自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

喂~喂~喂~
你聽吾聽到呀?我哋社署啲電話熱線比啲pk狗打黎打到shot shot地添,上頭話無得你吾制喎~~等你有齊個三樣必須條件先比張表你填,不如.... ...你吾好話比人知我教你呀~~不如你去扮跳樓想死吸引啲記者追訪你全家,咁你比人知道你系幾咁淒涼,幾咁無助,咁我就可以幫你開個file,仲即時過錢入你個户囗道 . 你記住吾好話比人知,系我喱個豬兜社工教你呀~~再次多謝你至電pk社署查詢熱線,有需要再打黎la~byebye~~
原文章由 701003 於 08-3-7 21:01 發表

唔制呀~~~~~~

[ 本文章最後由 餃次子 於 08-3-7 23:14 編輯 ]

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 cocopeggie 於 08-3-5 21:31 發表
我個同事幫佢個客做甲仲吹漲啦,幾百蚊整一整,仲大大聲話自己拎綜援,同老公假離婚,帶住兩個細既,成皮野一個月,洗咩做wor!!幾黑人憎!!

咁啱我都識得一個同呢個人一模一樣喎,賤:;pppp:
單親三人家庭的綜援成萬蚊一個月,讀書的書簿津貼全免,配眼鏡可以回水,交通津貼全部都齊全,個阿媽仲靜雞雞幫人揍女,每個月多成6千蚊收入,即是話佢三母女每月連綜援總共有16000萬六元,真係富貴的綜援家庭

[ 本文章最後由 mimi88 於 08-3-8 12:35 編輯 ]
網上世界咩人都有 ,謝絕介紹買賣 ,謝絕代購!

別墅

睇見呢d人真係火得黎"my"呀...

原文章由 mimi88 於 08-3-8 12:31 發表

咁啱我都識得一個同呢個人一模一樣喎,賤:;pppp:
單親三人家庭的綜援成萬蚊一個月,讀書的書簿津貼全免,配眼鏡可以回水,交通津貼全部都齊全,個阿媽仲靜雞雞幫人揍女,每個月多成6千蚊收入,即是話佢三母女每月連綜援總共有16000萬六 ...

男爵府

畀面勳章

我老豆同老母已經六拾幾歲人,養大晒我地,佢地仲堅持做得一日得一日,唔想靠仔女,朝朝晨早起身去開檔,我都好佩服佢地,佢地從來冇唸過要靠邊個,只想自力更新,佢地後生時都係咁,好似隻牛咁勤力。d仔女都見慣晒,覺得冇咩特別。叫親佢地退休,佢地都話遲d先。一年一年又一年!
而家我見到d人老馮攞綜援,又用d錢去嘆世界,唉!仲咁鬼後生!我就覺得我老豆同呀媽真係了不起!

「所謂幸褔,不是沒有苦惱,而是置身痛苦漩渦中,抱持樂觀而堅定的信念,不畏懼,也不嘆氣,勇敢迎擊迎面而來的洶湧波濤,浪愈大,愈是咬緊牙關向前衝,跌倒了再站起來,從摸索與挫折中學習與鍛鍊,磨練出膽識與智慧,無論橫流逆境多麼艱難,希望與確信依舊,直至獲得最後的勝利。」

別墅

好媽媽勳章

hk真係大把呢d年輕懶人&大6女人
嫁來香港生幾件,跟住離婚攞綜緩
呢班廢人生活休閒又公屋,又要乜有乜
又有政府出錢養兒育女
我地呢d納稅人辛苦工作交稅
就連攞公屋福利都攞唔到
咁樣對我D納稅人公平咩??真係聽到火都嚟
當你記得當年往事,你又會如何. 可會輕輕淒然嘆喟,懷念我在你心中照耀過. 當你見到光明星星,請你想起我. 當你見到星河燦爛,求你在心中記住我.

複式洋房

原文章由 QQBB 於 08-3-9 13:34 發表
hk真係大把呢d年輕懶人&大6女人
嫁來香港生幾件,跟住離婚攞綜緩
呢班廢人生活休閒又公屋,又要乜有乜
又有政府出錢養兒育女
我地呢d納稅人辛苦工作交稅
就連攞公屋福利都攞唔到
咁樣對我D納稅人公平咩??真係聽到火都 ...

有工作能力ng做嘢攞綜緩,正垃圾,佢地下一代學父母咁就大件事

男爵府

其實政府応該實施拎綜援的家庭要幫社會做返D野. 例如定時定候清潔沙灘或掃街等等社會服務.
佢地既然有權去騙綜援, 咁就好有責任去頁献返比社會 ...返正佢地都唔駛返工等収錢....拎少少時間出嚟幫下社會都係応份啦

伯爵府

唔好話我黑心
佢地會教壞下一代
無奮鬥心,貪政府支援
代代貧窮

別墅

貧窮??佢地先唔貧窮呀..
閒閒地拎幾十萬出黎裝修都仲得呀..

