懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

係喎, 同大家報告下先, 我尋日終於confirm咗個工人啦!! 係本地完約的印尼工人, 好想請個識講英文的姐姐架, 但係見咗4,5個賓賓都唔係好掂, 見到呢個印又好似純純地, 幾鍾意bb咁, 又有經驗, 唔太老就請咗lu!

希望佢okay啦, 九月10日左右會到! ~~~經過五個星期的"戰鬥", 終於請到個工人啦湊囡囡啦!!!!!!!

男爵府

開心吸收勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章

B仔今日31周啦, 後日去健康院檢查, 唔知轉頭仔未呢? 你們個BB轉未呀? 唔知B仔依家幾重呢? 個肚越來越大睡覺時左右有毛巾托住都唔舒服, 背部坐位次骨極痛, 一動下起身一轉身又痛...你們有無呀? 近期辛苦C6啦要自己一個人去會展取辦, 買奶樽消毒器我買了AVENT...他又周圍自己去格價看車仔, B仔用品...你們買了那款車仔最好呀? 我可能 Combi or Campell 啦....我10月13預產期, 重有1-個半月就生, 好心急呀! 唔知B仔會否提早出世呢?

民房

上星期五做完檢查, 我個B30週5日......1902g...約4.18lb...係囝囝黎架, bbo個頭大了1週/o個肚大了2週/隻腳仔剛剛好.....係咪有點肥呢? 但仲未轉頭仔!!!

大宅

好媽媽勳章

我32w,bb展由到達到走,我同阿媽差唔多7個鐘,全程無坐吃喝,我覺得女人真係好捱得,因為如果係我老公,最多3個中,佢一定發皮氣嗌走
原文章由 chowhui97 於 08-8-11 09:44 發表
L

我都以為自己會行唔郁, 因為呢排有時行一陣都好累, 有時又暈暈地, 點知入去周圍拿samples, 周圍行下買下嘢, 竟然行咗二個幾鐘, 連老公都話點算你今日咁勁, 我都累啦喎 (因為全部嘢佢拿晒!) yeah! ...

子爵府

好媽媽勳章

我今朝去TMH飲左糖水喇...
果杯野..真係永世難忘...
真係勁勁勁甜呀...
用個好似"監獄風雲"果d杯裝住..
我飲左1啖已經有d反胃喇..
最難就係要忍住唔好嘔..
同埋打發等果2 hrs...
希望個血糖test pass啦...

別墅

原文章由 Rain~* 於 08-8-8 17:31 發表
bubupepe
其實到你開到十度生得..
比姑娘剪果一下真係冇feel架...
唔好咁擔心la~
生左阿b出黎之後姑娘會聯針,
聯之前提會打止痛針先..
唔洗咁驚wor~
順產生完阿b頭12hrs唔可以落床ga~
不過就要12hrs之內去到一次vv,
...

chowhui97 & Rain~*:

謝謝你們的鼓勵呀~ 我又真係過份擔心嘅!我好想知道晒到時由入院到出院當中嘅流程同会發生嘅嘢, 等我可以安心D, 唔会傻更更乜都唔知, 不過我知其實間間醫院都唔同, 唔同時期又唔同, 因始終都要睇医院當時情況, 又個個姑娘做法又唔一样呢!

我緊張除了我是新手媽媽外, 我仲未試過在医院過夜架, 只試過兩次入瑪麗做手術脫智慧牙, 當時我堅持晚上要走, 唔敢自己一個在医院過夜, 不過, 今次我應該可以OK嘅, 有BB陪我嘛~~

我會努力的~

複式洋房

我都係
入到去, 變得最生猛果個, 出年我會再早d去
你地會唔會幫小b參加果個爬行大賽呀???
原文章由 chowhui97 於 08-8-11 09:44 發表
L

我都以為自己會行唔郁, 因為呢排有時行一陣都好累, 有時又暈暈地, 點知入去周圍拿samples, 周圍行下買下嘢, 竟然行咗二個幾鐘, 連老公都話點算你今日咁勁, 我都累啦喎 (因為全部嘢佢拿晒!) yeah! ...

複式洋房

你地係邊度做檢查架? 有埋呢d資料既??
我only去健康院咋, 每次只係摸肚, 其他資料咩都無, 所以我唔知我小b而家係點
原文章由 helloting 於 08-8-11 10:58 發表
上星期五做完檢查, 我個B30週5日......1902g...約4.18lb...係囝囝黎架, bbo個頭大了1週/o個肚大了2週/隻腳仔剛剛好.....係咪有點肥呢? 但仲未轉頭仔!!!

男爵府

原文章由 TY_1019 於 08-8-11 14:26 發表
我都係
入到去, 變得最生猛果個, 出年我會再早d去
你地會唔會幫小b參加果個爬行大賽呀???

有呀有呀!! 如果小B得意我一定會幫佢報名呀! 仲要俾啲相雜誌做小model, 第時入幼稚園幫佢做 profolio 都可以加啲嘢落去呀!

複式洋房

就算唔加落去, 都要幫佢留念, 咁難得
我而家己經諗定出年幫佢報, 到時大約十個月人仔, 實識爬啦
原文章由 chowhui97 於 08-8-11 15:37 發表

有呀有呀!! 如果小B得意我一定會幫佢報名呀! 仲要俾啲相雜誌做小model, 第時入幼稚園幫佢做 profolio 都可以加啲嘢落去呀!

