 15:28
你又知, 宜家樓主話佢好失禮喎~~~

我唔知...
但"歇斯底里", 是用來型容...去到失控..的精神狀態.
你又是不是知到, 他是"歇斯底里"呀?

珍珠宮

畀面勳章

sasa0208 發表於 13-12-5 15:04
係現今社會既人覺得人人都係佢心個條蟲
早幾年做CS已知做唔到客條迴虫
真係可以比人媽到升天

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

sasa0208 發表於 13-12-5 14:59
真係架

但估唔到有人認為職員唔啱

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆:攪錯呀,咁大間郵局無 $2.90 郵票 ..............

我比較有興趣知呢個神刁(s) post 競逐到2013 十大嗎?

大家好,我是子悠~~

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

howmuch 發表於 13-12-5 15:29
$2.9 郵票, 係明明有此產品賣的(客人不是無理要求), 這職員手上沒有, 他沒有問客人, 就比 $1+$1.9, 客人堅持, 職員又不去搵, 而答客人沒有, 客人再堅持, 職員結果找到.

這不是"咁岩今次係有" 或 冇的問題, 而是整個服務的問題.
$2.9 面值既郵票真係咁岩今次係有

如果佢真係寄開$2.9既郵件,就知道一向都呢個組合
$1+$1.9

你明白未

郵票面值 $0.10, $0.20, $0.50, $1.00, $1.40, $1.80, $1.90, $2.00, $2.40, $2.50, $3.00, $5.00, $10.00, $13.00,$20.00, $50.00.

http://www.hongkongpost.hk/chi/postage/info/index.htm

Fiji    發表於 13-12-5 18:21
kikikay  好多y人y理,no eye see!  發表於 13-12-5 17:12
fatmth    您好叻呀!   發表於 13-12-5 17:04

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

tomatoMM 發表於 13-12-5 15:39
早幾年做CS已知做唔到客條迴虫
真係可以比人媽到升天
傻的嗎

tomatoMM    發表於 13-12-5 16:42

象牙宮

birdy09 發表於 13-12-5 15:43
但估唔到有人認為職員唔啱
職員係唔岩架,因為佢想快d數齊$1+$1.9既郵費比位客人,免得後面要等得太久

拿...而家教緊各位,如果你係做櫃位staff既,你自己無晒果樣野,就要全部人一齊等你去搵到為止呀

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

sasa0208 發表於 13-12-5 15:48
傻的嗎
真係架 (係慕蓮未學做女仔時的聲調 )

象牙宮

birdy09 發表於 13-12-5 15:52
真係架 (係慕蓮未學做女仔時的聲調 )
傻的嗎

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆:攪錯呀,咁大間郵局無 $2.90 郵票 ..............

估唔到咁都有得抝一大餐,香港人唔怪得咁緊張啦!呢個咁嘅case,我睇就好似去超巿買孖裝粟米油,同散裝兩支價錢一樣,但個客發難死都要孖裝一樣!家下分開兩支煮唔到餸?!當然佢可以堅持,但使乜嘈嘈閉,香港仲唔夠煩呀?影響後面排隊嗰d人呀!

象牙宮

yubiwa310 發表於 13-12-5 15:45
我比較有興趣知呢個神刁(s) post 競逐到2013 十大嗎?
我只係知長江後浪推前浪

Y人真係1個接1個

翡翠宮

sasa0208 發表於 13-12-5 15:53
傻的嗎
做前線嘅,真係唔荒唔係傻的嗎

伯爵府

翡翠宮

sasa0208 發表於 13-12-5 15:47
$2.9 面值既郵票真係咁岩今次係有

如果佢真係寄開$2.9既郵件,就知道一向都呢個組合$1+$1.9

唉, 宜家人地堅持話有既唔比, 個客要做神刁, 又有人支持, 你吹得佢脹咩~~~

象牙宮

birdy09 發表於 13-12-5 15:54
做前線嘅,真係唔荒唔係傻的嗎
唔多唔少都傻既

唔係點應該d傻人呀

翡翠宮

yubiwa310 發表於 13-12-5 15:45

又唔至於既, 堅持Y理既又唔係當樹人, 好難推落去~~~

首頁
34567...12

尾頁

跳至