自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

........
我都係好懷念港英年代.我仲記得果陣睇電視睇住英國旗緩緩下降,特區旗上升時.我d眼淚真係忍不住.我完全冇開心既感覺.只有不捨,傷感......

我都係.... 好懷念佢地

[ 本文章最後由 DebuPegg 於 08-10-18 12:56 編輯 ]

男爵府

唉~,經常懷念!

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

懷念0的红郵筒,红雙層巴士,英國國徽國旗,有美感有品味,唔似依家0的咁娘(我结婚都係97年5月结,攞張港英结婚証書,唔想過0左7月1攞張特區结婚証書)。

仲有英式英語。

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 YongXin 於 08-10-18 13:24 發表
懷念0的红郵筒,红雙層巴士,英國國徽國旗,有美感有品味,唔似依家0的咁娘(我结婚都係97年5月结,攞張港英结婚証書,唔想過0左7月1攞張特區结婚証書)。

仲有英式英語。 ...

唔知點解忽然想起果句try our BREAST...OMG...香港人既英文真係差左咁多?

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

如果英國真係咁好, 點解唔比居英權我哋嘅?
話哂佢睇住我哋長大, 應該好有感情,
係英國人眼中我哋算係咩呢?

伯爵府

好媽媽勳章

唔俾居英權,我又明wor。
港英政府裡有唔少都係有D抱負或有國際視野既,但係英國本地人既島國心態好重。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

佢地點會比居英權我地?始終我地係中國人.如果比既我諗全香港700萬人都會去晒果邊.你話有冇甘既可能!?但我地呢一代都係生於英國殖民地.唔多唔小都對佢有一種情意結!英女皇曾經想過唔想比番香港比中國.但你話有冇可能?如果真係甘,我諗打仗都似.佢地又點會甘蠢呢?
係英國人眼中我哋算係咩呢?如果我地個個都有居英權去到果邊我諗佢地一定唔歡迎我地.就正如依家d大陸人個個擁黎香港一樣甘討厭.唔好講經濟.香港人既質數真係差左好多.同埋變得好冷漠.因為政府做得唔好.香港人既怨氣又愈來愈重.我覺得再甘落去會再有好似71甘既大遊行黎對政府既不滿!

公爵府

至少英國統治下,就未見過"Try Our Brest"既厲害!!

水晶宮

原文章由 kit2004 於 08-10-19 02:21 發表
佢地點會比居英權我地?始終我地係中國人.如果比既我諗全香港700萬人都會去晒果邊.你話有冇甘既可能!?但我地呢一代都係生於英國殖民地.唔多唔小都對佢有一種情意結!英女皇曾經想過唔想比番香港比中國.但你話有冇可能? ...

明白哂

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

禁止訪問

水晶宮

原文章由 小傑媽媽 於 08-10-19 08:54 發表
我讀中學既時候,有一位老師同我哋講話英國人既民族觀念好重,佢哋好歧視華人既,所以如果要移民都唔好揀英國…如果真係咁,佢哋又點會比居英權我哋中國人呢?
我始終覺得政府做得唔好,雖然話香港回歸左中國,但香港人同大 ...

小傑媽媽, 妳的分析好好吖, 多謝

禁止訪問

男爵府

原文章由 究竟我是誰 於 08-10-18 23:30 發表
如果英國真係咁好, 點解唔比居英權我哋嘅?

點解唔比居英權我哋嘅?

then 大六老會問中國 ' 點解唔比居港權我哋嘅?係香港人眼中我哋算係咩呢? 話哂大家而家都係中國人, 應該好有感情,
''

OMG!
做人至緊要開開心心 :-D

禁止訪問

禁止訪問

大宅

應該叫d官員嚟睇下呢個post.....
全新hp officejet printer~只售$1250 有意者請pm我!

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至