民房

To : TY_1019

我係C+E生做檢查,每次都有照ULTRA SOUND, O個張相有齊我所講的資料!!

QUOTE:
地係邊度做檢查架? 有埋呢d資料既??
我only去健康院咋, 每次只係摸肚, 其他資料咩都無, 所以我唔知我小b而家係點

QUOTE:
原文章由 helloting 於 08-8-11 10:58 發表

複式洋房

咁唔怪得之啦~~原來你係私家度做產檢
咁你咪每隔一段時間就有一張 u/s 相, 可以keep囉
我只照過一次結構咋~~有時都好想去照多次, 但都幾貴
原文章由 helloting 於 08-8-11 16:20 發表
To : TY_1019

我係C+E生做檢查,每次都有照ULTRA SOUND, O個張相有齊我所講的資料!!

QUOTE:
地係邊度做檢查架? 有埋呢d資料既??

QUOT ...

男爵府

原文章由 TY_1019 於 08-8-11 16:37 發表
咁唔怪得之啦~~原來你係私家度做產檢
咁你咪每隔一段時間就有一張 u/s 相, 可以keep囉
我只照過一次結構咋~~有時都好想去照多次, 但都幾貴

嘩... 咁耐先照一次, 你都好忍得喎!!!

應該早幾個月照多幾次, 因為bb仲細, 可以見到bb全身, 郁郁下好得意!! 依家bb大咗個screen睇唔晒, 通常只係見到個頭咋..

大宅

回覆 #12 chowhui97 的文章

Dear Chowhuy97,
你請左工人喇!是印尼妹呀?幾多歲呀?結左婚未呢?有沒有小朋友呀?咁快可以上班喇,咁就好啦
廣東話正嗎? 我工人已經出左Visa, 但是我打算9月中才通知Agent 去取,因為我想工人10月中先到我家, 你昨天去嬰兒用品展,我都有去呀,只買左乾濕棉,沖涼泡沫,洗奶瓶清潔劑,乳墊及尿片,你有什麼收穫呢? bb調頭未呀?醫生話我bb已經調頭了
Annie

大宅

好媽媽勳章

各位mami, 你們會幾時cook 薑醋呀?
我62好心急, 已經買了薑, 可能今個星期 "bold"

男爵府

原文章由 AnnieMak 於 08-8-11 17:35 發表
Dear Chowhuy97,
你請左工人喇!是印尼妹呀?幾多歲呀?結左婚未呢?有沒有小朋友呀?咁快可以上班喇,咁就好啦
廣東話正嗎? 我工人已經出左Visa, 但是我打算9月中才通知Agent 去取,因為我想工人10月中先到我家, 你昨天去 ...

佢係印尼妹呀, 26歲, 係香港做咗6年 (1個4年, 1個2年), 結過婚離咗婚, 無小朋友, 不過之前二份工都係湊bb! 廣東話超正, 溝通完全無問題, 最衰唔識英文... 不過好難搵到perfect啦!

我10月2日預產呀, 諗住9月13日開始放假, 咁佢9月1x日來就啱晒時間啦!

BB 展我都係在 nuk, 思詩樂執咗啲濕碎嘢, 同埋買咗入院巾 + 網褲咁, 其實都差唔多買晒啲嘢啦!!

大宅

好媽媽勳章

我奶奶話生之前個多月開始煲薑醋, 我預產期係10月中, 所以我奶奶會9月初開始煲! 本來佢想自己浸糯米酒添, 但我個陪月話而家浸太遅了, 所以應該會買!

原文章由 vanessa08 於 08-8-11 17:53 發表

複式洋房

如果一個月照一次, 咪好貴囉
我都知好多人都1-2個月就去照一次
但c6話唔好side咁多呢d錢喎, 唔洗照得咁密喎:-(
原文章由 chowhui97 於 08-8-11 17:33 發表

嘩... 咁耐先照一次, 你都好忍得喎!!!

應該早幾個月照多幾次, 因為bb仲細, 可以見到bb全身, 郁郁下好得意!! 依家bb大咗個screen睇唔晒, 通常只係見到個頭咋.. ...

大宅

好媽媽勳章

RAIN,

我都係今朝去左贊育飲糖水, 因為怕成朝無野食, 所以尋晚食野食到11:00幾, 攪到瞓覺都頂住個胃! 我絕對同意你所講, 嗰杯野真係好難頂, 甜到好似飲緊糖漿, 我拿拿臨2分鐘飲晒佢, 諗住快D攪掂就走, 但係等嗰兩個鐘, 一路等一路想嘔, 結果可能空肚, 坐喺度都覺得好暈, 標晒冷汗, 又想嘔, 我阿媽即刻拉我挨住佢, 1-2分鐘後至無事! 終於捱過左, 希望個RESULT無事啦!

原文章由 Rain~* 於 08-8-11 13:30 發表
我今朝去TMH飲左糖水喇...
果杯野..真係永世難忘...
真係勁勁勁甜呀...
用個好似"監獄風雲"果d杯裝住..
我飲左1啖已經有d反胃喇..
最難就係要忍住唔好嘔..
同埋打發等果2 hrs...
希望個血糖test pass啦... ...

複式洋房

我99話下個月先
但62就話今個月月尾就要買
煲得黎, 差唔多喎
原文章由 vanessa08 於 08-8-11 17:53 發表

首頁

尾頁

跳至