自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

引用:BK 真係好利害...............咁冷門嘅問題

原帖由 wcandtt 於 15-11-09 發表
BK 真係好利害...............咁冷門嘅問題咁快有人答,多謝你地!

即係做政府工多!我怕佢難搵工做,希望 ...
啱嘅,係父母都想仔女有professional protection啦,你個知自己想讀乜都好吖,我個十問九不知,但佢係讀書料子,成績好好,只係完全未有idea 將來選咩科,我有啲擔心,怕定得太遲的話,冇及早準備prerequisite會入唔到心儀科目

侯爵府

引用:在大學讀完 Eng Lit 出來有乜可以做?我小

原帖由 wcandtt 於 15-11-09 發表
在大學讀完 Eng Lit 出來有乜可以做?

我小朋友叫我唔好迫佢讀d佢冇興趣嘅科目,佢話d同學父母要佢地讀有p ...
其實好難得佢知道自己想要乜,鼓勵佢向目標進發

公爵府

引用:Mother 904大學 的 inhfo day 多是 Oct and

原帖由 Marians 於 15-11-09 發表
Mother 904

大學 的 inhfo day 多是 Oct and Nov.
請問點樣取資料?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:真心問:讀 Eng Literature 有乜出路?

本身英文好自然有出路,讀咩科唔係咁重要

子爵府

2024年龍年勳章

如果閣下的小朋友已是中學生, 學校 or JUPAS 一定提供資訊叫學生去參觀, 否則你每年9月上綱search Universities website, 或者是上...教育王國...睇下, 好多jm 會講的

子爵府

回覆 Marians 的帖子

我想請教你們, 怎樣讀好 Eng LIT , 我女學校(中學) 有學呢科 , 但她次次都考得很差 , 我真心請教怎讀好它的,阿女中二 ,我不想她放棄讀呢科

子爵府

回覆:wcandtt 的帖子

哈哈,好似樓上好多人都好support

唔好意思,真係純粹個人意見,我麻麻睇好呢科出路,唔諗住做老師就更加麻麻(就算做老師都係讀語文學果邊著數啲,教英文,始終有開英國文學呢科嘅學校唔多),出路真係預搵一份普普通通嘅文職啦,唔好太高期望,做ao嘅有,補習天王都有,高薪厚職一定有,但講真果啲只係佔畢業生嘅極少數,唔具代表性的,做到高官更加可以話係上一代嘅事(咁當時嘅環境根本唔同,讀到大學已經係非常叻人)。

同埋我覺得一個人嘅英文好唔好到咁上下大個已經差唔多,唔好諗住讀完大學就有大提升,讀英文或者eng lit唔一定英文就咯咯聲,都係睇本身,咁當然又不至於差到冇人明,太差都入唔到去讀,同樣其他科一樣有人英文好好。

不過中一,仲係言之尚早,當佢exposure多啲,就可能會變,平常心,無須鼓勵無須反對,如果她到數年後仲係一條心,咁我都贊成讀嘅,好過第時佢覺得遺憾,況且揀科嘅事我覺得由佢自己作主,做父母無須介入太多,幫到手嘅就俾啲資訊佢地,等佢地自己消化去揀自己嘅路,揀左好唔好都得接受結果就夠了

禁止訪問

子爵府

我覺英文好,吾會搵吾到工的。
中文好,都做補習天王搵幾千萬一年啦。

男爵府

教書或傳媒囉。。。
不過阿女既然自稱有興趣,又已經諗好自己條路點行,我唔會阻止佢,反而會欣賞同鼓勵佢。
唔鍾意嘅科點都唔會讀得好,何必呢?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

去google search English literature, linkedin 參考下人地既例子。

wcandtt    發表於 15-11-11 13:26

翡翠宮

畀面勳章

yan02 發表於 15-11-10 17:04

我想請教你們, 怎樣讀好 Eng LIT , 我女學校(中學) 有學呢科 , 但她次次都考得很差 ...
我覺得首先要有興趣,冇興趣日日睇住本莎士比亞,悶都悶死

其次本身要有欣賞英文既能力,如果睇極都唔知點解好睇,又點會讀得好?
日日是好日

珍珠宮

讀咩有咩所謂, 如果唔係要有牌先可以做的工作, 其實我只視為基本教育的一部分

有幾多人讀果科, 出黎做果科

子爵府

2024年龍年勳章

yan02

其實無咩特別方法讀Eng Lit, 只是亞女從小喜歡睇中文英文小說, 在家睇外國電影and disney cartoons 吾會放中文字幕 . 學校只是F4 開始有真正 Eng Lit 教, 佢當miss 係女神, 成日話miss 教得好好, 本書的金句和重點全部都背得爛熟, .

題外話, 現時高中的課程除了書, 仲有 short stories, poetry and 好似是film ?drama? analysis, 的確有難度, 其中書有 Sharespeare - Othello, 全古文, 讀到嘔, 做SBA, 其中有一次是睇一部好悶的電影然後做 report and analysis , 絕對吾容易, 所以我覺得一定要有興趣和英文底好

子爵府

我女都話很難讀

首頁

尾頁

跳至