烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由+何師奶+於+14-08-31+發表好好

原帖由 bullbull1 於 14-08-31 發表
一般係3月和9月開倉。3月會香港區,9月就九龍區。
請問可以話我知9月開倉資料嗎?謝謝!

男爵府

引用:請問媽咪鍋,lc中式鑊及staub鑊,煮中一般

原帖由 Popo01 於 14-08-31 發表
請問媽咪鍋,lc中式鑊及staub鑊,煮中一般中菜,那款較好用呢?
我會推薦媽咪鑊,不過好重,但炒出黎啲餸好有鑊氣。LC中式鑊未用過。Staub 我只有一個上次萬0換號24cm,唔錯都好好用,煲魚湯好掂,煎魚完全唔痴,煲好嘅湯湯連條魚都唔散開,但係因為係煲型,好難炒餸。

Popo01  Thank you^^  發表於 14-9-1 09:27
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

引用:Quote:原帖由+bullbull1+於+14-08-31+發表

原帖由 johim 於 14-09-01 發表
追左百幾版,我都决定買反個grill pan..
明智嘅選擇,9月就開倉,留番到時買啦,會抵啲。

我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

引用:Quote:原帖由+bullbull1+於+14-08-31+發表

原帖由 何師奶 於 14-09-01 發表
請問可以話我知9月開倉資料嗎?謝謝!
可以,但建議你先入去lc網站,登記newsletter ,到時佢地會send email 通知你幾時開倉,同埋因為係private sale,所以要憑email 或invitation card 先可以入場,最多帶3個朋友入去。而家先做好登記好,到時就唔駛周圍搵人帶你入場啦。

已刪除用户

回覆:愛死Le Creuset坑紋煎pan(粟米蝦餅P.54附食譜)

複式洋房

回覆:愛死Le Creuset坑紋煎pan(粟米蝦餅P.54附食譜)

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

bullbull1 發表於 14-8-5 15:48
又要諗下煮咩啱小朋友食, 見到啲蝦啱啱瓜咗$20兜,就買咗2兜返屋企,跟手又見到有粟米粒,就煎粟米蝦餅啦 ...

主 賜 平 安

別墅

bullbull1 發表於 14-8-6 23:33
要全解凍喎。你用刀拍扁,亦可以用力左右轉,咁做啲蝦可以再碎啲。
會唔會唔好打太爛? 如果用BLENDER打

大宅

引用:Quote:原帖由+何師奶+於+14-09-01+發表請問

原帖由 bullbull1 於 14-09-01 發表
可以,但建議你先入去lc網站,登記newsletter ,到時佢地會send email 通知你幾時開倉,同埋因為係private ...
吾該哂!我要做栗米蝦餅同烤雞扒,大蝦

bullbull1  快啲整啦~~  發表於 14-9-2 13:31

男爵府

Popo01 發表於 14-9-1 09:43
請問grill pan用rectangle grill 32.5 cm定skillet grill\'好用D?
其實都要睇你煮咩多?我多數係煎扒,用skillet grill已經夠用。如果你鐘意BBQ,用rectangle grill會好啲。所以都要睇番自己需要。兩款一樣咁好用。

Popo01  Thx  發表於 14-9-2 23:10

男爵府

hystericg7 發表於 14-9-1 15:19
會唔會唔好打太爛? 如果用BLENDER打
又唔好駛咁爛,因為仲要打到起膠。用刀已經OK。

大宅

引用:Quote:原帖由 bullbull1 於 14-09-01 發表

原帖由 johim 於 14-09-01 發表
吾該哂!我要做栗米蝦餅同烤雞扒,大蝦
啱啱買左,帶緊佢反屋企。

bullbull1    發表於 14-9-2 13:36

男爵府

用粉紅buffet做個蕃茄鍋,又靚又好食~~

大宅

回覆:bullbull1 的帖子

Bull bull 厨神,請問隻grill pan 是否要楂油養鑊兩天才能用呀?我好想明天就用,買左雞扒整檸檬雞呀

男爵府

引用:Bull+bull+厨神,請問隻grill+pan+是否要楂

原帖由 johim 於 14-09-02 發表
Bull bull 厨神,請問隻grill pan 是否要楂油養鑊兩天才能用呀?我好想明天就用,買左雞扒整檸檬雞呀:joyou ...
其實你問我,我都係搽一日油就算,唔會等好耐(冇耐性呀)

大宅

引用:Quote:原帖由+johim+於+14-09-02+發表Bull+

原帖由 bullbull1 於 14-09-03 發表
我掩作件雞 我印姐響我入左房做野時放左入焗爐

別墅

bullbull1 發表於 14-9-2 13:31
又唔好駛咁爛,因為仲要打到起膠。用刀已經OK。
其實係懶 想用BLENDER

大宅

引用:Quote:原帖由 johim 於 14-09-02 發表Bull

原帖由 bullbull1 於 14-09-03 發表
吾係好成功

大宅

回覆:johim 的帖子

仲痴鑊

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至