跳至

首頁
45678...64

尾頁

男爵府

dora611

有些mozzarella係低脂既,parmesan或者cheddar也可,一袋袋已經切左絲。

(其他BB吃全脂好了)

原文章由 dora611 於 07-7-14 22:16 發表
我也想知. 自已最近才buy oven, 可以焗d 芝士/內醬意粉啦!
毛ma - 有無低脂芝士合bb吃?

大宅

是否在citysuper sell 芝士個counter 有得賣

原文章由 mrsmcdull 於 07-7-16 22:27 發表
dora611

有些mozzarella係低脂既,parmesan或者cheddar也可,一袋袋已經切左絲。

(其他BB吃全脂好了)

大宅

攤凍後冰左佢 之意思是否指放在小急凍呢?

[quote]原文章由 mrsmcdull 於 07-7-16 22:25 發表
lobor...藍媽寶...dora611

肉醬 (可分三個6安杯,攤凍後冰左佢,分三餐吃,或者只做1/3)

別墅

十分感謝, 等我過兩日整先
原文章由 mrsmcdull 於 07-7-16 22:25 發表

肉醬 (可分三個6安杯,攤凍後冰左佢,分三餐吃,或者只做1/3)

免治牛肉/豬肉/牛肉+豬肉 150g, 切粒蕃茄 400g (約3-4個),洋蔥碎 90g

1) 用1湯匙油炒洋蔥至香。
2) 加肉炒勻 ...

大宅

未食都已經覺得好好味. 等我都試下先...

果d杯係咪得avent有出?仲有無其他實惠既選擇?

[ 本文章最後由 denisechow 於 07-7-16 22:52 編輯 ]

男爵府

dora611

yes, at city super.
咩係小急凍?
冰左佢就入雪糕個freezer,可keep一個月都冇問題。 毛毛通常一星期吃一次。

denisechow

毛毛係用avent,不過求其一個保鮮盒都得。 只是Avent幾好用之嘛。

男爵府

rainbow_ho

聽到都替你肉痛

毛毛今日都感冒又發燒,我又唔係香港,好可憐 :cry: 。

1) 口臭渴開奶茶功效不大,多渴水、吃水果,也可以飲D薏米水、夏枯草吧。

2) 毛毛有時會用手,不過都係貪得意,明知我唔俾就特登試下我咁。 我個人覺得如果BB被病病折騰了那麼久,不如由佢慢慢再pick up 用羹吃,因為佢之前都識,遲D都一定會識,唔駛刻意再培訓或者迫。

3) 轉下飯、麵、粥、也只能車輛轉,沒有什麼可以令BB胃口好D,只能多些變化,再找找佢想食D乜就是了。

唔好意思,答左好似冇答。因為有時大家愈想BB點,BB就愈唔知點,所以我都冇乜好建設性既答案,只可以隨佢發展吧,好番就自然胃口好了。

原文章由 rainbow_ho 於 07-7-16 17:08 發表
毛媽︰
很久沒有上來,因為我個囡已經病了超過一個月了。每逢星期三四左右便會發燒,每次都是不同的事,例如腸胃炎、玫瑰疹、腸病毒、傷風等,總之無停過,現在有以下問題想請教︰
1. bb個口好臭,我想煲 ...

男爵府

原文章由 TSZYUI 於 07-7-14 12:56 發表

毛媽:
其實tszyui成日11点幾就眼瞓,瞓到点幾兩点先起身!
我試過唔比佢瞓,1点食午餐但因眼瞓唔肯食......
咁我係咪早餐嘅份量應該比多d 佢呢? ...

毛媽:
因睇唔到你嘅回覆,可以覆多次嗎?

男爵府

TSZYUI

係喎,做乜鬼食哂我D字

長遠來說最好慢慢改下睡覺時間既,不過下年返學都耍改,所以你慢慢來。

早餐如果你再俾多d,那中午佢就唔會肚餓,咁就更加遲起身食午餐啦。

唔食麥皮粟米片,可吃粥,也可是雞蛋+麵包、乳酪+餅。....

別墅

Yes...very poor...i think 毛毛 will miss you a lot...they said baby will miss mother when they are sick...

毛毛今日都感冒又發燒,我又唔係香港,好可憐 :cry: 。

大宅

毛媽,

想問用來整白汁的奶, 是否用鮮奶,定係用花奶?

原文章由 mrsmcdull 於 07-7-16 22:25 發表

免治牛肉/豬肉/牛肉+豬肉 150g, 切粒蕃茄 400g (約3-4個),洋蔥碎 90g

1) 用1湯匙油炒洋蔥至香。
2) 加肉炒勻 ...

男爵府

rebecca

一定係鮮奶,BB不吃花奶、鍊奶。

原文章由 rebeccachor 於 07-7-17 14:24 發表
毛媽,

想問用來整白汁的奶, 是否用鮮奶,定係用花奶?

