自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆:Yubi.T 的帖子

不愧係精算師

大宅

回覆:我收到政府ACO offer, 但......

多謝曬咁多位既意見
同老公商量過,都決定先入職
我而家即刻落去寄信喇
廢事自己咁多心
感激大家

goosema    發表於 15-8-27 16:08
Yubi.T    發表於 15-8-27 15:57

大宅

引用:多謝曬咁多位既意見同老公商量過,都決定先

原帖由 elainetam 於 15-08-27 發表
多謝曬咁多位既意見
我而家即刻落去寄信喇

大宅

入職先啦。進可攻退可守

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

梗係入左職先

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

男爵府

入左職先啦.
政府工俾到你既錢, 一定多過私人公司前4後6既錢囉.

而且私人公司老細都唔鐘意大肚婆, 因為覺得蝕左俾佢.
咁自然唔好態度.

政府工, 阿公出錢請你,
阿頭唔會因為你大肚俾面色你睇.

又一定有福利.

水晶宮

如果肯定左有位,我會生完先,除非你好等錢洗,講真佗b返工都辛苦,我唔建議入職先。

珍珠宮

引用:多謝曬咁多位既意見同老公商量過,都決定先

多謝曬咁多位既意見
我而家即刻落去寄信喇
寄掛號穩陣d,以防寄失。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

勞工法唔係寫明要做咗40WEEK先可以享有有薪假期咩?

子爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

入職先, 見到有人都係大住肚入職, 冇問題, D 公務員唔會好似私人公司咁埋怨你放假(因為佢地本身都好多假), 放完返黎先慢慢pick 返.
anyway, 恭喜哂

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

入咗職先算

珍珠宮

緊係入職先啦!就算同事黑面都話之佢。到你生完先入職,時間上未必有得即時上班。俾佢哋拖多一年半載先叫你返工,迷唔底囉!

大宅

BK Milk勳章

引用:我收到ACO+offer+呀,好開心!+但我有左bb,

我收到ACO offer 呀,好開心!
但我有左bb,預產期下年3月
我琴日打左去問,果個人乜都無講,淨係話入左職先 ...
我就係大肚時收offer, 跟著電話+寫信同佢地講,
結果生完先正式report duty ar
不過 可以講 政府而家唔好做

大宅

我會生完先入。
其實你唔report duty住,個位係唔會等你,會由另一人頂上,到你返得工就會安排第二個位俾你。放心,政府長期缺人,唔會無位俾你。真實個案係,收到offer一年後先report duty都無問題

時光會逼你這副萬金之軀
競逐世上各樣乜乜之最
你若決定要做最尾一名絕對允許
人生這可怕的染缸有所有污垢要面對
人轉眼將會大個女

男爵府

入職先

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

elainetam 發表於 15-8-27 09:34
我收到ACO offer 呀,好開心!
但我有左bb,預產期下年3月
我琴日打左去問,果個人乜都無講,淨係話入左職先 ...

支持入職先, 年資/各項福利/排公屋等, 樣樣都係以年資去計...
早入職永遠早著數.
少少產假豪比佢啦

除非你八到你現在入職係豬頭骨位, 遲D入職係好好位, 但理應唔會知.....
所以我都選入職先.

珍珠宮

派得好唔好係彩數,派得唔好,迷捱一兩年申請調位囉! 橫掂ACO個位,6年要轉一次,唔會永遠做衰位嘅!

子爵府

回覆:elainetam 的帖子

可以先簽約,上工日期寫遲啲,只要同一個財政年度(四月一日)前返到工,應該冇問題。

不過,如果想去政府醫院生,可以先入職,因未做滿一年,產假冇薪。公務員在政府醫院生bb, 可以好便宜地upgrade去私家病房。

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

會入職先,如果等生左先入職又未必有位,又要等到唔知幾時

分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

子爵府

唔駛諗, 入職先
免夜長夢多

首頁

尾頁

跳至