嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: TWINS MA MA CLUB(PART 6)

我都去過sg呀, 個仔最鍾意係night safari, 不過太黑佢好易瞓, 成日要巢佢起身睇動物, 抱到手軟。在那裡買了一件有safari park地圖的t-shirt比佢, 著到舊晒仲要著, 我收埋左啦, 佢係要找, 唉!!

我覺得帶住小朋友, 好難話去邊度食飯, 總之小朋友累了, 餓了便要在附近吃點東西。

男爵府

Marblema,

air ticket 應該千多元就夠了, 我地用mileage, 每人15,000 哩。

4月去旅行都唔錯, 不會太熱。祝妳地早日成行

大宅

maggie,

Shangri-La 唔係話好正, 都舊舊地, 不過勝在近沙灘, 望出去個view都幾正架.

marblema,
唔該晒

男爵府

hi all,
剛剛落樓下問過詳情, 原來係有兩處地方可以做到booking, 一間容納15人到, 一個hr.租$50, 可租3個鐘;另一地方就大d, weekday租$80, 假期租$120, 都係可以租用3個hr.

但你地係咪plan easter出trip?會吾會攪呢?

jc

大宅

Easter d附加費都不少.用到mileage就正!
我也考慮過用mileage,但台北就不太適合bb.
兩公婆就可以吃吃喝喝,大手入書.我每次去都一'gip'回.但有bb後閱書速度大減,上次買的書還未看完.如果未去過,可以join d local tour,去九份等交通比較不方便的地方.鍾意浸溫泉可以去陽明山(但我未去過).我每次去都揀d cheap cheap &近書局街的酒店(有小朋友就無法cheap).如果鍾意韓日劇,也可入貨.

babe & marblema,
聖淘沙有間 Sentosa resort & spa,和shangri_la 比較,邊間好?

大宅

Hi lalalam,

Heheeee…. 唔駛出notice 咁嚴重呀ma! :mrgreen: :mrgreen:

原來唔覺唔覺妳已經陀到32週, 跟住我諗妳又有排唔得閒啦, 希望妳生個肥肥白白、活潑可愛嘅BB!

lalalam 寫道:
2K mami,

Long time no see!
我尼幾日仲諗住出notice call 你現身添!
點知你就自動現身! :mrgreen:

2K跌下好快識行架啦!拖住佢地行街幾好feel!

大宅

twinsmami03,

妳係咪confirm去TP? 想麻煩妳瞄瞄見唔見lee 3本英文小說, 如果平過hk$60, 可唔可以幫我買? 作者係Dan Brown, 我睇緊佢本da vinic code.

1. Deception Point
2. Angels and Demons
3. Digital Fortress

Thanks a lot!

marblema

大宅

介紹以下綱址俾你地同仔仔一齊睇一齊玩:
Thomas & Friends

另外下面個綱址有好多正既website適合小朋友,倆個女最愛玩ELMO,亞仔要佢睇'英文有聲故事網':
ecgokids

大宅

Twinsmami03,

妳會去臺灣嗎? 以下是8月BB有位臺灣媽咪建議:

在臺灣買書,一定要到大賣場買,便宜很多, 大賣場就是像家樂福那種超市百貨店價錢差30%以上!

祝妳旅途愉快!!

MarbleMa 寫道:

妳係咪confirm去TP? 想麻煩妳瞄瞄見唔見lee 3本英文小說, 如果平過hk$60, 可唔可以幫我買? 作者係Dan Brown, 我睇緊佢本da vinic code.

marblema

別墅

twinsma 寫道:

咁arm既??!! 我地又係一家五口用 mileage 去台北玩, 我地係4月1-5日, 因怕easter人多, 妳book左hotel未?? 我地諗住平平地住 Holiday Inn, 下星期 hubby又出差去台北, 所以叫佢住下看看好不好。

妳在那裡book hotel呀, 可否比d料呀? 妳上網做台証嗎?? 三月尾前免費呀, 做左先唔駛排咁耐。有行程未, 給我參考下可以嗎? Thanks a lot!!

Twinsma,
我大鄉里未去過臺灣, hb都只係去過一次business day trip, 所以我哋都唔知有乜嘢玩. 掉返轉你有冇提議呢?

