自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

引用:頭先落街見到個細路女指揮佢家個菲傭幫佢賣

原帖由 littlecarey 於 14-05-24 發表
頭先落街見到個細路女指揮佢家個菲傭幫佢賣旗
個細路女無著校服的,如果佢有著校服,我一定打去佢學校 ...
我覺得樓主係主要講個小朋友對工人態度,但講"怪獸家長"有d唔貼題。不過,如果睇小朋友對工人既態度,家庭平時係教導小朋友方面都應該有改善空間。

天空之城, 快樂之地

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 Sindy 於 14-05-24 發表Nymph

原帖由 whywhywhywhy 於 14-05-24 發表
最毒係話人實後悔,即係咒人實有不利事情發生,真的,做多多善事都補唔番

...
後悔叫做鬧人,咒人??你太放大黎睇。

一句講晒:量力而為。

子爵府

回覆:null

嘩,講到告戒人添喎,真犀利

大宅

回覆:蝦碌媽咪 的帖子

要大人一齊,冇話一定要阿媽!

http//lc-club.shopping.fashionsky.hk

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:綜合大家的意見,一句講晒,星期六要開工嘅

原帖由 H2O100 於 14-05-24 發表
綜合大家的意見,一句講晒,星期六要開工嘅父母冇資格比小朋友去賣旗,要辭職唔做,或者即刻離婚,揾過個有 ...
恕我無禮!人生有機會賣旗的次數多不勝數,樓上有jm提及14歲以上就唔需要家長或監護人陪同,點都唔使諗到要辭職或離婚為咗去賣旗啩!完全扭曲樓主的意思

木土土  咁小朋友未夠十四歲想去,有工人陪就可以去到,又點解一定要等到十四歲後呢?完全無必要特登去等!  發表於 14-5-24 20:54

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 H2O100 於 14-05-24 發表綜合

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:好心D怪獸家長無時間陪個囡,就唔好比個囡賣旗啦!

要工人陪都無可厚非,不過點佢賣就唔係幾好

珍珠宮

好媽媽勳章

H2O100 發表於 14-5-24 19:27
賣旗全部都係星期六,返五天半或者放閒日嘅工,除非突然中咗六合彩,唔係個個禮拜六都去唔到

你可以話請大 ...
由得佢獨自去承受因為賣旗帶黎既唔好經驗, 又即時無人可以舒坦同解釋比佢聽, 令佢情緒同心靈受傷, 唔去也吧, 因為賣旗唔係人生必需要既野, 仲有其他野可以代替... 我已經貼左一D網址出黎, 想做義工, 絕對有機會, 放心

Nymphlaw  由得小朋友被人罵被人推  發表於 14-5-24 20:36

水晶宮

引用:家長要搵食,就要剝奪仔女做義工幫人既機會

原帖由 momoakira 於 14-05-24 發表
家長要搵食,就要剝奪仔女做義工幫人既機會

又唔係叫個工人拎住個袋
等小朋友上了中學,夠14歲,自己跟同學一切去賣旗。學到的應变技巧應該更多。

我地個年代,賣旗係中學生先有得做,不夠年齡,老師唔比賣。

唔知点解呢十年八載,賣旗会係幼稚园及小學生拖住家長去賣,有d小孩連講野都未講得正,比我的感覺是家長根本不明白每類活動是有合適年紀去做,因為要配合參加者的人生阅歷與体力!

賣旗現已成為一個名為親子,實為小孩的profile 加多野“公益事業”的1項活動。既然自己唔得閒陪小孩去賣旗,不應叫工人陪賣, 因為工人代替不了家長親子,亦解釋不到给小孩知臨場所遇到的人和事。

miemiemie    發表於 14-5-24 22:10
ling1215    發表於 14-5-24 22:06

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 momoakira 於 14-05-24 發表

原帖由 birdbird 於 14-05-24 發表
等小朋友上了中學,夠14歲,自己跟同學一切去賣旗。學到的應变技巧應該更多。

我地個年代,賣旗係中學生先 ...
賣旗呢樣野~又唔係必須參加~如果為左張證書不如讀好啲書好過啦~我都唔覺賣旗有好大實質作用幫到人~除左賣旗仲有好多野可以體驗~可以參加平日義工活動,日常生活幫下老人或有須要人仕得益仲大~

子爵府

引用:Quote:Gerard+發表於+14-5-24+17:06+又唔可

原帖由 Sindy 於 14-05-24 發表
其實你有無做過嘢,定一出世就係有錢人,唔知搵食艱難

琥珀宮

引用:如家長冇時間找傭人陪無問題,+只係家長應教

原帖由 PANCO 於 14-05-24 發表
如家長冇時間找傭人陪無問題, 只係家長應教導小朋友買旗係你負責, 不能指揮傭人去買, 傭人只能在附近看顧小 ...
好似未夠歲數,不能由小朋友拎錢袋,所以陪同大人要在小朋友身邊!

珍珠宮

好媽媽勳章

cheese08 發表於 14-5-24 20:29
賣旗呢樣野~又唔係必須參加~如果為左張證書不如讀好啲書好過啦~我都唔覺賣旗有好大實質作用幫到人~除左賣旗 ...
係呀, 我反而好想去參加照顧BB既義工, 幾年前有朋友提過有, 但就唔知係邊....比賣旗仲可以身體力行, 實際D

珍珠宮

好媽媽勳章

whywhywhywhy 發表於 14-5-24 20:37
其實你有無做過嘢,定一出世就係有錢人,唔知搵食艱難

我可以話你知, 我十幾歲就要負責自己既生活, 係涯過苦既人, 試過日頭一份正職, 夜晚做通宵更.. 我比你更知道搵錢有幾艱難

珍珠宮

好媽媽勳章

木土土 發表於 14-5-24 20:50
好似未夠歲數,不能由小朋友拎錢袋,所以陪同大人要在小朋友身邊!
呢樣真係唔知喎, 我果時做學校賣旗統籌時無聽過... (學校果邊義工)

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:cheese08 發表於 14-5-24 20:29 賣旗

原帖由 Sindy 於 14-05-24 發表
係呀, 我反而好想去參加照顧BB既義工, 幾年前有朋友提過有, 但就唔知係邊....比賣旗仲可以身體力行, 實際D ...
母親的決擇都須要呢啲義工~係照顧bb工作~

Nymphlaw  good  發表於 14-5-24 21:06

珍珠宮

好媽媽勳章

cheese08 發表於 14-5-24 21:03
母親的決擇都須要呢啲義工~係照顧bb工作~
thanks ar, 我安排下先

侯爵府

陪月勳章

回覆:好心D怪獸家長無時間陪個囡,就唔好比個囡賣旗啦!

工人跟小朋友出去,有咩問題,未滿12歲係唔可以自己一個賣旗

禁止訪問

引用:Quote:H2O100 發表於 14-5-24 19:27 賣旗全

首頁

尾頁

跳至