夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:不如您開post 問吓在QE生過的媽媽意見!

原帖由 91239123 於 14-06-16 發表
不如您開post 問吓在QE生過的媽媽意見!
我係QE生大仔,超慘痛經歷!去埋遊行同上左東周刊!
希望宜家呢間醫院有大改善啦!

rachel_ching  poor u  發表於 14-6-17 09:06
Cheuk168  Thank you.  發表於 14-6-16 22:42

男爵府

回覆:老婆42嵗,怕順產,有冇媽媽可分享經驗?

生仔搵命駁架!加上你老婆年紀又有反咁上下!好心你4,5萬成幾廿歲人唔係比唔起嘛

rachel_ching  X2  發表於 14-6-17 09:06
Cheuk168  Thank you.  發表於 14-6-16 22:42

男爵府

順產係好,但高齡就開刀反而穩陣D,唔好揾命博,如果要去到試順產唔得先緊急開刀,咁仲危險,又種痛苦都受哂。

rachel_ching  Agree  發表於 14-6-17 09:06

大宅

我朋友係法國醫院同qe生過,佢話覺得差吾多,4,5萬你可以俾個小朋友出左世先用,啲錢就好好用處,

minlu18  樓主你始終都係想用人地既觀點去說服你老婆,慳番筆錢!  發表於 14-6-19 12:18
Cheuk168  Good point.  發表於 14-6-16 22:41

別墅

引用:我41歳,剛生完而家BB 1 個多月大,我係私

原帖由 ckbb630 於 14-06-16 發表
我41歳,剛生完而家BB 1 個多月大,我係私家開刀生的,我本來一直都打算順產的,但最後就算穿左水都順產唔 ...
我都非常認同,我都係41,剛生完两個月。因為有第一胎經驗順產唔到要立即開刀,所以今胎都係唔夠胆博,所以穩穩當當,快而安全選擇係私家生,而且老公可以陪伴係病房,始終不同。年齡大,身體復完亦不同年紀輕的媽媽。

Cheuk168  Thank you.  發表於 14-6-17 00:48

男爵府

我上個月係qe生左,好多人生,我係公務員都排唔到2等房,下陰剪左成隻手指咁長,吸出黎,生完勁痛,爆左線,發炎腫左,線頭太緊,痾唔到屎尿,莫講話坐,瞓都痛,一星期後睇私家,食左一星期抗生素,仲好痛再轉另一個私家,剪線頭勁痛,但排到屎尿了,但未好走返去qe產後房睇,再食多2星期抗生素,再返qe覆診有線頭未溶,但埋左係肉入面剪唔到。成個月照顧唔到bb, 靠屋企人幫手,痛到喊左好耐。

fifihon  咁慘?小心休養。<--唔係你以為順產好似痾屎咁易呀????!  發表於 14-6-19 15:39
Nancy20090615  O, 希望您早日好番  發表於 14-6-17 10:45
rachel_ching    發表於 14-6-17 09:08
Cheuk168  祝你早日康復  發表於 14-6-17 00:48
Cheuk168  咁慘?小心休養。  發表於 14-6-17 00:47

別墅

回覆:Cheuk168 的帖子

個老婆為你生小朋友禁危險。。理應要俾最既野佢。。

rachel_ching  Agree  發表於 14-6-17 09:08
Cheuk168  Thankyou  發表於 14-6-17 08:02

大宅

想問下政府醫院有無痛分娩嗎?如果只係怕痛,咁可以試下。

Cheuk168  Thankyou  發表於 14-6-17 08:01

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我會睇醫生建議 開刀唔係問題 我個人比較喜歡政府醫院 因為醫療設備較好 私院你無事就話 有時未又係send去公院仲會延誤左救治既時間 始終你太太唔年輕高齡 再加上生小朋友係有風險

Cheuk168  Thankyou  發表於 14-6-17 08:02

男爵府

回覆:91239123 的帖子

我本身第二胎就係QE 生,姑娘同醫生都好好。雖然我係開刀,但因為住私家房,唔會有姑娘睇住,所以生完要係產房尾房過夜,等有姑娘mon住,所以全程聽到d生仔情況
老實講,聽到有媽媽係推左入產房就會好快生,因為推得入黎已經夠晒度數,之前可能已經係產前大房痛左成日,個時見大房成晚有好多媽媽係度,痛到死死下,仲要行黎行去。
亦都有d痛左好耐入到產房都仲未生到,又唔比開刀。

所以真係睇情況

個人認為,如果真係唔想痛,就搵個手勢好既私家醫生開刀,如果有hesitation ,就同太太及睇多一兩個醫生商量下。

始終佢年紀大,真係未必夠力生,如果手頭鬆動,咪去私家開刀

Cheuk168  THANKS  發表於 14-6-17 10:43
rachel_ching  Agree  發表於 14-6-17 09:09
違規簽名-超版代刪

大宅

永恆的傻女 發表於 14-6-15 13:31
個老婆現在係為你生個跟你姓既b囉!4,5萬都晤捨得洗係老婆身上就晤好要求個老婆生啦!