原文章由 honglong 於 08-3-9 15:11 發表
唔好話我黑心
佢地會教壞下一代
無奮鬥心,貪政府支援
代代貧窮

大宅

唉...點衰, 我估都衰唔過我隔離屋嗰家人啦.....
又一綜援家庭, 兩公婆都無做嘢架, 個仔讀緊三年班, 上個月先生咗個細仔...佢地每日由朝早10:00左右就開始三五知己開始打牌, 一直打到夜晚10:00, 而佢地個大仔, 朝早返學例必遲到, 下午放學返到屋企, 校服都唔換, 咩都唔會做, 就只係一個動作 (每日都係架), 就係坐嚮電視機前面, 好聚精會神咁睇電視, 到我夜晚7:00左右返到屋企, 佢都係同一動作, 而且仲係整套校服未換過架, 仲要連鞋襪都未換架....死未....
到佢地10:00收場, 戲肉黎啦, 就係鬧仔啦.....粗口都講埋架, 話個仔死蠢, 又話個仔咩都唔識, 功課又唔做好, 一直嘈到12:00左右啦, 就輪到細仔喊啦, 佢地好好嘢架, 個bb喊幾個鐘頭都可以唔理佢架.....
最慘咪係我地住嚮隔離嘅囉....大佬, 我地朝朝都要一早起身返學, 返工架.....邊似得佢地咁"幸福"先得架....

男爵府

有人講過
李卓X話政府唔可以岐視佢地
唉,佢地好有專嚴

原文章由 mrsdoh 於 08-3-9 14:18 發表
其實政府応該實施拎綜援的家庭要幫社會做返D野. 例如定時定候清潔沙灘或掃街等等社會服務.
佢地既然有權去騙綜援, 咁就好有責任去頁献返比社會 ...返正佢地都唔駛返工等収錢....拎少少時間出嚟幫下社會都係応 ...

大宅

原文章由 minka 於 08-3-9 16:29 發表
有人講過
李卓X話政府唔可以岐視佢地
唉,佢地好有專嚴

唉...咁我地依d, 日捱夜捱, 死做爛做, 仲要年年上繳 (交稅), 就最無專嚴架囉......人地唔洗做, 日日瞓醒就諗吓去邊度飲茶, 跟手打其廿四圈, 而我地, 一個星期可以去到飲一次茶, 都不知幾開心啦....點比較啫.....真係有時把心一橫, 搽佢幾尺面檬膏, 走去攞綜援好過......但到依家都未搵一隻啱用嘅面檬膏啊, 有無好介紹啊....

琥珀宮

畀面勳章

想叫佢地做社會服務, 佢地叻到一黎就話唔舒服, 仲要叫白車車佢去急症室, 郁下就話中暑, 真係大帝一樣

原文章由 mrsdoh 於 08-3-9 14:18 發表
佢地既然有權去騙綜援, 咁就好有責任去頁献返比社會 ...返正佢地都唔駛返工等収錢....拎少少時間出嚟幫下社會都係応 ...

大宅

水晶宮

畀面勳章

原文章由 餃次子 於 08-3-7 22:19 發表
喂~喂~喂~
你聽吾聽到呀?我哋社署啲電話熱線比啲pk狗打黎打到shot shot地添,上頭話無得你吾制喎~~等你有齊個三樣必須條件先比張表你填,不如.... ...你吾好話比人知我教你呀~~不如你去扮 ...

Oh, No~~~~~~我住村屋地下,點跳樓wor 我只不過想日日去飲茶,餐餐叫外賣,下下搭的士,打下麻雀、整下水晶甲,都唔係好過份啫

大宅

Oh~嘜鬼la, 我哋啲死做爛做嘅人,邊夠班pk嘅死懶狗黎喎.
原文章由 701003 於 08-3-9 21:13 發表

Oh, No~~~~~~我住村屋地下,點跳樓wor 我只不過想日日去飲茶,餐餐叫外賣,下下搭的士,打下麻雀、整下水晶甲,都唔係好過份啫

伯爵府

原文章由 littlesister 於 08-3-9 17:05 發表
想叫佢地做社會服務, 佢地叻到一黎就話唔舒服, 仲要叫白車車佢去急症室, 郁下就話中暑, 真係大帝一樣

我都見過一些拿綜援的人,在急症室好像大帝一樣,明明見他們是比綜援紙,唔洗比錢看醫生,重大大聲說比了錢重要等禁長時間。有些小小事就叫十字車。真令人反感

子爵府

原文章由 SKYO 於 08-3-6 22:36 發表
總之D人攞綜緩好過返工啦,仔女報讀興趣班也不用一分一亳,連
買本習作也可報消,我見有人攞綜緩的,佢個仔重可以去學鋼琴,
畫畫呀,合唱團~唉!香港這個地方真係唔識保護土生土長既香港人,
任由那些(大陸人)嚟攞福利~~~
...

係囉...........好憎恨那些(大陸人)呀!!

別墅

仲話社會服務喎...上次呀..我同我大姨媽去見社工..
咁好彩比我見到個男人同個社工講..
男人 :我係商場食煙比人捉左...佢要罰我錢呀...我想claim錢呀..
(我心諗有得claim架咩...)
社工 :x生,呢d無得claim架喎..你犯左法政府唔會幫你出錢架喎..
男人 :咁我點呀..我無錢架..拎綜緩邊有咁多錢呀..claim一半都唔得??
社工 :唔得架,x生...一係你同法官講下分期啦..
男人 :(粗口).......咁都無得claim有無攪錯...
嘩...呢d人都會做社會服務..講都無人信啦...

原文章由 littlesister 於 08-3-9 17:05 發表

首頁

尾頁

跳至