自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

引用:Quote:wonderlulu+發表於+15-2-24+00:51+真

原帖由 kitkit0122 於 15-02-24 發表
其實何謂正宗煎糕方法

我媽咪年年都自家製年糕蘿蔔糕,淨係年糕都年年送廿幾三十底俾人,無一個人 ...
其實我家無論任何人出品,傳統要包蛋,典故之前我有講,我自己亦喜歡。

學識技巧,一直冇難度,當然有好煎的,也有難搞些的。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

以前去裕華超市買年糕 , 又平又好味 , 舊年開始自家制 , 經濟實惠 , 最緊要食得放心 , 今年家姐/姑仔受我影響都自家制 , 無難度

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+wonderlulu+於+15-02-24+發表

原帖由 ariariel 於 15-02-24 發表
但問題係切一塊塊出嚟都唔成功,一切落去就黐住把刀,用埋筷子撩就黐埋對筷子,用刀刮 pat 嘢落平底鑊,即 ...
就是,如果批次本身切唔到,散開,返落碟仲可以完整一pat流動難度好高。

複式洋房

回覆:美心黑糖年糕一煎即溶-CS話係個人問題

咁多位,如你地買左但享用唔到美心黑糖年糕嘅請注意, 美心CS開始軟化,正嘗試用餅卡换取我們不要再宣揚他們的遇熱即溶黑糖年糕,再打CS hotline已沒有人接聽,請大家記低已購的\"年糕\"數量,因為美心堅稱有問題年糕係個喇事件及極小人士受影響,我己叫美心CS自行睇BK, 睇清楚有幾多顧客受影響

大宅

回覆 williamtsety 的帖子

屋企人都買咗,勁難食
煎完出黎一PAT野

大宅

回覆 williamtsety 的帖子

已經掉咗,想退貨都唔得啦

瑪瑙宮

大廚勳章

引用:Quote:原帖由+miemiemie+於+15-02-23+發表

原帖由 fuhk 於 15-02-24 發表
咁即係冇隻靚鑊唔食得佢啲糕?
咁如果我又冇錢買靚鑊,又有人送佢啲糕俾我咁點算?!同佢講"我冇靚 ...
下送底年糕要送埋靚獲才出手,否則比人笑到面黃

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

複式洋房

有單有record, 有credit card statement, 全部都係evidence
依家報紙都講緊勁多顧客都煎唔到,美心就有責任全部refund

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

seaheart88 發表於 15-2-24 12:01

冇 4-5千都唔叫靚鑊, 妹仔大個主人婆

收到果個都唔知 多唔多謝你好,
新年流流, 送隻大鑊比佢..................................................................................... 煎年糕

講笑MODE

子爵府

引用:咁多位,如你地買左但享用唔到美心黑糖年糕

原帖由 williamtsety 於 15-02-24 發表
咁多位,如你地買左但享用唔到美心黑糖年糕嘅請注意, 美心CS開始軟化,正嘗試用餅卡换取我們不要再宣揚他 ...
佢地絕對要換返俾客啦,我舊年買左普通年糕同你地今年情況一樣,點煎都有問題,拎返去換其他糕,但就俾我媽話左好耐,(上左年紀覺得底年糕唔好,嗰年都唔好)今年我冇買美心,唔攪好出年d糕,都唔洗旨意有人幫襯。

瑪瑙宮

大廚勳章

引用:比人推左上報,+仲死撐個人問題....使唔使搵

原帖由 selinako^^ 於 15-02-24 發表
比人推左上報, 仲死撐
個人問題....使唔使搵個星級大廚煎呀?
可以比條link我?我找不到推上報

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

別墅

食年糕唧!又話要靚煎pan,又要d古靈精怪技巧,拎去退左佢好過!

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:我同事嘅美心黑糖年糕+,似唔似黑椒西冷++

原帖由 文文送 於 15-02-23 發表
我同事嘅美心黑糖年糕 ,似唔似黑椒西冷
堅似 用刀叉食既年糕

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:東海堂果隻都係

原帖由 rine0976 於 15-02-23 發表
東海堂果隻都係
咩又系美心 呢間野越來越難食

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:fb留言都係話inbox佢,回覆都係比番d垃圾餅

原帖由 williamtsety 於 15-02-23 發表
fb留言都係話inbox佢,回覆都係比番d垃圾餅你,買舊屎番黎之後比番d餅乾碎你,真係火都黎
所謂年糕年高, ...
年矮年矮

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

seaheart88 發表於 15-2-24 12:21
可以比條link我?我找不到推上報
http://www.yes-news.com/9836/%E7%98%8B%E5%82%B3%E9%80%A3%E9%8E%96%E5%BA%97%E8%B5%B0%E6%A8%A3%E3%80%8C%E4%BE%BF%E4%BE%BF%E3%80%8D%E5%B9%B4%E7%B3%95-%E7%B6%B2%E6%B0%91%EF%BC%9A%E5%92%81%E6%A0%B8%E7%AA%81%E9%BB%9E%E9%A3%9F%EF%BC%9F

https://hk.news.yahoo.com/-083046728.html

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:我仲特登拎東海堂嗰隻黑糖紫薯年糕去親戚屋

原帖由 natzuki 於 15-02-24 發表
我仲特登拎東海堂嗰隻黑糖紫薯年糕去親戚屋企煎嚟食,俾人笑到面黃話我唔識煎糕

...

珍珠宮

畀面勳章

引用:+本帖最後由+selinako^^+於+15-2-24+12:11+

原帖由 selinako^^ 於 15-02-24 發表
仲要去上煎年糕班
唔識煎美心年糕即係無比個心去煎啦

selinako^^    發表於 15-2-24 12:54

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:wonderlulu+發表於+15-2-24+00:51+真

原帖由 kitkit0122 於 15-02-24 發表
其實何謂正宗煎糕方法

我媽咪年年都自家製年糕蘿蔔糕,淨係年糕都年年送廿幾三十底俾人,無一個人 ...
你又講得有道理

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+fuhk+於+15-02-24+發表咁即係

原帖由 seaheart88 於 15-02-24 發表
又系喔 but新年送獲會唔會卑人打

首頁

尾頁

跳至