自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

呢個節目好有意義, 好好睇, 回憶番以往好多人和事!!

真心讚二家姐, 好有愛心及關顧妹妹, 祝福他們兩人繼續幸福快樂!

要讚下方東昇及其制作團隊, 好唔捨得剩番今日最後一集啦啦!!

男爵府

回覆樓主:

喺護養院方東昇將佢哋嘅禮物送畀余老師嘅時候close up 张相,個鏡頭影住張相真係好有feel

公爵府

淘心 發表於 21-4-16 09:50
這種父母為自己就真!驚仔女唔放洋,日後賺唔到大錢供養自己就真!
我都好心痛見到呢啲,口口聲聲話為下一代,自己父母係香港唔使理!
兄弟姊妹一個推一個!

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

c9c9c9 發表於 21-4-16 11:09
喺護養院方東昇將佢哋嘅禮物送畀余老師嘅時候close up 张相,個鏡頭影住張相真係好有feel
...

係,個畫面影住家姐同妹,風雨同路。

adcyf    發表於 21-4-16 17:45

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

真心讚呢個節目, 好多位值得我地反思, 十年人事幾翻新, 當時堅信為你好既野, 幾十年后又係咪真係好呢?

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

bbc2018 發表於 21-4-15 11:35
所以一早要嫁一個愛自己比較多的男人,係幸福的開始,你又有空間任性吓
...
金石良言
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

子爵府

Kuromi1127 發表於 21-4-15 23:06
又係無親情架!
我有位親戚係美國讀書,大學之後無返過嚟,長老搞白事都無返,佢仲要係長子嫡孫,咁又點? ...

有時覺得長輩比後多錢送後輩去外國讀書
後輩飛起咗唔再返嚟
其實會唔會後悔比咁多錢、幫佢鋪好路去外國讀書?
後輩搵幾多錢,長輩都唔會有得益

不如留返啲錢比自己同後輩
後輩喺香港普普通通咁過活

子爵府

回覆樓主:

兩個都睇到我眼濕濕。

離婚夫婦,
如果當初唔移民,唔知仲會唔會離婚呢?如果有時光機知道會離婚,又會唔會移民呢?
我心諗離婚原因是男偷食,但相反,女唔後悔移民,但男就話再選就唔再移民。

另一對妹妹,家姐真係好偉大,這對令我更感動。
妹嘅世界只有家姐,幸好家姐沒有遺棄佢

台灣個阿爸,好勇敢&好叻
得會諗點樣一家大細移民呢?帶啲咩嘢走?家人朋友都沒有了
朋友可以再搵
家人嘅離別,可能係最後一次見面

珍珠宮

Kuromi1127 發表於 21-4-15 23:06
又係無親情架!
我有位親戚係美國讀書,大學之後無返過嚟,長老搞白事都無返,佢仲要係長子嫡孫,咁又點? ...

我都有親友係咁絕, 求父母供佢去外國讀書, 讀完, 家用又無, 人又唔回來, 仲迫父母借錢比佢開店, 又要父母去當地幫手打理, 但無申請父母移民

父母身體唔好又唔理, 最後病左送回香港, 最賤係仲問父母借錢買樓又唔還, 仲想父母提早分身家
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

公爵府

牛年勳章

淘心 發表於 21-4-16 09:50
這種父母為自己就真!驚仔女唔放洋,日後賺唔到大錢供養自己就真!

唔好講咁遠,淨係可以同人講自己啲仔女喺外國讀書,就算讀緊野雞中學都好,都會覺得自己好威!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

小詠 發表於 21-4-16 16:16
我都有親友係咁絕, 求父母供佢去外國讀書, 讀完, 家用又無, 人又唔回來, 仲迫父母借錢比佢開店, 又要父母 ...

真係好賤喎
唔明啲人讀咁多書,反而向屋企人埋手,仲要乜都係錢錢錢

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

littlehoneymum 發表於 21-4-16 11:31
我都好心痛見到呢啲,口口聲聲話為下一代,自己父母係香港唔使理!
兄弟姊妹一個推一個!
...

係,有啲人性都唔會咁做

公爵府

Piaget 發表於 21-4-16 08:23
朋友响政府療養院做,見過有d仔女擺父/母响療養院,自己移民,返香港去療養院探父/母時,就只認係親戚/朋 ...

我媽前排身體有事入院
見對面床婆婆話係工人送入院
當時工人只留家中電話,醫生打足三日個電話無人聽
話個工人應該走左佬,香港無其他親人
攪左好耐先聯絡到已移民子女

公爵府

牛年勳章

小詠 發表於 21-4-16 16:16
我都有親友係咁絕, 求父母供佢去外國讀書, 讀完, 家用又無, 人又唔回來, 仲迫父母借錢比佢開店, 又要父母 ...

我都識得有朋友移民咗去紐西蘭,到啲仔女出世嘅時候,做好好心接阿媽過去住!其實係幫手湊細路!
而家啲細路大曬,阿媽體弱多病,就叫佢返嚟香港 !

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

移民果家人,我覺得未必關個男人有小三事,個女人話冇後悔移民,但個男人話後悔喎,如果個有小三應該唔會咁答

珍珠宮

牛年勳章

apple~y 發表於 21-4-16 16:26
我媽前排身體有事入院
見對面床婆婆話係工人送入院
當時工人只留家中電話,醫生打足三日個電話無人聽

你呢個case已經算好d,起碼肯請工人照顧老人家,可能d子女因為疫情又難d返香港處理。
但我朋友講d case係疫情前,個老翁已經係無行為能力人士,不過無醫療方面既需要,按公立醫院規矩,家人應該要接走佢自己/請工人照顧,或者送佢入私家療養院。但D子女衰到專登攞晒阿爸銀行d錢,等醫務社工查唔到佢阿爸有資產,自己返香港又唔認係仔,咁就可以將個老豆推俾香港政府養。真正需要政府醫院床位既病人,真係多得佢唔少

侯爵府

147741 發表於 21-4-16 15:54
有時覺得長輩比後多錢送後輩去外國讀書
後輩飛起咗唔再返嚟
其實會唔會後悔比咁多錢、幫佢鋪好路去外國讀 ...

我親戚係後悔,,大仔送左去美國讀埋大學,洗左好多錢,佢話如果無送去,個仔仲係自己個仔,而家已經唔係了

珍珠宮

etam724 發表於 21-4-16 16:50
移民果家人,我覺得未必關個男人有小三事,個女人話冇後悔移民,但個男人話後悔喎,如果個有小三應該唔會咁 ...
我有位AUNTIE, 為左小孩讀書, 移民去加國, 香港層樓比老公回流香港做太空人住

但老公回香港第一年已有小三, 仲話申請離婚, 以後唔回加國, AUNTIE只好賣左香港層樓留D錢比自己兩母子生活
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

侯爵府

Alohayo 發表於 21-4-15 23:39
父母都咁冷酷無情真係無言 , 可能嫌棄芬芬智障 ,好彩有余老師
...

可能因為有十個仔女咁多。

大宅

etam724 發表於 21-4-16 16:50
移民果家人,我覺得未必關個男人有小三事,個女人話冇後悔移民,但個男人話後悔喎,如果個有小三應該唔會咁 ...

我都咁覺得,反而係覺得個女嘅可能响個邊識到個都唔定

首頁

尾頁

跳至