自由講場

跳至

首頁
45678...30

尾頁

侯爵府

HLOG 發表於 18-5-4 10:29
件事太需要意見,我呢一個月來無停過煩惱,所以我開戶口問,希望大家講下點睇

我同未婚夫原本預定8月結婚 ...

請問你現正有了幾多個月先,如果係初期你要快決定要定唔要,但如果你有4個月以上就唔好諗,要生落嚟喇,不過講真你生咗bb就一世要照顧佢,bb又要在無爸爸情況下成長,此終唔係咁好,你仲後生,比我可能會唔要,但又好唔想係咪,好難決定。

男爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

呢條問題有好多分支答案

你可以生/唔生
生咗之後你自己養/俾番佢果邊養 簽字唔理所有遺產等佢地自理/留俾個小朋友
你自己養又要諗之後會唔會同人拍拖結婚 個小朋友又點算

所有正面答案都係麻煩d
唔生唔養唔湊就梗係最輕鬆......

最後一句
你4月有 而家5月架啦
有決定就要快 唔係話你今日想落聽日就無
要排期要休養
要生呢 你又要諗經濟/男家壓力 (邊個邊個打黎問候你

男爵府

HLOG 發表於 18-5-4 12:00
好多謝大家一直俾意見,我一路有睇,不停思考

既然有咗決定,好好努力,祝福你同BB,另外,佢父母怪你,又怪唔晒佢哋,老來失子,佢哋知道原來你哋嗌完交走去自殺,比着我都未必過到自己,好客觀咁去睇,到你做咗人阿媽,你就明白,你都諗諗佢哋兩老嘅心情,你預咗佢哋之後都會講啲難聽嘅說話,將來唔知佢哋會唔會諗得通會釋懷,但呢個都會係你嘅壓力之一,要有心理準備再加啲同理心,自己都會好過啲

侯爵府

畀面勳章

件事太需要意見,我呢一個月來無停過煩惱,所以我開戶口問,希望大家講下點睇

唔生!

Nice to meet you!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主

樓主4月發現有左,我估計而家都係8-10週左右,要決定就盡早。真係唔要你要book醫院。

每大一週,到10幾20週先唔要你會好難受,both mentally & physically.

如果樓主真係想要自由,唔想負累自己既就放生個bb, 等佢盡早投胎搵個好人家吧。

男爵府

回覆樓主

如果你愛這個男人,愛這個BB就生下來。如果你想劃一個句號,唔想有任何關聯,就結束吧。
做了決定,就不要再想啱定錯,好定唔好,因為就算到了將來,你活得好還是不好,都無人會知當日如果你揀另一個決定,會比現在好還是現正差。

男爵府

回覆樓主

如果係我,我唔生。唔想害左個小朋友。

侯爵府

陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

生左的話,男家父母會唔會爭撫養權?

大宅

回覆樓主:

我選擇唔生
曾經我懷孕期間出了d事
我可以選擇中止
亦可嘗試博一博
但我決定放棄
不是為了別人及自己
我只是為了個小孩
如果要佢不開心不健康出世
我寧願他沒出世

我絕對愛那時肚內那個小孩
但就因為愛
所以我從小孩身上諗
多過從自己身上諗

除非你覺得自己單身一人都可俾到一個開心的家佢, 否則我唔建議生。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

比我唔生, 我唔信咩小生命有權利果套, 我覺得小朋友都未必想係單親家庭長大, 遺產可能仲要同佢地家人爭, 太纏擾了....
唔要BB, 等呢段故事係你生命終結, 再搵另一個人生.....

男爵府

我覺得依家同男家關係已經咁差,如果要生的話,我會預左經濟上自己獨力撫養,我唔會去打官司,唔會想同男家有咩關係。

水晶宮

回覆樓主

到你兩腳一伸再回想返,邊個決定會令你有遺憾嘅,就唔好做.......
旁人太難比意見了
Take care

伯爵府

正常我會叫你生
但請不要因為有那一千萬
不過我最concern係以你所知, 你未婚夫係咪有情緒病(恕我多口問)如果他有情緒問題., 會有機會遺傳。

男爵府

最關心BB問題熱投勳章

回覆樓主:

只可以講兩夫妻同心協力湊一個小朋友都辛苦到嘔,何況單親仲有咁多負面野?

洋房

beebee67890 發表於 18-5-4 12:39
既然有咗決定,好好努力,祝福你同BB,另外,佢父母怪你,又怪唔晒佢哋,老來失子,佢哋知道原來你哋嗌完 ...
我未有決定,其實我都明佢屋企人個心情,但我又何嘗唔怪佢地一家從不提佢有呢個傾向同無搵專業人士認真處理

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章

感性會選擇生,但如果理性會選擇唔生....

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

HLOG 發表於 18-5-4 12:00
好多謝大家一直俾意見,我一路有睇,不停思考

其實你都諗好曬要係點行。我就覺得你唔會忍心落左佢。我都係意外有左,我同對方都未有任何準備。曾經有段時間爭扎要佢定唔要好,但一諗到唔要個bb已經忍不住哭了,最後都要。不如你試下有關墮胎既資料,想像下將個bb硬生生由你肚入面拉出黎,殺死佢。再想像一下無左bb,得返自己一個既日子會點。如果你go through 完都唔會傷心唔會難受,覺得輕鬆左解脫左既,就book定醫院先再諗。人人接受程度不同,有人接受得到落仔,覺得只係一堆組織,但有人係會接受唔到(就好似我,平時動物都唔忍心傷害,到呢一刻竟然要落手殺死自己個bb,諗到已經心痛。)

侯爵府

回覆樓主:

如果我係你....唔生x10000
因為唔想自己以後條路咁難行

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你自己已有答案,bb係你既,人生係你既
邊個答完你都可可拍拍羅友就走人

我既意見係...唔好辛苦難為自己

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

文字中有你答案了,保重身體啊

首頁
45678...30

尾頁

跳至