家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 ac321 的帖子

I'm sorry I really don't understand your logic!!?? May I ask what will happen if your husband losses his job? What about retirement? When you retire would you still be able to rent a luxury apartment? I rather live in a small old flat when I retire, at least I have a roof over my head and don't have to worry about finding a place to rent or rent increase if I need money I can remortgage the property.

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 15-9-16 18:04 我現在

原帖由 Hinlongmami 於 15-09-16 發表
我的孩子已進本地最有大學校園feel 的3大之一, 是他自己的選擇, 我家也在附近. 由於住得這麼近, 宿分計盡也 ...
佔中令我看見的,是政府的無能與可恥。都已經是什麽年代了,香港政府居然還在常试把當年民革式的鬧爭手段,搬黎香港用,從而達到向中央報功 領賞的目的!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 15-9-16 18:04 我現在

原帖由 Hinlongmami 於 15-09-16 發表
我的孩子已進本地最有大學校園feel 的3大之一, 是他自己的選擇, 我家也在附近. 由於住得這麼近, 宿分計盡也 ...
我到了你这階段(仔女上了 U),我 相信我也會買樓安定下来!

男爵府

引用:Quote:原帖由 ismandy 於 15-09-15 發表未

原帖由 ac321 於 15-09-16 發表
我未生仔女前,同你 和Hinlongmami諗法一樣(覺得交租吾底,又無話事權、又覺得比人加租吾底、、、),所以 ...
我覺得租樓買樓唔需要對立。凡事又無絕對,每個人都有自己既選擇,揀合適自己既方式就得。

樓係香港來講,既有自住亦都有投資既功能。樓價亦有升有跌,只不過,長期來講銀紙一定貶值。所以唔少人都將買樓作為一個投資選擇,當然投資仲好多方法。

之前你已經買樓,如果你唔怕煩,可以將自己層樓出租,再去租自己心儀既單位,咁樣既可以滿足你靈活搬屋要求,又唔使換樓使費,又可以減低租住成本。

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 15-09-16 發表我未

原帖由 ismandy 於 15-09-16 發表
我覺得租樓買樓唔需要對立。凡事又無絕對,每個人都有自己既選擇,揀合適自己既方式就得。

樓係香港來講, ...
試過了!
在我搬第三次屋時,沒有即時賣樓,租出了約兩年!
但好煩,還要交成1 x %利得税。但我同時去租樓,又吾可以扣減返!最後根本袋吾到太多落自己袋(收租賬面夠供樓,但其實交埋管理費差响地租,维修,利得税,係個個月都要再貼錢去供)。
最後賣了,一了百了!

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:yukchan 的帖子

#99講左

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:yukchan 的帖子

如果老公失業,我更與幸没有買樓(無供楼壓力)。我到時會睇下手上既資源,或者租 D 平小小既樓。
再吾係,我可以出返去做野養家,老公做ftd

大宅

回覆:ac321 的帖子

其實二十年後租金好貴,亦都冇乜人鐘意租比老人家住!小朋友會鐘意搬來搬去嗎?而家幼稚園都有校車,中學可以自己答車返學

大宅

到老左先買樓,你有$full pay 就ok!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:其實二十年後租金好貴,亦都冇乜人鐘意租比

原帖由 suzy1223 於 15-09-16 發表
其實二十年後租金好貴,亦都冇乜人鐘意租比老人家住!小朋友會鐘意搬來搬去嗎?而家幼稚園都有校車,中學可 ...
搬屋係辛苦幾日,而且係大人辛苦!
但日日都晨甘早叫醒 D 仔女塔校車,係對仔女辛苦。而且吾係辛苦一日半日,係 幾年裹每日如是!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:到老左先買樓,你有$full pay 就ok!

到老左先買樓,你有$full pay 就ok!
老左會買郊區,會平好多!

大宅

我就選擇左不住市區,其他區一樣有好學校,最緊要讀得開心。我覺得用d錢供樓,再一邊草$,將來仔女有需要可以幫佢比下首期。你而家咁樣,仔女將來不但要為你們頭痛亦為自己頭痛。除非好叻做醫生律師啦

侯爵府

好媽媽勳章

引用:我就選擇左不住市區,其他區一樣有好學校,

我就選擇左不住市區,其他區一樣有好學校,最緊要讀得開心。我覺得用d錢供樓,再一邊草$,將來仔女有需要 ...
吾 明?
就是為了仔女讀得開心,先會搬去心儀學校咐近(我心儀既小學吾係 D乜名學,係學校理念和教学方式!)。
點解而家咁樣,仔女將來就要為我們頭痛?係因為將來住郊区仔女探我地時太遠?定係我地冇好似你禁储定首期比仔女買樓?

大宅

將來如果買完樓仲有$養老就ok,唔係就成為子女既負擔

侯爵府

好媽媽勳章

引用:將來如果買完樓仲有$養老就ok,唔係就成為

原帖由 suzy1223 於 15-09-17 發表
將來如果買完樓仲有$養老就ok,唔係就成為子女既負擔
將來如果買完樓仲有$養老就ok,
唔係就成為子女既負擔 !

但現在買左樓,黎緊果十幾二十年,因為供樓而無錢剩,老了咪一樣會成為仔女既負擔?
兩者有乜分别?

大宅

ac321 發表於 15-9-16 19:56
佔中令我看見的,是政府的無能與可恥。都已經是什麽年代了,香港政府居然還在常试把當年民革式的鬧爭手段, ...
香港政府居然還在常试把當年民革式的鬧爭手段,搬黎香港用<---------願聞其詳

大宅

引用:Quote:原帖由 koko2283 於 15-09-07 發表回

原帖由 hchu06 於 15-09-07 發表
你唔返工,就唔好用工人,起碼每月慳6千蚊!如果你認為老公收入唔夠穩陣,而自己可以揾到3萬以上,咁就冇理 ...
咁又係呀!錢第時可以揾,生仔女過咗時就冇得返轉頭,有仔趁嫩生。

孩子就像海綿,需要水份般的知識澆灌,才能膨脹,茁壯。~努力~

別墅

親子王國15週年勳章

There is a difference. If you buy a property now with mortgage, the property price is likely to be higher than what you want to spend for properties in old age. Otherwise, you don't need the mortgage.
Hence after you full pay the property, even if you have no money saved, you can sell it and buy a cheaper one (the one that you would want to buy initially, in the outskirt, not so expensive). And then you would have money for retirement?

大宅

引用:回覆+ac321+的帖子There+is+a+difference.+

原帖由 Joy_999 於 15-09-17 發表

There is a difference. If you buy a property now with mortgage, the property pric ...
Agree,老左你買郊區都好貴,因為樓長遠係升,除非你投資有道,earn a lot

複式洋房

引用:我地家庭月入20萬,但開支要10零萬,有2個

原帖由 breezy2012 於 15-09-09 發表
我地家庭月入20萬,但開支要10零萬,有2個小朋友,我想生多一個,不過真係唔敢,養小朋友太貴了! 

我地 ...
請問你要十零萬開支係因為供樓嗎?

首頁

尾頁

跳至