親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

GG9190

九州港 to Oceanspring 巴士於九州港買票 &上車
預計1小時車程

原文章由 GG9190 於 08-3-17 16:32 發表
Hi hoho2000,
Where to buy the bus ticket in HK? Is it 中旅社? I know
from HK to 九州港 will take about 1 hr 15 min.
But how long will it take from 九州港 to Oceanspring?
Thanks a lot!
GG9190

...

大宅

唔好意思!我想問到九洲港在轉車要幾錢呀?

複式洋房

我問過的,工作人員講在九洲港車站的機場候機室買,有單程和往返的可以選擇。拱北到海泉灣車票是22元,如果是九州港出發應該40元左右。
或者到517上查一下:

http://www.517free.com/zh-tw/htl_search2.asp?k=zh5hqwdjc

原文章由 kian 於 08-3-18 14:34 發表
唔好意思!我想問到九洲港在轉車要幾錢呀?

大宅

我想知海泉灣的天氣怎樣?
如果有人去完返來的話,可否報料呀?唔該哂!

大宅

原文章由 looby 於 08-3-10 15:40 發表

一般都係比天皇星,
我上次係坐中旅巴士响總站海皇星落車check in,
攪掂後坐電瓶車(高爾夫球車)過天皇星,(唔使$)好近!
如果去神秘島,都可以坐電瓶車,叫酒店幫你call車,
一樣唔使$ ...

我想問你book房時,有否註明入住海皇星或是天皇星呢?
天皇星的房ok嗎?房間有露台嗎?
謝謝!

男爵府

原文章由 亞菊 於 08-3-20 11:41 發表

我想問你book房時,有否註明入住海皇星或是天皇星呢?
天皇星的房ok嗎?房間有露台嗎?
謝謝!

無註明呀!
有露台o架!房ok!
而且天皇星近漁人碼頭,出去食飯方便d。

男爵府

looby

你上次去浸溫泉有無帶c 伙拖鞋
佢地話大人& 細路都有供應, 你見乾淨嗎 ?

男爵府

原文章由 jazzmama 於 08-3-20 14:56 發表
looby

你上次去浸溫泉有無帶c 伙拖鞋
佢地話大人& 細路都有供應, 你見乾淨嗎 ?

你唔記得我話無浸温泉la!
因為我見到一車車大6人...........

男爵府

老人癡呆 tim:;pppp:

原文章由 looby 於 08-3-20 15:19 發表

你唔記得我話無浸温泉la!
因為我見到一車車大6人...........

大宅

原文章由 looby 於 08-3-20 12:56 發表

而且天皇星近漁人碼頭,出去食飯方便d。

唔該哂!
漁人碼頭有冇邊間可以必食?
我明天出發啦!

珍珠宮

醒目開學勳章

Hi,
Please report details when you return.
Wishing you and your family have a wonderful holiday.

原文章由 亞菊 於 08-3-20 22:06 發表

唔該哂!
漁人碼頭有冇邊間可以必食?
我明天出發啦!

大宅

19/3 至 20/3 剛剛回來, $699跟團去,好抵玩,報告一吓:

天氣日間溫暖,早晚清涼,間中有毛毛雨,帶一件外套/風褸足夠.
不用帶拖鞋/毛巾,溫泉區內大量供應.
水上單車 $30/20分鐘.(囡囡好喜歡)
騎馬$40/約5-10分鐘(行一圈許願,囡囡細細聲和我說,她的願望是努力讀書,做一個成功的人).

原文章由 亞菊 於 08-3-19 00:07 發表
我想知海泉灣的天氣怎樣?
如果有人去完返來的話,可否報料呀?唔該哂!
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

別墅

原文章由 fionwong2707 於 08-3-22 12:43 發表
19/3 至 20/3 剛剛回來, $699跟團去,好抵玩,報告一吓:

天氣日間溫暖,早晚清涼,間中有毛毛雨,帶一件外套/風褸足夠.
不用帶拖鞋/毛巾,溫泉區內大量供應.
水上單車 $30/20分鐘.(囡囡好喜歡)
騎馬$40/約5-10分鐘(行一圈許願,囡囡細細聲和我說,她的願望是 ...

