自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:其實幼稚園駛唔駛學咁深?

其實有冇需要學啲咁冷門既英生字,即諗起拔苗助長。另外,有好多人學校未教就係校外學定,每個課程學起碼2次,感覺好似留班。

男爵府

引用:最近報幼稚園、又八下姪女讀緊間讀咩,普通

原帖由 luckybaby2011 於 15-10-03 發表
最近報幼稚園、又八下姪女讀緊間讀咩,普通村校咋,但都日日有英文同普通話、平時佢睇英文卡通片都識、有買 ...
現今香港教學越來越恐怖

伯爵府

但上述嗰啲chimpanzee, gorilla, alligator, xylophone,好多英文幼兒picture book或字母書都有出現,只係我地細個冇教=/=深

即係3歲小朋友識分ipad同iphone,其實你都可以簡稱2部都係電子產品…

大宅

引用:k1每一個星期學幾個生字都變態啦,開學一個

原帖由 fanfan0582 於 15-10-03 發表
k1每一個星期學幾個生字都變態啦,開學一個月咋
k1 寫字嗎

子爵府

引用:K3 英文都要分he, she, it, they, we, you,

原帖由 傻蛋蛋 於 15-10-03 發表
K3 英文都要分he, she, it, they, we, you, I, are, is, am, has, have.....呢D以前好似小一定小二先學 ...
呢樣功課,係fb 某個群組睇過,有人話自己小朋友4歲已經識哂wor ………

伯爵府

咁鬼深!讀到香港細路呆呆滯滯 OUT OUT 豆豆

優悠在澳洲

伯爵府

引用:猩猩同馬騮真係唔同野黎架喎,難道你認為老

原帖由 teambuilder 於 15-10-03 發表
猩猩同馬騮真係唔同野黎架喎,難道你認為老師真係應該教猩猩做馬騮?咁海豚係咪魚魚?熊貓係咪bear bear? ...
我都想講

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

引用:Quote:原帖由 cattz288 於 15-10-03 發表問

原帖由 si_princess_si 於 15-10-03 發表
有啲人仲成日話:唔想谷小朋友咪搵間唔谷嘅學校囉,無人叫你揀一線學校架
根本呢啲人都未睇清個 ...
同意,一線的學校要教得更深保持一線地位,二三線的又要谷學生變一二線,最後,所有學校都死谷學生 天天4-5樣功課算少,週末放假十樣八樣唔少得,再加每星期中英普默書,及什麼小測大測突測考試,小朋友休息的時間都不夠,想放假出去玩玩都不輕鬆

有些人說是家長給小朋友壓力,我相信大部份的家長都希望小朋友生活愉快,開開心心的! 如果家長要求低一點,功課考試成績不好,學校又施加壓力予家長,所以,這一代的學生辛苦,做家長的是更辛苦的

別墅

回覆 luckybaby2011 的帖子

We love PEPPA PIG~!!
We love British Goodies!!!

男爵府

大約十年前,我朋友話幼稚園嘅ABC已經唔係 A for Apple,係 Astronaut / Alligator
學埋啲一個豆丁甚至一個大人都唔多用嘅英文生字
都唔知為咩?

男爵府

justltw 發表於 15-10-3 19:10
分享一下啦,我個女有讀寫障礙既marginal case,所以學校無額外支授,但又繼續有反轉寫字或者難認字問題,學校 ...
我屋企有個白板studio,我女四歲開始每日放學都會扮老師(加埋老師啲語氣表情),教我哋同啲玩具公仔
依家小二都仲keep住呢個習慣,唔使點同佢溫書

justltw    發表於 15-10-4 11:28

珍珠宮

feifei_baby 發表於 15-10-3 11:05
中文都唔識分,只識分 monkey 同唔係monkey

當年我識分monkey同money乍

珍珠宮

所以一早跳船,唔讀本地幼稚園了。因為我覺得已脫離學前教育的原意,脫離了幼兒的發展藍圖。

首頁

尾頁

跳至