自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

回覆樓主:

好媽媽! 我無幫個仔儲,佢細個果陣就全部要回比我,到大個左D就回一半,同佢開左戶口自己儲咋! 我都唔知佢儲左幾多

水晶宮

回覆樓主

覺得時間原來好快過,有本簿仔抄低條數,十幾年前以為好長遠,原來,眨吓眼就到成年喇
祝各位jm子女,快高長大,身體健康,好快大個喇
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

回覆樓主:

我仔就3歲,有接近6位數利是,我諗緊應該點好,投資,股票我唔太識,再擺落去,我驚我用咗佢

男爵府

bmuimami 發表於 18-2-20 08:46
現金會貶值,做吓定期都好嘛
好似又係喎...我淨係諗到佢一次過拆咁多利是, 會好開心咋~~ 我應該再諗諗先!

禁止訪問

水晶宮

jessielao92 發表於 18-2-20 12:22
我仔就3歲,有接近6位數利是,我諗緊應該點好,投資,股票我唔太識,再擺落去,我驚我用咗佢
...

唔識就簡單做定期啦
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

公爵府

bmuimami 發表於 18-2-20 11:37
我有問過,唔同銀行只可過返比同名

例如:Citi 轉 hsbc只可我名轉我名,不可由citi我名轉hsbc女名,如要 ...

唔該曬

水晶宮

回覆樓主

而家一輩真幸福,乜都有人安排好晒,未做事就有筆錢,一陣父母又話俾錢買樓,我講下咋,唔好插我。

HinMa    發表於 18-2-20 17:47

大宅

回覆樓主

我都儲緊第三年。不過一舊$放係到有冇乜息好似好哂咁

公爵府

虎到金來勳章

我都係, 呀仔18俾返哂佢, 總數約210000, 佢好開心, 不過佢都唔會亂用.

寶石宮

2023年兔年勳章

florapang0426 發表於 18-2-20 11:12
呢樣我同意,早啲呃,呃極都係小錢,好過大個比人呃大錢

年青如果真係被呃都輸得起當買個教訓

複式洋房

唔係怪獸 發表於 18-2-20 10:55
我D小朋友的利事錢,全部開小朋友戶口買股票,佢地經常monitor住佢地隻388去到咩位
...

小朋友戶口都可以買股票?請問係邊間?

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

我個仔今年5歲,呢個新年係佢第5年收利是;我都係咁多年以來都係將啲利是錢放起,除左第一年有拆開利是,之後第二年開始都原封不動地放起。因為第一年收埋都冇二千

水晶宮

Loveandpray 發表於 18-2-20 16:11

應該係用大人名買

伯爵府

bmuimami 發表於 18-2-19 23:49
由佢出世到而家,收收埋埋各式各樣名目「利是」,一直代為保管,有啲買咗股票,有部分買咗保險(已付全數) ...

想問有什麼保險係可全數付?

水晶宮

1mocha 發表於 18-2-20 17:16
想問有什麼保險係可全數付?

係一份幾年俾哂保費保終身嘅。如果可以重頭再揀未必會買喇。回報一般咋,如果而家退保可拎返總數已付保費120%左右,都可能會退然後轉term life算,未決定呀

伯爵府

Loveandpray 發表於 18-2-20 16:11

痕身囉,用我名掛多兩個小朋友戶口,各自買股票
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ricky0223 發表於 18-2-20 10:51
小朋友兩歲,買左儲蓄保險,供十年,十年後再算

我供左十年,最後冇賺冇蝕拎返供款多dd

首頁

尾頁

跳至