...

我係政府生女只用左350蚊,其他產檢CLAIM 公司,而我老公就好自豪咁話我俾左350蚊GA !!
"佢從來無想過俾我去私家生囉。" 個女咁就跟左佢姓.......

Cheuk168  GOOOOOOD  發表於 14-6-17 10:41

翡翠宮

高齡順產唔係唔得; 不可一概而論; 個個人既體質唔同.
不過4/5萬你令佢安心, 又何必令佢難受
又唔係4/50萬

Cheuk168  THANKS  發表於 14-6-17 10:42

男爵府

回覆:mini1204 的帖子

如果你經濟係猛猛緊,就要係政府生。因為(touch wood)如果太太同BB有咩事,要住多多幾日院,或BB要瞓箱幾日,好貴㗎,樣樣都係錢,同埋有咩大件事(又touch wood),私家都始終會轉介公營醫院。而且$4-5萬只係保守估計,我覺得唔得。而且政府的跟進好啲,而且完全免費。

唔講錢,順產對媽媽同BB都會好啲,我都係高齡産婦,順產第二日已經落到床。有啲開刀生,生嗰陣唔痛,其後2-3日痛到暈。而且政府生丈夫可以陪產安慰,只需之前上講座,有丈夫在旁,太太都會放心啲。

有小生命有好多錢要洗,我就寧可用三幾萬請一至兩個月的陪月,慢慢享受。或者再可以買啲補品,養好啲個身子仲長久。

好好和太太商量,你同她商量時著眼點係她和BB的福𧘲,其次係家庭的利益。唔好一講就係只想慳錢而唔理太太痛唔痛。

好好計好家庭開支,有好好鬆動,先去私家生。如果樣樣猛猛緊,生完個B又要找好多咭數,壓力自然大,磨察多,影響迎接新生命的心情就唔好啦。

Cheuk168  Thanks.  發表於 14-6-17 12:22
Cheuk168  Good Point !  發表於 14-6-17 12:21

公爵府

我阿嫂當年(40左右)都係高齡响QE生,D醫生護士都特別TAKE CARE佢多D

Cheuk168  Thanks a lot.  發表於 14-6-17 12:20

翡翠宮

個個人經驗唔同; 好難話私好定公好
最大既concern既產婦既心理質素
如果佢真係堅驚; 真係好想私家既
點解唔肯就下佢呢?

Cheuk168  thanks  發表於 14-6-17 12:20

子爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章

我後生你老婆好多,但我本身身體差,加上聽過幾個朋友都係試順產但最後都係要係政府開刀﹗白白陣痛咗十幾個鐘,條疤又肉酸所以我老公知道我好怕順產,由計劃生bb開始佢已預咗比我去私家開刀﹗佢話怕我驚開刀驚到有產前抑鬱

Cheuk168  thanks  發表於 14-6-17 14:39

大宅

真係好難講...睇你太太想點啦, 話哂生嗰個係佢, 都要理下佢感受, 錢啫, 辛苦D再賺過啦, 好過第時比佢講你一世!

Cheuk168  thanks  發表於 14-6-17 14:39

男爵府

你老婆都42歲,當你係政府生,你話想順產,醫生仲驚過你。都會建議你老婆開刀。私家埋單一定唔止4、5萬。

男爵府

引用:其實都唔駛擔心, 如果順產真係唔得, 醫生會

原帖由 chysanna 於 14-06-15 發表
其實都唔駛擔心, 如果順產真係唔得, 醫生會叫建議你開刀, 不過真係要試咗唔得先... 我朋友仔合老婆啱啱生咗 ...
其實政府醫院既醫生都好夠經驗,見既奇難雜症(各科)都普遍比私家醫生多

Cheuk168  thanks  發表於 14-6-17 14:40

大宅

我姑姐49順產左個男丁,聯合醫院生,佢仲話姑娘好好人,我自己兩個qe生,都可以,無咩特別,我嫂兩件都系聯合生,又系無出咩差錯,一切順利!不過最主要睇你老婆心意,留返錢,用黎買補品請陪月好過用系私家,個人覺得

Cheuk168  Good Point, THX.  發表於 14-6-17 14:59
我是賣袋的,有需要可WHATSAPP我睇圖片,不收費架~歡迎歡迎~~

首頁

尾頁

跳至