大宅

毛媽, 你話毛毛唔再用奶樽, 咁係咪用飲管杯定豪飲個隻呀?? 好似好少會用飲管飲熱嘢!!

男爵府

毛毛用杯,不用飲管嫁。

[quote]原文章由 jerrymama 於 07-7-17 16:22 發表
毛媽, 你話毛毛唔再用奶樽, 咁係咪用飲管杯定豪飲個隻呀?? 好似好少會用飲管飲熱

別墅

毛媽,

仔仔由星期日開始發燒,到今日都仲未退,不過我見佢好活躍又精神,兼且胃口又ok,所以只keep住俾panadol佢食咋,其他野都冇點戒口,係水份就加多d啦!不過唔知會唔會係玫瑰疹?

以下係仔仔飲食時間表:
08:30~09:00 奶 8-9安
中間會食少少餅,旦糕仔,麵包等小食
11:30~12:30 菜,肉 & 粉麵飯之類1大碗,有時飲湯大半碗
飯後會食少少生果,又會食少少餅,旦糕仔或麵包等,之後就會午睡
15:00~16:00 奶 6-7安
餐與餐中間會食生果
19:00~20:00 菜,肉,魚 & 飯1大碗
21:30~22:30 奶 8-9安

複式洋房

Hi 毛媽,

Would like to know

1) how to make 薏米水 ?
2) what's courgette in chinese ? i think it's quite soft after boiled so i add in the meal for my daughter, is it gd ? as i know not much vegetables, i just use tomato, carrot, brocc, green beans, spinach, some chinese 'choi' & courgette, are there any suggestion, thanks.
3) my girl quite special, maybe she like fish. she's having eyeQ baby directly not add to the food, i suppose it's okay ?!

Thank you.

[ 本文章最後由 georgina 於 07-7-18 05:48 編輯 ]

大宅

毛媽,

毛毛依家好D未?有野想問你
豆豆的一天飲食:
8:00 200-220ml 媽媽奶
12:00 一碗有菜有肉隔日有水蛋的飯+150ml 媽媽奶
3:00 水果+150ml媽媽奶
6:30 如上的一碗飯+150ml媽媽奶
9:30 200-220ml媽媽奶

1 飯後和水果後的奶不一定喝完.豆豆飲得太多奶吧?但她不太肯飲水所以比奶.不過我想她戒了那兩餐飯後的奶,有無d簡單湯水可煲?

2 近日她不願食,每次只是食到約2/3-1/2的飯,水果只食kiwi,已試過很多種 ~

3 豆豆18個月,是否要"戒嚴"~無鹽/糖等調味?有甚麼食物係有天然的味道又吸引到bb?蕃茄,洋蔥我都試過.

謝謝!

男爵府

viola

喂,咁你既問題係咩? 餐單俾意見??

毛毛都在發燒,不過佢有病徵,傷風鼻塞。 早前她也試過發燒幾天,大慨在100左右,那次就冇病徽的,咁我就知道佢打勝仗啦,用發燒來打低了一隻病菌。

玫瑰疹會燒到39-40攝氏嫁。 如果只是38就不似是疹。

餐單要在下午開始加點茶點啦,都快17個月,可以嘗試減下午的奶呢。

原文章由 v_i_o_l_a_810 於 07-7-18 00:40 發表
毛媽,

仔仔由星期日開始發燒,到今日都仲未退,不過我見佢好活躍又精神,兼且胃口又ok,所以只keep住俾panadol佢食咋,其他野都冇點戒口,係水份就加多d啦!不過唔知會唔會係玫瑰疹?

以下係仔仔飲食時間表:
08: ...

男爵府

geogina,

1) Just rinse pearl barley and boil with water and you might wanna add a little sugar to adjust the taste, but optional.

2) Couregette=zucchinni=翠玉瓜, any kind of vegetables and squash are good to babies. Even you can try okra, eggplant, bitter melon so as to introduce more texture and taste to babies.

3) Of course ok.

男爵府

南瓜,

媽媽奶當然係好,不過正餐也很重要。 因為媽媽奶在這個時間既營養已經唔夠,你想減兩餐正餐的奶而加正餐份量是絕對正確的。

飲水要慢慢培養的,不能因為不飲水而改渴奶呢。 多做些運動/活動,BB口喝就會飲水,慢慢山就會習慣了。

湯水可以是簡單既青紅蘿蔔豬展湯、合掌瓜粟米煲排骨之類。 在超市買湯包來煲也很方便呀。 不是太藥材既湯也可飲啦。

1歲後已不須戒鹽糖油啦,反而每天也須要一點呢。

首頁
45678...64

尾頁

跳至