自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

大宅

引用:其實小朋友太細個,是唔好帶佢出遠門。家長

原帖由 lifi1241 於 15-05-29 發表
其實小朋友太細個,是唔好帶佢出遠門。家長、小朋友都好辛苦。
有時未必係去玩呢,好多時相信係探親,無辦法。
其實如果去旅行我就唔會甘細個去,辛苦自己

大宅

引用:長途機我就真係未夠膽俾我兩個女搭,雖然一

原帖由 SophieYan 於 15-05-28 發表
長途機我就真係未夠膽俾我兩個女搭,雖然一個9歲,一個5歲,但我怕佢地吾係喊,係怕佢地係架飛機度嘈之巴閉 ...
9,5歲我又覺得ok wor,零食,公仔書,貼紙,填色,女仔實鐘意

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+naigai+於+15-05-28+發表因為

別墅

引用:Quote:原帖由+Hahamc+於+15-05-28+發表咁真

原帖由 keikeilok 於 15-05-28 發表
你有小朋友嗎?
我仔20個月,坐車都會扭,失控咁喊又尖叫,點氹佢都唔收聲,成車人都望住我都覺好醜!
我知 ...
:

男爵府

同意前面有JM講,小朋友喊總有原因,都係果幾樣野,自己做定D準備就應該冇問題~我第一次同亞女(佢當時3歲)坐飛機都坐成4-5個鐘。怕佢耳仔唔舒服準備左軟糖,怕佢悶準備左IPAD.總之準備得好D就唔太擔心~

飛機空間有限,小朋友喊其實大家都唔好受,大家多D互相包容同體熟就OK~
BTW,其實D"大人"怪小朋友係機上吵鬧,事實上有好多人做GE行為都幾討厭的~~

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+naigai+於+15-05-28+發表因為

侯爵府

回覆:小朋友搭飛機,有感而發

老實講
如果搭長途機我見到有bb/小朋友係附近都會諗\"唉慘了\"
試過無數次十幾個鐘機個細路瘋狂踢凳個阿媽唔理!
又試過十幾個鐘機係咁喊完全訓唔到

MoMoPanda    發表於 15-5-29 14:17

禁止訪問

大宅

引用:Quote:原帖由+pandaforever+於+15-05-28+發

原帖由 cffw 於 15-05-29 發表
我會參考下!
我大部分親戚响外國,我兩歲前唔敢帶佢飛長途。其實佢係好乖好聽話果d,不過醫生話好多 ...
好老實, 當好多準備或者已經帶過小朋友坐飛機既家長, 出發前有冇徵詢過家庭醫生既意見呢?

可惜系有d家長, 心存僥倖, 打天才波, 諗住冇咩事, 到失控時又話已經盡力安撫等等, 我當然明白冇家長想小朋友扭計不停喊, 可惜事與願違, 做家長既你地有冇認真諗下

子爵府

我只係覺得個個小朋友唔同, 有D 細細個就搭到飛機, 有D 真係2分鐘就坐唔定.

我先帶小朋友去台灣. 個幾鐘機.. 如果OK既話再試下飛日本.SG. 3-4個鐘機.
如果OK既話先比佢搭長途機.

我大仔OK. 搭飛機好定, 同佢畫下畫.可以訓到覺...
細仔去台灣一個鐘. 已經扭到. 佢唔係喊. 係好唔耐煩... 好不安個D... 我都明白飛機地方唔大,佢陌生,會不安,.所以SG同日本..SORRY..冇佢份..我唔想大人同小朋友都咁辛苦, 等佢大多小小先啦!

搭飛機., 公事又好, 去玩又好, 探親也好... 我知係交通工具, ... 將心比已.. 坐你隔離個小朋友.起勢咁喊... 頭1-2個鐘. 你可以包容..可以塞住耳仔,開大聲音,! 但當3-4個鐘,. 不斷喊不斷叫... 我真係想像唔到..

係咪先諗諗自己個小朋友係咪暫時未適合搭飛機呢?

MoMoPanda    發表於 15-5-29 14:20

大宅

算了,我唔想同你爭論
一個唔會生小朋友既人,永遠唔會明白做人父母壓力,我知道小朋友哭鬧係好煩好煩,但就算係咁父母都有權帶佢地搭任何交通工具,如果父母已經做哂事前準備工作,但小朋友仍然哭鬧,我可以好肯定話你知,佢父母一定比你難受得多﹗我唔敢要求你小朋友叫足十個中,你仲要笑笑口,但起碼唔好用一D刻薄既說話話D父母,什麼甘細個去旅行自私呀﹑什麼搭夜機自私呀﹑有小朋友應該搭私人飛機云云

無錯,討論區係一個公開平台俾你發表意見,但BK更加係一個俾媽媽溱小朋友遇到錯折時互相安慰&支持既地方,真心希望你可以俾多少少支持我地

最後,我亦真心祝福你以後日子坐任何交通工具都唔好遇到騷擾你既人,更加希望你有機會的話可以用多D時間了解下小朋友,其實佢地都好天真可愛。

*********唔好回覆我,話不投機,半句多。THX*************

公爵府

quincy00 發表於 15-5-29 14:18
我只係覺得個個小朋友唔同, 有D 細細個就搭到飛機, 有D 真係2分鐘就坐唔定.

