婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

間中請飲茶都要嘅,因為係你們負擔到又合理的數目,車佢週圍去果d就攞嚟講啦

我係你呢,每月比家用,或者過節比錢佢時,比現金,當面叫你老公比,否則佢唔知係你d斧頭錢還是老公比

複式洋房

回覆:被夾在老公與媽之間

我都係夾喺佢地中間,而家搞結婚,阿媽成日話佢屋企做生意,叫佢屋企出錢,咁我地2個諗住自己搞掂,又話我貼錢結婚,又話做生意唔係少少錢都攞唔到呀,之前話佢對我好就得,而家又話,早知佢屋企連少少錢都唔拎出黎,果時就唔俾你同佢拍拖,我今年31歲啦,我自己識分佢對我好唔好,同佢一齊亦唔係為錢,我仲有幾日結婚,搞到我而家都唔想結啦

複式洋房

回覆:被夾在老公與媽之間

我都係夾喺佢地中間,而家搞結婚,阿媽成日話佢屋企做生意,叫佢屋企出錢,咁我地2個諗住自己搞掂,又話我貼錢結婚,又話做生意唔係少少錢都攞唔到呀,之前話佢對我好就得,而家又話,早知佢屋企連少少錢都唔拎出黎,果時就唔俾你同佢拍拖,我今年31歲啦,我自己識分佢對我好唔好,同佢一齊亦唔係為錢,我仲有幾日結婚,搞到我而家都唔想結啦

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

唔好煩我 發表於 16-3-23 09:38
間中請飲茶都要嘅,因為係你們負擔到又合理的數目,車佢週圍去果d就攞嚟講啦

我係你呢,每月比家用,或者 ...
有時過節我老公比錢我媽,我媽就會扮吓野話唔洗唔洗,當然我老公點都塞到入佢袋為止,之前我媽陪我坐月都係,一開始比5千蚊佢for車馬費同買料費,到差唔多坐完月再比多5千佢,我媽又係話唔洗唔洗,最後老公都係點都塞到比佢為止。

大宅

育兒性格勳章 畀面勳章

daizzzzy 發表於 16-3-23 12:12
我都係夾喺佢地中間,而家搞結婚,阿媽成日話佢屋企做生意,叫佢屋企出錢,咁我地2個諗住自己搞掂,又話我 ...
老一輩多數覺得結婚既一切洗費應由男家比哂,傾禮金又係好煩,你幫口叫媽減啲就有說話聽… 矛盾…無奈… 唉…

大宅

引用:我都覺請長輩飲茶係應該既,我老公比我大,

原帖由 y2kjackie2012 於 16-03-16 發表
我都覺請長輩飲茶係應該既,我老公比我大,不過唔知同唔同佢係屋企最細有關 ...
如果我媽開到口咁講,我會自己識做,久唔久比一千幾百我媽,話係老公比佢飲茶買下嘢食嘅,仲會私底下同我爸爸同細佬講,叫佢地下次唔好再同老公爭埋單,因為阿媽炸型話老公唔識做,唔想阿媽唔鐘意老公,講到咁唔會再搶埋單喇啩⋯⋯其實有時老公唔識做自己就要做多啲。

方方媽媽    發表於 16-3-24 16:08

公爵府

牛年勳章

daizzzzy 發表於 16-3-23 12:11
我都係夾喺佢地中間,而家搞結婚,阿媽成日話佢屋企做生意,叫佢屋企出錢,咁我地2個諗住自己搞掂,又...妳自己覺得媽媽有道理嗎?幾拾年前,d 人早婚,大多靠父蔭, 结婚後好快生BB, 女人做主婦,無咩錢返到外家, 所以d 呀媽觉得,個女受男家幾多嘢,就代表個女在男家地位有多高, 貼錢嫁

公爵府

牛年勳章

但现在呢? 能夠靠二個人去组織自己的家,叻叻豬la, 任何時候靠自己,幾興香呀!他日入左門,各自能養自己父母,自己的家又付擔到, 好幸福呀真呀!

公爵府

牛年勳章

當然,媽媽疼妳,不過用左舊思想啫,妳解釋佢聽,嫁一個獨立的男人好過嫁一個靠屋企的男人, 我識選呀!媽媽,妳支持我嗎?

首頁

尾頁

跳至