Hotel我哋都未book. 我見cx holidays啲酒店好似唔係好貴, 你可以睇吓. 你hb似乎都熟台北, 可唔可以幫我問吓, 如果去觀光+食嘢+買書, 住邊頭方便啲呢? 我想book嗰間酒店喺國父紀念館站附近, 方唔方便呢?

Thanks
Twinsmami03

別墅

MarbleMa 寫道:

marblema

marblema,
冇問题, 我都買咗 Da Vinci Code, 但係仲未開始睇.

唉, 當初諗住唔駛返工好得閒可以睇吓書, 但係硬係日日好似好忙咁, 但都係'無事忙, 有時都有啲唔開心. Anyway ...

maggie,
去台灣買書, 邊度好?

2Kmami,
你提嘅大賣場係邊樹? 有冇多啲資料?

別墅

Twinsma,

你諗住book 嘅酒店係唔係Holiday Inn Asia World Plaza? 我喺永安個website見到$660一晚, 唔知平唔平.

另外唔記得講, CX holidays啲酒店係包早餐, 有小朋友同行係酒店食埋早餐比較方便. 計埋呢樣嘢, 我就覺得唔係好貴.

Cheers

大宅

講起台灣, 就不得不懷缅以前兩支公無牽無掛的日子.....個陣好鐘意去旅行, even 3兩日假期都唔留係香港, TP 係我地最common 的選擇.

妳鐘唔鐘意coffee? 佢地d coffee shop 真係好有味道, 去到台灣就係狂飲咖啡, 因為好enjoy 佢個種氛圍....

書店一定唔少得去誠品, 唔買都要行

大宅

我通常住重慶南路附近的cheap cheap酒店.我想,之前提的'特賣場'應是指這裏的書店.重慶南路兩旁都是書店,通常有discount.如marblema所言,誠品無discount,但,敦化南路那間24小時點都應該去去,那種feel很正(我想這兒已經是'景點'之一,上次去到,見到一班'典型'的hk人).我通常會拿本書,坐在那兒看當休息.但以我經驗,無論在哪兒,看到喜歡便買,因為每間書店的書,多多少少總有不同.

未有bb前,我兩公婆也很喜歡去台北.我老公入工具書,我入日劇.差不多年年去一次.但來來去去都是差不多的地方.只是有一次個package包埋個tour,才去了九份,野柳等地,都ok架.marblema說得對,雖然我不喜歡coffee,但坐在那兒喝點東西,食件蛋糕,很悠閒,是在hk所感受不到的.(有無興趣影輯沙龍/結婚相?台北都好出名架!)

男爵府

我諗天成都好方便, 要平d 華華都ok呀。 我地仲諗緊行程呀。雖然hubby成日四圍飛, 不過都係去office/廠, 做完野都好夜, 所以都不是太熟。 我地帶住3個百厭豬, 都唔會去得好多地方囉!!

這個link都幾有用, 看看冇防:
http://www.taiwantvl.com/taipei/mustdos.doc

maggie,

原來妳鍾意睇日劇呀!! 我個台灣朋友話最近好難買日劇呀, 等我到時睇睇先。希望妳地去sg都玩得開心呀。

大宅

twinsma,
生完孖b,連新聞都無時間睇!日劇難買我想是因為供求問題.韓劇當道嘛!
天成,華華我都住過,我覺得華華方便d,近重慶南路嘛.

同小朋友去,應該會去六福,是嗎?帶佢地去誠品感受下書卷味都好,現在交通方便了,又有地下街行,都ok架

大宅

Twinsmami03,

幫妳問左啦!!

1) 大賣場係咪任何地方都可以找到?
Answer: 對

2) 係咪一定在超級市場裡面?
Answer: 每個城市都有, 家樂福最容易找.

希望幫到妳啦!!

Twinsmami03 寫道:

2Kmami,
你提嘅大賣場係邊樹? 有冇多啲資料?

大宅

2k,

家樂福真係乜都有.....最衰香港d 家樂福摺晒!

maggie,

妳記唔記得海邊果個區叫乜

大宅

marblema,
是否淡水?

大宅

[size=large]ALL TWINS MAMA:
[size=large]各位twins 靚媽,又係時候開part 7啦,快dclick入去報到啦.
TWINS MAMA CLUB(PART 7)

首頁

尾頁

跳至