我先帶小朋友去台灣. 個幾鐘機 ...

呢個做法好啱呀,我都做過。阿仔四歲時有計劃帶佢去美國探親,我好擔心咁長程唔知佢會點表現,所以先帶左佢去一次台灣,諗住只係一個鐘頭多少少,就算全程尖叫,都好快過,結果佢表現好好,坐定定,油顏色同睇卡通,一下就到;我穩陣 d,再帶佢去左一次星加坡,三個幾鐘,都 ok,之後我先敢帶佢坐 12 個鐘去美國。如果佢短程都唔受控,我會取消或者押後美國之行

子爵府

回覆:naigai 的帖子

其實好似乎你前後左右係d咩質素人
好似我之前都開過一個post 因為班機delay 小朋友係餐台版畫畫 但是收起個餐板時 即刻俾前面大叔 狠瞪+不言不敬

遇到咁cheap個d 人 唯有認自己黑仔

我們一年去三到四次旅行,有小朋友歲幾開始就一起飛(我同我先生鐘意旅行)
有d 人真係好nice,見到小朋友喊 仲會用d 糖來疼小朋友

不過呢個世界 好人總比壞人多,樓主 relax 呀。開開心心準備呢個trip

子爵府

畀面勳章

其實叫其他乘客包容小朋友既喊聲,點解家長又唔可以包容下其他乘客因喊聲,而感到煩既心情

MoMoPanda    發表於 15-5-29 15:07

大宅

引用:+本帖最後由+naigai+於+15-5-29+14:49+編輯

原帖由 naigai 於 15-05-29 發表

算了,我唔想同你爭論
對吾住, 我只系針對件事吾系針對你
仔仔系你既, 假如佢因為坐長途機而吾舒服相信心疼既系你自己, 我只系路人甲, 做當我廢人講廢話, 希望你吾好上心

子爵府

mugtaitai 發表於 15-5-29 14:57
呢個做法好啱呀,我都做過。阿仔四歲時有計劃帶佢去美國探親,我好擔心咁長程唔知佢會點表現,所以先帶左 ...

真係試左水溫先丫..呢D錢唔慳得..

同好想講..我見樓上好人講. 比IPAD,比糖佢食. 同佢玩咪坐定定囉..
好想講.SORRY丫..唔係你個小朋友得 就 = 我個小朋友就一定得..

真係要先試下, 知道小朋友適唔適合搭飛機? 試者, 大多少少會唔會好D呢?

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

bkfans 發表於 15-5-29 14:11
如果俾我揀隔離坐個肥佬同BB喊.
X 2
我怕騎呢大人多過喊包BB。

珍珠宮

回覆 naigai 的帖子

上個月我同親戚一起去台灣玩, 親戚有個3歲女, 第一次坐飛機, 回程本來係9:30PM 机, 點知delay 到11:00pm先上机, 可能小妹妹太累了, 回程時本來訓着了, 但訓了15mins 左右便開始狂喊, 閉着眼睛的不停狂叫狂喊狂踢前面坐位, 佢媽咪係不停安慰不停想辨法, 因安全帶要扣實, 我們不能走去佢位幫手.....

佢媽咪當時都好辛苦, 仲要副隱型眼鏡比個女手撞跌一隻, 又要按著個女对腳, 又要按住個女把口, 因太大聲了.....其它乘客當然有望下望下咁, 前面对男女都有不停回頭望, 不過都冇乜黑面, 當時機上的乘客其實都好包容, 可能見到個媽咪都好努力制止和好辛苦......

到落机才唔喊..... 當時受影響既乘客, 真係好包容了.....

大宅

引用:如果俾我揀隔離坐個肥佬同BB喊.我寧願BB喊

原帖由 bkfans 於 15-05-29 發表
如果俾我揀隔離坐個肥佬同BB喊.
Could be worse, 肥佬VS狐仙VS大大聲講住全程嘅成人VS全程係後面做人肉按摩椅嘅大人。

bkfans    發表於 15-5-29 15:51

大宅

ava_va 發表於 15-5-29 15:04
其實叫其他乘客包容小朋友既喊聲,點解家長又唔可以包容下其他乘客因喊聲,而感到煩既心情

...
我絶對理解&明白佢地地心情,就好似我之前甘請,如果我做好所有準備,但小朋友仍然大叫,我唔會要求他人因為小朋友唔懂事100%包容我,我亦尊重你會有情緒,但可否唔好用一D甘刻薄既說話令人難受,就係咁簡單

首頁
45678...10

尾頁

跳至