自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

(二)此種行為障礙對人際關係、學校功課、或在工作上造成相當的損傷。
(三)此種行為的發生並非來自精神失常或情緒障礙。
(四)此種行為並沒有達到反社會行為的診斷標準;假使在18歲以上,其行為沒有達到反社會行人格異常的標準。
唯要注意的是,這些行為必須比相同年齡及發展水準的人之典型所見發生的更頻繁,且必須造成社會、學業、或職業功能的重大損害,才算符合。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

我覺得小朋友係冇得教......

天生架,個個成日問我點教到大女㩒乖,我妹直頭當我係人版

我當時都以為自己好識教......直到細仔出世

跟本就天淵之別.....

一歲人仔發癲扭計翻桌掉椅樣樣齊.....

我就知道...我個女乖係天生,跟本唔係我教出黎...

翡翠宮

myaisha0435 發表於 17-4-22 18:30

開頭睇你第1句,心諗點解咁講~

睇埋後面,明哂~

其實,曾幾何時我都比身邊的人令我質疑自己係咪真係唔識教,更難聽的說話係「有問題唔係你個女,係你」,我聽到呢句說話的時候,真係有講唔出的難受,直頭當場就想哭出黎~

我個時諗「唔安慰都唔使咁講野,下化……」

講真的,有乖巧小朋友的家長係唔會明,同佢地呻係自己蠢~

piklam1    發表於 17-4-23 13:15

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

我唔認同,有啲細路性格係比較難教;

不過有唔少家長係未必會認同,尤其生啲仔女係乖巧聽話的話,會好多理論講你點唔識教仔,真係嘥氣

請勿打招呼~

珍珠宮

畀面勳章

小manman 發表於 17-4-22 19:03

睇埋後面,明哂~

d人成日覺得將佢自己果套,套落人地度就一定行得通

唔好話家庭同背景已經有分別

就連我將大女果套房套落細仔度已經唔work啦

最憎d人成日專家上身指指點點話人唔識教....

piklam1    發表於 17-4-23 13:17

複式洋房

nainaitze 發表於 17-4-21 11:38
唔係,唔覺得個個小朋友都教得到,而且我信小朋友已經帶嚟天生嘅性格,有啲時候唔係話想教好就教得好嘅
...

我認同性格有天生帶來的我教到想吐血

翡翠宮

回覆樓主:

你地的小朋友幾大呀??

我教得最最最嘔血係歲半至2歲半個年,2歲半開始我覺得佢有少少轉變,感覺到佢聽得明少少我講乜~

之後就近呢半年開始,行為明顯無以前咁癲~

我個女8月5歲~

翡翠宮

回覆樓主:

其實,我以前未有小朋友時,都唔明點會教唔到,係父母唔識教姐~

我以前做幼師的,見慣好多小朋友,開邊範真係好易睇得出,而且教左成十幾年,梗係覺得自己好有經驗喇!!

但當有自己小朋友時,就發覺做幼師同媽咪根本係2回事~

更加令我明白到有時講說話唔好講得太盡~

子爵府

myaisha0435 發表於 17-4-22 18:30

終於有人講番句公道說話,我覺得如果真係咁順攤教乜變乜,咁幾個兄弟姐妹吾個個一樣性格,一樣結果啦,邊有咁簡單。

piklam1    發表於 17-4-23 13:19
wcpcelia    發表於 17-4-23 10:11

珍珠宮

畀面勳章

964000 發表於 17-4-22 20:50
終於有人講番句公道說話,我覺得如果真係咁順攤教乜變乜,咁幾個兄弟姐妹吾個個一樣性格,一樣結果啦,邊 ...

伯爵府

ctsang1006 發表於 17-4-21 11:56
我好明白,我仔又係超硬頸,初時以為自閉,做咗评估話唔係,而家似adhd。我仔出世比八字朋友批已話命硬,好 ...

原來命硬係好難教架?唔怪之得我甘難教啦

伯爵府

小manman 發表於 17-4-21 14:37
呢樣我真係唔敢講~

不過,我覺得確實有d小朋友比較易教,有部份比較難教,但至於話有無教唔到的小朋友,我 ...

D人永遠講就易

子爵府

luckybaby2011 發表於 17-4-21 11:31
未做媽媽前、我覺得係、自己都乖、曳極都曳唔出咩樣。生左仔自己湊、完全氣餒、硬頸脾氣臭易失控、大叫大喊 ...

有d(甚至過半數)男仔係精力充沛,好需要人陪佢玩!
我仔3歲前都難湊,因為言語上未可以溝通明白太多,但隨著說話能力進步,係可以溝通上有進步。
最重要係我發覺「必須」日日同佢放電,就算weekday返K1半日,都會公園玩30分鐘,放假就行山、沙灘之類大運動量活動,呢樣係令我仔肯妥協唯一方法,佢知道「我合作就可以去玩」,相對若果嗰日冇得玩,佢會容易多左作對嘅行為。

男爵府

好明白,我自己3個小朋友,3個都唔同性格,大嗰個活潑聰明反叛一言九頂,第二個聽話文靜守規矩,第三個有啲似大家姐活潑但冇咁反叛,不過仲細得3歲可能大d又會反叛唔聽教。

珍珠宮

畀面勳章

小manman 發表於 17-4-22 19:03

睇埋後面,明哂~

呢句我都成日聽

好想爆佢你有本事你去教呀,真係想講粗口

水晶宮

luckybaby2011 發表於 17-4-21 11:31
未做媽媽前、我覺得係、自己都乖、曳極都曳唔出咩樣。生左仔自己湊、完全氣餒、硬頸脾氣臭易失控、大叫大喊 ...

只有唔教仔女既父母

大宅

tester5 發表於 17-4-21 11:36
我覺得做人父母,IQ唔需要好高,但EQ絕對要很很很高,氣餒時有發生好正常,加油媽媽,小孩子每 ...

認同,絕對係

大宅

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆樓主:

我仔都好硬頸,火爆,唔可以硬碰硬
我老公用高壓手段,work 但必定爆喊
我自己用冷靜手法,叫佢企埋一邊幾分鐘後再傾返件事,佢下左最火爆個刻,就可以講道理,所以我地關係好好,佢好只我底線,我絕不妥協,只講道理同分析,缺點係佢成日蝦我,試我底線同唔驚我

男爵府

1mocha 發表於 17-4-22 17:27
我身在外國。但有odd的資料。你可睇睇

我懷疑我仔有,的確這1年在這歲數顯現出來,可以怎麼做?

侯爵府

身同感受,堅持教好佢,但同一番話日日講,提完又提,有時見佢唔長進,太依赖,自己也失控丙個仔,静下來難免沮喪。
曾經見過一個年老婆婆在地鐵車廂內不停大聲指責身邊中年既兒子(看似智能上有問題)把八達通遺失了,全車人也投以奇怪眼光,就是婆婆依然無停過不斷囉唆,我當時覺得為他們難過,想想自己個仔將来又係可唔可以自立生活?

首頁
45678...9

尾頁

跳至