可否分享一下你的行程? 還有以你所見衛生"流感"情況甚樣?
多謝!
helencyl

大宅

我是跟康記BBA02-SPC團,其實間間都差不多,四周都是香港旅行團,我初初都很擔心"流感",但全程沒有甚麼特別,很正常, 晚上, 我們還吃了"泥燴雞" 隻雞好香,雞肉普通喇,但啲汁好好味!可能浸完溫泉肚子很餓呢 !

ps : 出發日期是20/3 - 21/3.

原文章由 helencyl 於 08-3-22 15:21 發表

可否分享一下你的行程? 還有以你所見衛生"流感"情況甚樣?
多謝!
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

別墅

原文章由 fionwong2707 於 08-3-22 17:45 發表
我是跟康記BBA02-SPC團,其實間間都差不多,四周都是香港旅行團,我初初都很擔心"流感",但全程沒有甚麼特別,很正常, 晚上, 我們還吃了"泥燴雞" 隻雞好香,雞肉普通喇,但啲汁好好味!可能浸完溫泉肚子很餓呢 !

ps ...

fionwong2707,

謝謝你!
helencyl

大宅

我回來了,等我也報告下先。

日期 :21/3 - 22/3 自由行
天氣 : 一早一晚清涼 (帶件外套)
偶然矇矇細雨,22/3雨較多較密較涼,天色蔭暗。
房間 : 我住高級房(因標準房fully booking)
很寬敞、清潔,洗手間很光猛衛生。
泉 : 大人小孩都有拖鞋供應,差不多在每個泉邊都有大毛巾
供應的,兩樣都衛生的。還有儲物櫃,連錢都不用帶,在內
裡消費全可記脹。
不過,如有小孩的話,最好有陽光才去浸,因為露天泉
有風,怕攝親。有些泉都覺有小小dirty,但浸過也
沒什皮膚不妥。

我們沒有去神秘島,因有小孩,只在外打個白鴿轉。去了坐船,自己踏的,小朋友很喜歡,但我覺有點累。
在酒店門前或景點地區都可坐電瓶車去的,不用收費,上車時告知去那就可以。希望以上資料可幫到大家。對於旅程很滿意!

[ 本文章最後由 亞菊 於 08-3-23 15:53 編輯 ]

大宅

繼上

食物方面,我在三間食店吃過東西,食物的味道不過不失。
一間是noodle麵,價錢和hk的差不多。麻辣小食很好味,粥也不錯。
一間是在漁人碼頭的餐廳,是吃自助晚餐,成人$88小童$38,我有個10歲的中童,和waiter商議下都收小童價。除熟食外,還有外燒烤食物,有廚師燒的,但要親身企定定係到等,因人太多廚師唔知邊個打邊個。價錢平,所以不要要求有好多不同款式的食物,但味道ok的。我覺得算抵食。
一間在海皇星酒店內的潮式酒樓 -茶米軒。價錢比hk的平小小,食物味道ok,但小費就+15%啦!

還有我的package是包早餐兩位,但小童要比錢,勁貴人仔67蚊一位,加上我的小朋友食得好少好少,所以勁唔抵食。始終是早餐,不要話小朋友,大人都食得唔多啦!我仲要比3個添!

大宅

我都打算4月5日去玩,但因星期六日跟團要$969我諗緊跟團定自由行好,我兩公老婆加個女4歲,兩日一夜跟團要約$3000多好似自由行平D,我想問自己去坐船在到海泉灣容易找嗎?食嘢方面ok嗎?

大宅

原文章由 wendy_ip88 於 08-3-23 16:48 發表
我都打算4月5日去玩,但因星期六日跟團要$969我諗緊跟團定自由行好,我兩公老婆加個女4歲,兩日一夜跟團要約$3000多好似自由行平D,我想問自己去坐船在到海泉灣容易找嗎?食嘢方面ok嗎? ...

我唔肯定跟團定自由行邊樣會平d。我在中旅買package的,約$2800包高級雙人房+雙人來回船票+雙人來回珠海九州港往海泉灣車票+兩位早餐+任選入場券兩張(神秘島或泉入場兩次)。如果你不是旺季,一定平過我的價錢。
很容易找的,只要一出珠海關口的大門口,就有人高舉著海泉灣的牌,她就會話你知係邊到上車。我唔識普通話的,手勢都明嫁啦!
車到酒店門口下車,非常方便。
食物方面我post在上面,你去看看幫唔幫到你呀!
其實你可以自己去中旅查下你出發日子的價錢,再比較下。
我是第一次自由行去內地的,但覺得不困難,很好玩。我也是兩公婆+2個8歲以下的小朋友,一間房都夠住。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至