自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:K3功課, 正常嗎

我有教過k3既重組句子,係同小朋友睇完本來既句子,解釋完,再剪開佢,再好似玩puzzle咁砌返,用大量問題引導佢砌返出黎。我唔贊成貿然俾呢啲野返屋企做,咪又係家長做晒,始終唔係個個有方法去教。

已刪除用户

引用:我有教過k3既重組句子,係同小朋友睇完本來

大宅

好媽媽勳章

回覆:pyjess 的帖子

請問有無一張清d相的借來望下?

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 親子達人勳章

touchwood 小朋友派咗去寶校要扣門你就會多謝學校有教過呢啲

男爵府

我亞囡黎緊都讀k1,已經開始擔心,因為佢好似無咩天份

侯爵府

回覆 zoesychan 的帖子

若要考一個幼稚園生這些, 我寧願不讓孩子入讀名校

名校是學校出色? 還是學生出色? 甚至是父母出色, 有能力給一個可能資質平平的孩子(70%人都是資質平平)很多資源, 讓他學業出眾, 體藝了得, 然後往學校的臉上貼金?

如果幼稚園生已經有絕佳的成績, 校方根本無心教這孩子, 只是希望收到易教聰明的學生, 然後把教孩子的責任完全放在父母身上, 坐享父母花盡九牛二虎之力, 讓學校排名更高, 收生更好, 更多

我絕不否認名校一樣有好老師, 有願意花心機教孩子的老師, 甚至有好方法; 但如說"派咗去寶校要扣門你就會多謝學校有教過呢啲" 太看不起排名不高的學校, 更抺殺當中老師的努力, 扼殺了教育工作者的付出, 對這些學校的家長和孩子, 都不公道

作為家長, 我希望孩子入讀會愛惜孩子心靈甚至生命的學校

以為狂谷孩子就行的家長, 只是僥幸心態, 以為悲劇不會發生在自己的孩子身上, 認為小學生跳樓, 壓力太大而出現情緒病只是報紙上一則新聞

如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

子爵府

Please retake the photo,thx

侯爵府

回覆 opuyo_kannus 的帖子

盡左力, 無辦法
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

回覆:K3功課, 正常嗎?

我仔學校不收學券,教會學校,算有名氣,出名happy school,小朋友好遲至學字,重組句子因唔識字更唔會敎,但很多小學都喜歡該校,因小孩雖不認字,但表達能力、溝通技巧等都勝過一般死讀書的學生。他們一般小一時追得辛苦少少,但好快叻過其他學生

大宅

畀面勳章

正常,我個囡k3,做緊重組句子,佢自己識做唔使我教。可能學校教既方法有效,佢冇抗拒。

侯爵府

回覆 Melosmelos 的帖子

對呀! 這才是好學校只要是好學校, 小學就會喜歡收這些學生

首頁

尾頁

跳至