自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

伯爵府

開心吸收勳章

引用:我覺得老師處理方法好啱小朋友打人推人係唔

原帖由 edithyy 於 15-11-09 發表
我覺得老師處理方法好啱
小朋友打人推人係唔啱,老師隔離佢,係要俾佢知自己錯!
全班咁多人,老師 ...
對,樓主如你小孩被人打,比人推,老師都只口頭叫唔好,你會怎樣

睇事不要只站在自己立場去看,站埋其他人,如其他小孩,老師,你會看得更多

男爵府

引用:Quote:原帖由+Alange+於+15-11-09+發表自已

原帖由 carmen0807 於 15-11-09 發表
你做緊幼師?唔係唔好亂講喎...我唔認同囉
如果唔係點解咁辛苦讀書?
幼師係專業,係全科老師,幼稚園學的待人處事、生活自理,學習態度一生受用,如果只計課程,係可以自己教。

男爵府

引用:我都係幼師出身,坦白講我會鬧會罰已經警告

原帖由 小manman 於 15-11-09 發表
我都係幼師出身,坦白講我會鬧會罰已經警告過又比左機會但依然犯同一錯誤的小朋友~

獎勵係比做得好的小朋 ...

翡翠宮

牛年勳章

回覆:到底有冇真正有愛心、有耐性嘅幼稚園同幼師?

我小朋友在家打人,推人,我都會惡鬧加罰企,有d小朋友要罰先知衰,我覺得老師做法可接受

男爵府

毛一條

子爵府

引用:Quote:原帖由+是是但但+於+15-11-09+發表有

原帖由 babyhowie 於 15-11-09 發表
佢郁手打人塊面,又試過推人
郁手打人同推人其實算嚴重,所以老師會罰比較重。 我個女嗰間如果有小朋友咁做,都要留到最後一個先俾放學,老師要同接佢嗰位不論係工人姐姐都好都要同佢再傾返件事,要小朋友知錯先放得學

子爵府

引用:Quote:原帖由+carmen0807+於+15-11-09+發表

原帖由 memomama 於 15-11-09 發表
幼師係專業,係全科老師,幼稚園學的待人處事、生活自理,學習態度一生受用,如果只計課程,係可以自己教。 ...
好明顯樓主唔係講緊課程內既野啦

珍珠宮

好媽媽勳章

我覺得我仔之前果間保記個個老師都好,有爱心又肯付出

翡翠宮

其實,唔止推人,仲打人塊面,真係幾嚴重下~

正常的老師都會鬧會罰囉,反而唔鬧唔罰我先覺得個老師有問題~

推人打人已經係有攻擊性的行為,仲要打人塊面添!!

象牙宮

2024年龍年勳章

希望樓主睇完呢度D comment, 可以體諒老師

男爵府

打人嘅仲可以奬的話,我唔會俾我個仔讀呢D學校。

男爵府

引用:Quote:原帖由+babyhowie+於+15-11-09+發表

原帖由 cheese08 於 15-11-09 發表
打人點可能用獎勵方式?對我黎講,我女打人我會鬧添,唔通同佢講,乖啦,唔好打人~如果你唔打人就獎你貼紙:sweat ...
認同!
老師咁都叫無愛心?幫你教仔咋....掉反轉, 你仔比同學打, 比人推, 你咪又走去投訴老師唔罰個同學?
正一怪獸家長

侯爵府

引用:自已教啦,又唔係一定要返幼稚園既。任何一

原帖由 Alange 於 15-11-09 發表
自已教啦,又唔係一定要返幼稚園既。
任何一位有正常智商的成年人都應該可以應付幼稚園的教學有餘。:handso ...
好唔認同你講既野。

男爵府

回覆:到底有冇真正有愛心、有耐 ...

我個仔發脾氣,我都要罰佢企naughty corner,何況打人。
我唔見得佢冇自信,唔活潑。奬罰要分明,不是只奬不罰,你只會令自己覺得打人係正確行為。
就算係ADHD,定唔係ADHD,都要令佢知道咩叫錯誤行為,忍心D都要。

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Alange 發表於 15-11-9 17:28
自已教啦,又唔係一定要返幼稚園既。
任何一位有正常智商的成年人都應該可以應付幼稚園的教學有餘。:handso ...
對幼稚園同工未免太悔辱了, 你可以選擇不上學, 因為6歲前可以不接受教育 , 但不要看不起別人的工作

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

有,阿女個間勁好!!老師日日都講+ve既說話!學校上下都好愛錫小朋友!

大宅

好明顯小朋友係屋企都係一唔鍾意就會打人塊面來發洩情緒。你仲怪老師罰你個仔而唔用獎勵方式處理,你有無諗下被打個小朋友,無啦啦比人打塊面,個小朋友夠咩自尊都無喇,你小朋友唔可以被傷到自尊心,莫非其他小朋友就可以被你個仔打塊面傷害佢地自尊心。得罪講句,你好怪獸囉。

Ka_BB    發表於 15-11-11 18:35
allah    發表於 15-11-10 03:01
小小馬奇朵    發表於 15-11-10 00:41

子爵府

陪月勳章

引用:我仔係曳,但可否用獎勵方式鼓勵佢做好,好

原帖由 babyhowie 於 15-11-09 發表
我仔係曳,但可否用獎勵方式鼓勵佢做好,
好過用罰黎傷佢自尊?
有,希望你唔好失望,只係未偶上。
我小朋友k1 的老師非常有愛心。亦當每一個小朋友係寶。

利申:我不是教育行業,只是家長一名

珍珠宮

開心吸收勳章

我認為可以罰坐課堂中間示眾會傷害小朋友的自尊心。罰坐老師隔離/罰企會好D。

大宅

回覆:史科菲 的帖子

你都奬左你仔咁多年,好明顯係無用,仲會去打其他人。
換過第二個方法教下,可能係好事。最少唔會全世界都唔驚,有人冶下佢。

首頁
45678...11

尾頁

跳至